HEI TERVEYSSANKARIT!
Tänään tutustumme aiheeseen, joka ei ainostaan kohenna ulkonäköä, vaan myös lisää hyvää oloa – annosten hallinta. Ne ylimääräiset kilot? Ne eivät ole vain senttejä vyötäröllä; ne ovat riskitekijä monille sairauksille.
Mutta ei hätää, sillä minulla on sinulle salainen ase – onnistunut annoskokojen hallinta.
Tämä postaus käsittelee kylläisyysmekanismin hämmästyttävää toimintaa. Niin ja, sitä kuinka se ei toimikaan.
Sinulla?
YLISUURET ANNOKSET?
Painonpudotuksessa ei ole kyse yhdestä taikatempusta; painonhallinta on kuin mosaiikin kokoamista yhteen, jolloin jokainen pienikin teko vaikuttaa lopputulokseen. Ja arvaa mitä? Annoskokojen hallinta saattaa olla puuttuva pala, jota olet etsinyt.
Joko tunnet elefantin ruokakaupassasi? Nuo megakokoiset pakkaukset, jotka täyttävät supermarkettien hyllyjä. Kovin, kovin monet meistä valitsemme megasuuret karkki- tai sipsipussit, lounasbuffessa lappaamme ruokaa yli tarpeen ja limuakin tulee ostettua litrakaupalla. Entäs ne ravintolan XXL annokset? ”Syö ja juo niin paljon kuin jaksat”.
Ymmärrän sinua täysin, edullinen kilohinta houkuttaa ja megapakkausten ostaminen vaikuttaa rahaa säästävältä toimenpiteeltä.
OMA ONGELMA: LOUNASBUFFET JA MEGA-ANNOKSET
Olen itsekin ollut koukussa suuriin annoskokoihin. Pahin omista ongelmistani oli arkipäivien lounasbuffet ja suuret annokset, joiden vuoksi uuvahdin iltapäivän kahvituntiin asti. Suurien ruokamäärien sulattelu laski verensokerin useiden tuntien ajaksi. Myös suurten herkkuannosten iltanapostelu kuului syntilistalleni.
https://fitmill.eu/lasse-venho
Entä, jos sinäkin onnistut kutistamaan annoksissa syömäsi ruoan määrää? Entä, jos saat niskaotteen herkkujen liiallisesta napostelusta ja kavennat vyötärölinjaa? Tässä huikea juttu – annoskokojen hallinta on taito, jonka sinäkin voit oppia! Yksikään valmennettavistani, kuka on onnistunut annoskokojen hallinnassa, ei ole katunut onnistunutta muutosta.
Kun rutiininomaisesti valitset sopivankokoiset annokset et vain säästä rahaa, säästät myös vaatekoossa.
HARA HACHI BU
Joko tunnet viisaan käsitteen, joka on Japanissa muotia – “Hara Hachi Bu”.
Se on taidetta pysähtyä, kun olet 80 % täynnä. Suomessa toivotamme ”Hyvää ruokahalua” ja niinpä me syömme hyvällä ruokahalulla kaiken mikä on tarjolla. Japanilaisessa kulttuurissa on tapana toivottaa ”Hara Hachi Bu” eli vapaasti suomennettuna ”lopeta ennen ähkyä”. On aika tuoda tämä tietoinen, viisas japanilainen ruokailukäytäntö länsimaihin, joissa superkokoiset annokset hallitsevat ja buffetpöydät notkuvat.
Vuonna 1965 ilmestyneessä kirjassaan “The Three Pilllars of Zen” kirjoittaja Roshi Philip Kapleau lainaa 1300-luvulta vaikuttanutta Zen-buddhalaisuuden opettajaa, Hakuun Yasutania, joka neuvoo oppilaitaan “kahdeksan osaa täydestä vatsasta ravitsee miehen, kaksi osaa lääkärin”.
Profeetta Muhammed kuvailee: miehen täysi vatsa sisältää 1/3-osaa ruokaa, 1/3-osaa juomaa ja 1/3-osaa ilmaa. Intialaisen Ayurvedan keskeisimpiä oppeja on syödä vain siihen asti, kun olet 75% täynnä.
Entä sinä, osaatko lopettaa vasta, kun olet 120 % täynnä?
Kuvittele tämä: entä jos omaksumalla Hara Hachi Bu:n viisauden otat suuren askeleen kohti kestävää painonhallintaa? Entä, jos taidon opittuasi kylläisyyshormonisi toimivat? Toimivat niin, kuin luonto niiden tarkoitti toimivan?
