EI SITTENKÄÄN NIIN VAARALLISTA: TYYDYTTYNYT “KOVA” RASVA

Tervetuloa tutkimaan kanssani rasvoihin ja varsinkin tyydyttyneisiin rasvoihin liittyviä myyttejä sekä tutkijoiden viimeaikaisia näkemyksiä.

Tämän blogikirjoituksen tavoitteena on antaa sinulle tieteelliseen näyttöön perustuvaa ajantasaista informaatiota, jotta voit tehdä viisaita valintoja omassa arjessasi.

FITMILL valmennukset perustuvat empatiaan, yhteisymmärrykseen sekä kunnioitukseen. Terveysvalmentajanasi minun tehtävänä on kuunnella, olla kumppanisi ja ymmärtää ainutlaatuista motivaatiotasi.

Yhdessä voimme navigoida rasvojen kiehtovaan maailmaan ja tehdä tietoisia päätöksiä, jotka auttavat sinua päivittämään rasvatietosi nykypäivään ja saavuttamaan tavoitteesi.

JOHDANTO

Rasvat ovat terveytemme kannalta absoluuttisen välttämättömiä. Ilman rasvoja ei ole terveyttä.

Niin kutsutulla rasvateorialla on ollut merkittävä vaikutus meidän, sinun ja minun, kulutustottumuksiin jo vuosikymmenien ajan. Teorian mukaan tyydyttyneiden rasvojen kulutus johtaa kohonneeseen LDL-kolesterolitasoon ja sitä kautta suurempaan sydänsairauksien riskiin. Kauppojen hyllyt ja jääkaappimme ovat täyttyneet vähärasvaisista tuotteista.

Viimeaikaiset tieteelliset tutkimukset ovat tarjonneet tähän tavanomaiseen ”totuuteen” tarkempaa ymmärrystä.

Tutustuttaisiinko?

LIIAN SUURET MÄÄRÄT OVAT TERVEYDELLE HAITAKSI

Liiallinen veden nauttiminen on hengenvaarallista.

Uudessakaupungissa nuorten leikkimielisessä vesipokerissa nuori tyttö kuoli vesimyrkytykseen. Peijaksen sairaalan ylilääkärin mukaan heidän – yhteen ainoaan – sairaalaan tulee vesimyrkytystapauksia viikottain:

Linkki uutiseen.

Melkeinpä mikä vain, jos sitä menee kurkusta alas liian suuria määriä, on vaarallista.

TYYDYTTYNEET RASVAT, SIIS MITKÄ?

Sinäkin olet tutkinut suomalaisten elintarvikkeiden ravintosisältötaulukoita ja nähnyt, että niistä löytyy rivi ”josta tyydyttyneitä rasvoja” (engl. Saturated Fat). Se sijaitsee rasvojen kokonaismäärästä kertovan rivin (engl. Total Fat) alla.

Koska tyydyttyneitä rasvoja pidetään terveydelle haitallisina, ne ovat saaneet oman rivinsä. Kuten kuvasta näet, amerikkalaisissa ravintosisältötaulukoissa mainitaan myös transrasvan määrä.

Tyydyttynyttä rasvaa löytyy pääasiassa eläinperäisistä tuotteista, kuten lihasta,  täysrasvaisista maitotuotteista ja esimerkiksi voista. Lisäksi sitä on joissakin trooppisissa öljyistä, kuten kookos- ja palmuöljyissä.

Tyydyttyneistä rasvoista käytetään yleisesti myös nimitystä ”kova”. Nimitys tulee siitä, että nämä tyydyttyneet rasvat ovat huoneenlämpöisenä yleensä kiinteitä. Olet monet kerrat nähnyt lihan sisältämän kiinteän, tyydyttyneen rasvan muuttuvan juoksevaksi paistinpannun kuumuudessa, eikö?

Ravintosisältötaulukko, amerikkalaiset elintarvikkeet

ENNEN JA NYT

Kolmekymmentä 500 gramman voipakettia vuodessa!

