RUOANSULATUS
Tavoitteet
Tämän luentokokonaisuuden opiskeltuasi tiedät:
- Kuinka elimistösi sulattaa (muuttaa) syödyn ruoan sellaiseen muotoon, että solut pystyvät hyödyntämään sen
- Kuinka ruoansulatusjärjestelmä pilkkoo ruoan pienemmiksi molekyyleiksi ja kontroloi kuinka ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon
- Kuinka ravintoaineet kuljetetaan solujen sisään
Tämän luentokokonaisuuden jälkeen sinun pitäisi pystyä ymmärtämään ja kuvailemaan prosessi perusteiltaan sekä soveltamaan tietoa niin, että omat tavoitteet tulevat saavutetuksi.
Ruoansulatus
Pystyäkseen hyödyntämään ravintoaineita, kehomme tulee prosessoida ne ensin. Tätä kutsutaan ruoansulatukseksi. Nimitys tilee latinankielestä “digere” tarkoittaa erottamista tai jakamista osiinsa. Sana kertoo tarkasti, mistä on kysymys:
- Erottaa molekyylejä sekä rikkoa osiinsa monimutkaisempia aineosia
- Jaotella molekyylejä tyyppinsä mukaisiin paikkoihin
- Järjestellä ja kuljettaa niitä niitä elimistömme läpi soluihimme
Usein kuulee sanottavan, että “olet mitä syöt”. Tarkemmin määriteltynä sanonta kuuluisi “olet mitä ruoasta sulatat, imeytät ja kuljetat soluihisi. Kehomme hienovaraisesti tekee tätä prosessia kontroloidakseen, mitä menee soluihin ja säilyttääkseen elimistömme tasapainon.
Digestion in four words:
- Separate
- Break up
- Absorb
- Transfer
Ruoka on muutakin kuin ravintoaineita
Tässä luentokokonaisuudessa keskitymme ruoan kemiaan ja komponetteihin. Oppiessasi uutta ruoan kemiasta ja miten se liitty ruoansulatukseen, muistathan kuitenkin, että ruoka on paljon muuatkin kuin kemiallisia aineosia. Ruoalla on muun muassa fysiologisia, psykologisia ja sosio-ekonomisia aspekteja. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun suunnittelet omia ruokailuja & lautasmallia. Useimmat meistää eivät syö ravintoaineita, syömme ruoka.annoksia. Useimmille meistä kana ei ole proteinnia, vaan kana on kanaa. Vaikka kuinka kemia saattaa olla kiehtovaa, niin ruoka on useimmille meistä ruokaa eikä sen liiallinen kemikalisointi hyödynnä käytännön ruokavaliovalinnoissa.