KURKISTUS TAHDONVOIMAN TUOLLE PUOLEN
Länsimaissa usella ihmisellä kylläisyysmekanismi on rikki ja se haittaa mm. painonhallintaa.
Sopivan ruokamäärän päivittäinen syöminen ulottuu kalorilaskennan ja tahdonvoiman tuolle puolen. Tietoisuus siitä, miten kehomme säätelee nälkää ja kylläisyyttä saattaa auttaa säännöstelemään syödyn ruoan määrää.
YLENSYÖTKÖ HUOMAAMATTASI?
Määrä, jonka syömme, on riippuvainen elimistömme sisäisistä signaaleista. Kun on nälkä, alamme syömään ja kun tunnemme kylläisyyttä, lopetamme syömisen. Näin toimii kunnossa oleva nälän- ja kylläisyyden säätelymekanismi.
Läheskään aina kaikki ei ole kunnossa.
Aina 1970-luvulta alkaen tutkijat ovat tunnistaneet länsimaissa useita ulkoisia syitä, jotka vaikuttavat ihmisten syömän ruoan määrään voimakkaasti.
RIKKINÄINEN KYLLÄISYYSMEKANISMI
Oletko joskus seurannut pienten lasten syömistä? Kun he ovat syöneet riittävästi, he lopettavat siihen. Jos yrität syöttää lisää, he viskaavat lusikan lattialle tai alkavat leikkimään ruoan kanssa. Jos he eivät pidä jostain, he sylkevät ruoan pois.
Tuota kutsutaan vaistonvaraiseksi (intuitiiviseksi) syömiseksi. Heidän kylläisyysmekanismi toimii normaalisti. Ruoan ”ahtaminen” on luonnotonta.
Missäköhän kohtaa matkan varrella sinun nälkä- ja kylläisyysmekanismit menivät ”out of whack” eli ihan sekaisin?
Oletko miettinyt, mikä saa sinut nälkäiseksi? Tai tekee kylläiseksi? Ruokahaluamme ja kylläisyyttä ohjailee monimutkainen kemikaalien, hormonien ja geenien cocktail, joka määrittelee kokemamme nälän tunteen, mielihalujamme, ruokaan liittyviä assosiaatioita ja kylläisyyttä.
Jos sinun kohdallasi elimistön signaalit eivät välity niin kuin luonto tarkoitti, saatat hyvinkin päätyä ylensyömään.
NYTKU!
Oletko valmis kirjoittamaan tarinasi uudelleen, nyt? Olisiko nyt aika vapauttaa koko potentiaalisi – yksi annos kerrallaan? Oletko valmis lähtemään tietoisen syömisen matkalle?
Pienet annokset, suuri vaikutus – se on Hara Hachi Bu -tapa.
FITMILL-VALMENNUKSET OVAT ENEMMÄN
Kovin moni ajattelee, että hoikistuminen on seurausta siitä, mitä ruokavaliota noudattaa, mitä ruokaa suuhunsa laittaa. Onnistuminen on paljon muutakin. Elämä 2020-luvulla vaatii paljon. Olet toistuvasti väsynyt elämän sinulle asettamista haasteista. Väsyneenä sorrut ostamaan megapussilllisen herkkuja, vaikka kuinka ajattelit pysyä tiukkana. Eikö?
Valmennuksissa pureudumme syvälle ihmisen psykologiaan hyödynnämme käyttäytymistieteen menetelmiä, jotta elämänhallinnan tiedot tulevat osaksi arjen tekoja. Näiden tekojen lopputulemaa ovat pysyvät muutokset parempaan.
Kuka tahansa, sinäkin, voi saada oman kylläisyysmekanismin toimimaan moitteetta. Siihen ei tarvita poppakonsteja, vaan arjen pieniä tekoja, jotka jokaisen on helppo omaksua.
Emme anna pelkästään toimivia vinkkejä ja tietoa, vaan autamme myös jalkauttamaan ne omaan elämään. Sinulle syntyy mahdollisuus korjata juurisyy, joka on johtanut aiempiin epäonnistumisiin. Tästä voit tutustua valmennuksiimme:
https://fitmill.eu/ravintovalmennus
“It’s not about perfect. It’s about effort. And when you bring that effort every single day, that’s where transformation happens.
That’s how change occurs.”
– Jillian Michaels –
Seuraava FITMILL verkkovalmennus:
KOLESTEROLIKOULU
Aloitus: 3.4.2023