HUOLETTAAKO KORKEA KOLESTEROLI?

Korkeat kolesteroliarvot ovat sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisnimitys usealle päätetapahtumalle, joille on yhteistä verisuonten ahtautuminen. Hapen ja elimistölle tärkeiden ravintoaineiden kulkeutuminen verisuonissa heikentyy. Seurauksena voi olla esim. sydänkohtaus tai aivoinfarkti. Verenkierto voi heikentyä myös alaraajojen valtimoissa, jolloin äärimmäisessä tapauksessa edessä on jalan amputaatio.

Erittäin korkeiden kolesteroliarvojen on osoitettu lisäävän sairastumisriskiä. Mikäli verikokeessasi on todettu huomattavan korkeat kolesteroliarvot, niistä huolestuminen on luonnollista.

RUOKAVALIOTA KOHENTAMALLA LOISTAVIA TULOKSIA, HELPOSTI!

Suomessa jaettu, sydänterveyden kohentamiseen tähtäävä valistus ohjeistaa ensisijaisesti välttämään eläinperäistä tyydyttynyttä rasvaa. Kieltolistalla ovat mm. rasvapitoinen punainen liha, rasvaiset maitotuotteet (voi, juusto ja täysmaito) sekä esimerkiksi rasvaa sisältävät kananmunan keltuaiset. Johtavana ajatuksena on, että sellaisten elintarvikkeiden nauttiminen, jotka sisältävät runsaasti kolesterolia, nostaa kolesterolin määrää verenkierrossa.

Valistajien mukaan rasvat ovat sallittuja, kunhan ne ovat pääosin kasvisperäisiä, tyydyttymättömiä rasvoja.

Kovin monelle meistä nämä kieltolistat aiheuttavat vastustusta ”Minähän ainakin syön päivittäisen pihvini, oli se sitten sydänterveellistä tai ei!”

Ruokavalion sydänterveellisyyttä on tutkittu erittäin paljon. Merkillepantavaa on, että nykyään yhä kasvava joukko kansainvälisistä tutkijoista valistaa lisäämään asioita ruokavalioon. Lisäämään sellaisia ruoka-aineita, jotka tutkitusti kohentavat sydänterveyttä.

Sydänterveyden kohentaminen saattaakin olla helppoa. Niin helppoa, että teet sen mielelläsi, koska monet niistä ruoka-aineista, joita tutkijat suosittelevat, maistuvat hyviltä.

Lisätietoa aiheesta: ruokavalio – tutkitusti tehokas kolesterolin alentaja

Huoli omasta sydänterveydestä on perusteltua

Vuosittain tuhannet suomalaiset saavat aivoinfarktin. Se on seurausta aivoihin verta kuljettavien verisuonten ahtautumisesta. Ahtauma saattaa repeytyä ja tukkia verisuonen, jolloin hapen kulkeutuminen aivoihin estyy. Mikäli hoitoon pääseminen kestää useita tunteja, aivojen hapen saanti saattaa heikentyä niin pitkään, että päätetapahtumana voi olla kehon toisen puolen halvaantuminen.

Se on elinikäinen haitta, jota kukaan ei halua kohdalleen.

Kasvavassa määrin aivoinfarktin saavat jopa 40-kymppiset.

Rasvapaketti

Tärkeimmät, sydänterveydestä kertovat, laboratoriokokeissa mitattavat suureet ovat LDL, HDL, kokonaiskolesteroli (fP-Kol) ja triglyseridit. Yhdessä näitä voidaan kutsua vaikka rasvapaketiksi.

Laboratoriomittausten tulokset

Laboratoriotuloksiasi analysoivat terveydenhuollon henkilöt keskittyvät ennen kaikkea yhteen lukuun eli kokonaiskolesteroliin. ”Sun kolesteroli on vain vähän yli viiden” on lause, jonka saatat kuulla sairaanhoitajaltasi.

Alle 5,0 mmol/l (kokonaiskolesterolin) lukemaa pidetään hyvänä, tavoiteltavana arvona.

Yhden luvun tunteminen on toki parempi, kuin ei mitään. Kuitenkin – oman terveytesi kannalta mahtavaa olisi tuntea koko rasvapaketin (LDL, HDL, fP-Kol ja triglyseridit) arvot ja se, miten ne vaikuttavat sydänterveyteesi.

Perusterveydenhuolto ja ravintoneuvonta

Kiireestä ja työvoimapulastakin kärsivä terveydenhuoltomme keskittyy ennen kaikkea sairauksien hoitoon. Ennaltaehkäisevää ravintoneuvontaa sieltä saa perin vähän.

Tiesitkö, että muun muassa kardiologi, professori ja yliopiston dekaani Dariush Mozaffarian on esitellyt listan kahdeksasta pienestä muutoksesta ruokavalioon, joilla hänen mukaansa saavutetaan yli 50 % lasku sydänkuolemissa. Listalle hän ei kelpuuttanut lainkaan kehotusta vähentää tyydyttyneitä rasvoja.

Mainitsiko terveydenhoitajasi näitä? Pieniä muutoksia, pieniä lisäyksiä ruokavalioosi, joilla saattaa olla merkittävä positiivinen vaikutus sydänterveyteesi.

Verkkovalmennuksessa opastamme sinut monipuolisesti sydänterveellisen ruokavalion saloihin. Opit tulkitsemaan kaikkia kolesteroliarvojasi sekä vaikuttamaan tuloksiin ruokavaliota kohentamalla. Entä, jos onnistunut terveyden koheneminen maistuukin hyvältä?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KYSY LISÄTIETOJA!