Rasvateoria syntyi 50- ja 60-luvuilla muun muassa Ancel Keys:n (amerikkalaisen tutkija) ansiosta. Tuohon aikaan suomalaiset kuluttivat voita jopa 15 kg vuodessa (30 kpl 500 g voipakettia). Nyttemmin kulutus on tasaantunut noin kolmeen kiloon henkeä kohden. Lisätietoja:

Tilastokeskus: kulutustietoja.

Kulutustottumukset ovat muuttuneet radikaalisti ja hyvä niin. Isoäitisi saattaa yhä edelleen käyttää voita leivällä ja valmistaa läskisoosia. Sinä tuskin et.

Myös ravitsemussuositusten tulisi heijastella aikaansa ja muuttua ajan myötä.

TYYDYTTYNEEN RASVAN DEMONISOINTI

Kohtuudessa pysyvä veden juonti on terveydelle hyväksi. Toisaalta – överimäärät ovat hengenvaaraksi.

Mediassa törmää usein siihen, että tyydyttynyttä rasvaa demonisoidaan. Annetaan ymmärtää, että se on sydänterveyden kannalta itsenäinen riskitekijä ja haitallinen riippumatta siitä, paljonko tyydyttynyttä rasvaa nautit, mistä se on peräisin tai millä elintarvikkeilla korvaat kovan rasvan.

Saturated fat

RASVAN MÄÄRÄLLÄ ON VÄLIÄ

Suuri joukko sydän- ja verisuonitautien tutkijoita kirjoittaa Journal of the American Collage of Cardiology -lehdessä:

Yhä edelleen ravitsemussuositukset ohjeistavat rajoittamaan tyydyttyneiden rasvahappojen saantia ravinnosta huolimatta päinvastaisista todisteista. Viimeisimpien tutkimuksien tuloksissa ei ole löytynyt myönteisiä vaikutuksia sydän- ja verisuonisairauksiin ja kokonaiskuolleisuuteen sillä, että ruokavaliosta on vähennetty tyydyttyneen rasvan käyttöä. Sen sijaan löydettiin suojaavia vaikutuksia aivohalvausta vastaan”.

Journal of the American Collge of Cardiology

Kohtuudessa pysyvällä tyydyttyneen rasvan kulutuksella ei vaikuttaisi olevan sydänterveyttä heikentävä vaikutus.

Kuulutko sinä heihin, ketkä paistamisen jälkeen siivilöivät jauhelihan juoksevan veden alla ja valutat rasvan viemäriin?

Entä, jos keskitytkin asiaan, jolla ei ole myönteistä vaikutusta terveyteesi?

MYÖS RASVAN ALKUPERÄLLÄ ON VÄLIÄ

On tärkeää huomata, että kaikki tyydyttyneet rasvat eivät ole samanarvoisia.

Uusimmat tutkimukset viittaavat siihen, että sillä missä elintarvikkeessa tyydyttynyttä rasvaa esiintyy, voi olla merkitystä terveysvaikutuksiin. Tietyt tyydyttyneen rasvan lähteet, kuten pitkälle jalostetut lihavalmisteet, oikeutetusti yhdistetään lisääntyneeseen sydänsairauksien riskiin.

Toisaalta jalostamattomista ja luonnollisista ravintolähteistä saaduilla tyydyttyneillä rasvoilla ei välttämättä ole samaa negatiivista vaikutusta terveyteen, milloin niitä nautitaan osana tasapainoista ruokavaliota. Aiemin mainitut tutkijat jatkavat:

Täysrasvaiset maitotuotteet, jalostamaton liha ja tumma suklaa sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, mutta eivät liity kohonneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. Viimeaikaiset käytettävissä olevat todisteet eivät tue tällaisten elintarvikkeiden saannin rajoittamista entisestään.”

– Lukuisat tutkijat Journal of the American College of Cardiology-lehdessä –

Rasvaisen juuston leimaaminen terveydelle haitalliseksi vain sen takia, että se sisältää tyydyttynyttä rasvaa, on yksipuolinen näkemys.

Vaikka juusto sisältää tyydyttyneitä rasvahappoja, sen valmistukseen liittyvä hidas käymisprosessi (fermentointi) voi tuoda mukanaan hyödyllisiä maitohappobakteereja. Lisäksi kohtuullisuus on avainasemassa. Tärkeintä ei ole tarkastella ravintoaineita erillään, vaan ottaa huomioon ruokavalion kokonaiuus.

Ruokavalion tasapainoisuus on ratkaisevan tärkeää sydämen terveydelle ja terveydelle yleensä.

TODELLINEN PAHIS: TEOLLISET TRANSRASVAT

Tyydyttyneitä rasvoja esiintyy ruoka-aineissa, jotka ovat aina kuuluneet luonnostaan ihmisten ruokavalioon. Kehomme aineenvaihdunta (metabolia) pilkkoo niitä vaivatta.

Transrasvat luodaan hydraukseksi kutsutulla teollisella prosessilla, johon kuuluu nestemäisten kasviöljyjen muuntaminen kiinteiksi niiden säilyvyyden ja stabiilisuuden parantamiseksi. Teolliset transrasvat eivät kuulu ruokavalioomme luonnostaan.

Aineenvaihdunnan osalta kehoillamme on rajallinen kyky metaboloida transrasvoja. Ne metaboloituvat eri tavalla kuin muun tyyppiset rasvat. Niinpä kehomme kamppailee transrasvojen aineenvaihdunnan kanssa. Tämän seurauksena transrasvoilla on taipumus viipyä kehossa pidempään, mikä lisää kielteisten terveysvaikutusten riskiä, varsinkin sydän- ja verisuonitautien.

Terveydelle haitallisten vaikutusten vuoksi on suositeltavaa välttää transrasvojen kulutusta kokonaan. Saatat syödä niitä päivittäin esim. leipomotuotteissa tai uppopaistetuissa elintarvikkeissa.

SINUN KASVUTARINASI?

Entä, jos päivittäinen ruokavaliosi sisältää teollisia transrasvoja? Entä, jos puutteet ruokavaliosi kokonaisuudessa tai metabolisesta oireyhtymästä johtuva matala-asteinen tulehdus ovatkin merkittävimmät riskitekijäsi?

Sen sijaan, että olemme huolissamme yhdestä ravintoaineesta, kuten tyydyttyneestä rasvasta, on parhaat tulokset saavutettavissa kohentamalla ruokavaliota kokonaisuutena. Eräät luonnossa esiintyvistä elintarvikkeista sisältävät jopa satoja, terveyttä ylläpitäviä, bioaktiivisia yhdisteitä.

Tasapainoinen ruokavalio, jossa painotetaan minimaalisesti prosessoitujen elintarvikkeiden sisällyttämistä arkeen voikin tarjota vankimman perustan pitkän aikavälin sydänterveydelle. Kummalla mennään? Keskitytkö sinä poistamaan yhden asian ruokavaliostasi? Vai pyritkö lisäämään siihen sydänterveyttä kohentavia elintarvikkeita, joiden kymmenet, jopa sadat bioaktiiviset yhdisteet työskentelevät hyvinvointisi eteen?

FITMILL valmennuksissa saat ajantasoista tietoa siitä, mitkä elintarvikkeet sisältävät transrasvoja, kerromme selkein esimerkein miten pidät tyydyttyneiden rasvojen kulutuksen kohtuudessa, saat reseptejä sydänystävällisistä aterioista & välipaloista tai opit valitsemaan terveellisiä rasvoja lautasellesi.

Mikäli ostoksia tehdessäsi valitset vähärasvaisia tuotteita, me opastamme millaisia elintarvikkeita kannattaa tilalle valita, jotta saat terveyshyödyt.

Entä, jos sydänystävällistä ruokavaliota noudattamalla painosi laskee pysyvästi?

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka keskustelu tyydyttyneistä rasvoista tulee jatkumaan, nykyiset tieteelliset todisteet viittaavat siihen, että ne eivät ole niin haitallista terveydelle kuin aiemmin uskottiin, varsinkin silloin kun kulutus pysyy kohtuudessa.

PYSY KUULOLLA

Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt kuulolla saadaksesi lisää inspiroivia artikkeleita, joiden tarkoituksena on auttaa sinua menestymään tielläsi kohti parempaa ravitsemustilaa ja yleistä hyvinvointia!

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KYSY LISÄTIETOJA!