KUN IHMISET HAVAHTUVAT SIIHEN, ETTÄ OLEN ASIANTUNTIJA KOLESTEROLITASOJEN PARANTAMISESSA RUOKAVALION AVULLA, YLEISIN KUULEMANI KYSYMYS ON:
“Pitäisikö minun olla huolissani?”
Kysymyksen esittävät he, keillä on korkea kolesteroli.
Korkea kolesteroli viittaa yhteen, verikokeella mitattuun arvoon, kokonaiskolesteroliin.
Entä, jos onkin niin, että tuo kokonaiskolesteroli ei ole paras mittari kertomaan sairastumisriskistä? Viimeaikaiset, laadukkaat ja edistyneet tutkimukset osoittavat, että TG/HDL-suhde ennustaa paljon paremmin sydän- ja verisuoniterveyttä.
Tutustutaanko aiheeseen tarkemmin?
RASVAPAKETTI, SIIS MIKÄ?
Kun sinulta mitataan kolesteroliarvot, perustutkimukseen kuuluvat seuraavat:
- Kokonaiskolesteroli
- HDL-kolesteroli (”hyvä” kolesteroli)
- LDL-kolesteroli (”huono” kolesteroli)
- Triglyseridit (lyhenne: TG)
Yhdessä näitä voidaan kutsua vaikka rasvapaketiksi.
Vuosikymmeniä jatkunut valistus on toistanut samaa asiaa:
- Jos kolesterolisi on korkealla,
- Riskisi sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on kasvanut.
- Sydän- ja verisuonitaudit ovat hyvin yleinen kuolinsyy.
On siis luonnollista olla huolissaan.
Riskiä seurataan ensisijaisesti kokonaiskolesterolilla, jonka pitäisi olla alle 5 mmol/l. Noin kolmella miljoonalla suomalaisella tuo arvo ylittyy.
JA PARAS RISKIMITTARI ON?
Pelkkä kokonaiskolesteroli ei nykytietämyksen mukaan ole luotettava mittari kertomaan sydän- ja verisuonitautien riskistä. Fokusointi kokonaiskolesteroliin perustuu yli 50 vuotta vanhoihin tutkimuksiin, joissa oli runsaasti puutteita.
Yhden luvun tunteminen on toki parempi, kuin ei mitään. Kuitenkin – oman terveytesi kannalta olisi olennaista tuntea kaikkien rasvapaketin arvojen vaikutus sydänterveyteesi.
Nykyaikaiset, paljon paremmin tehdyt tutkimukset osoittavat, että TG/HDL-suhde on huomattavasti luotettavampi mittari. Jos tuo luku on suuri, silloin on syytä huoleen.
Joka vuosi tuhannet suomalaiset saavat mm. verisuonien ahtautumisesta johtuvan aivoinfarktin.
LISÄÄMÄLLÄ – EI POISTAMALLA!
Ruokavaliolla pystytään vaikuttamaan merkittävästi kolesteroliarvoihin.
Monet lääkärit yhä edelleen ohjeistavat jättämään pois ruokia lautaselta, jotta kolesteroli alenee. Kieltolistalla ovat mm. punainen liha, rasvaiset maitotuotteet (voi, juustot ja täysmaito) sekä kananmunat.
Vaikka nuo neuvot ovat hyvää tarkoittavia, niiden noudattaminen voi tuntua lannistavalta. Kovin monelle meistä nämä kieltolistat aiheuttavat vastustusta ”Minähän syön päivittäisen pihvini, oli se sitten sydänterveellistä tai ei!”.
Hyvä uutinen on, että sydämesi terveyden vaaliminen ruokavalion avulla on paljon muutakin! Loistavia tuloksia on mahdollista saavuttaa myös lisäämällä herkullisia, sydänterveyttä edistäviä ruokia lautaselle.
Tiesitkö, että muun muassa kardiologi, professori ja yliopiston dekaani Dariush Mozaffarian on esitellyt YK:n yleiskokoukselle listan seitsemästä pienestä muutoksesta ruokavalioon, joilla hänen mukaansa saavutetaan yli 50 % lasku sydänkuolemissa. Listalleen hän ei kelpuuttanut lainkaan kehotusta poistaa tai vähentää tyydyttyneitä rasvoja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dariush_Mozaffarian
LISÄÄMÄLLÄ LISÄÄ SYDÄNTERVEYTTÄ?
Alla olevassa on joitain tieteen tukemia asioita, joita kannattaa harkita:
Enemmän kuitupitoisia ruokia
Syömällä enemmän vihreitä lehtivihanneksia, kuten lehtikaalia, et ainoastaa auta vähentämään huonoa kolesterolia (LDL), vaan myös parannat sydämen yleistä terveyttä. Joko olet kokeillut valmistaa lehtikaalisipsejä? Nami nam!
Lisää omega kolmosia
Omega-3-rasvahappoja sisältävät ruoat, kuten pellavansiemenet, alentavat triglyseriditasoja ja nostavat hyvää kolesterolia (HDL). Joko rutiineihisi kuuluu valmistaa syntisen hyvää mustikkasmoothieta, joka sisältää pellavansiemeniä?
Nauti pähkinöistä
Tiesitkö, että erään tutkimuksen mukaan vain 4 kpl parapähkinöitä voi laskea merkittävästi kolesterolia jopa 1 kk ajaksi? Kyllä, vain 4 kpl! Saat niistä terveellisiä rasvoja, kasviperäisiä proteiineja ja mm. seleeniä, joka edesauttaa aineenvaihduntaasi pysymään aktiivisena.
Edellä mainitut esimerkit ovat vain pienen pieni pintaraapaisu ruokavalion hämmästyttävästä ja sydänterveyttä edistävästä vaikutuksesta.
Entä, jos sydänterveyden kohentaminen onkin helppoa? Niin helppoa, että teet sen mielelläsi, koska monet niistä ruoka-aineista, joita tutkijat suosittelevat, maistuvat hyviltä?
RUOKAVALIO – TEHOKKAIN KOLESTEROLIN ALENTAJA?
Ajattele: eräässä laajassa ja hyvin toteutetussa tutkimuksessa sydän- ja verisuonisairauksiin sairastuttiin 82 % vähemmän. Sydänterveys koheni merkittävästi mm. pienillä ruokavaliomuutoksilla.
NAUTI MATKASTA
Kiireestä ja työvoimapulastakin kärsivä terveydenhuoltomme keskittyy ennen kaikkea sairauksien hoitoon. Ennaltaehkäisevää ravintoneuvontaa sieltä saa perin vähän.
Entä, jos ruokavalion parantaminen ei olekaan työlästä, vaan seikkailu?
Kolesteroliakatemia -verkkovalmennukseni keskittyy tekemään sydänterveyden kohentamisesta nautinnollista, jopa seikkailun. Tutkin herkullisia reseptejä ja luovia tapoja sisällyttää sydämelle terveellisiä ruokia päivittäisiin aterioihin.
Kuvittele suussasulava kalakeitto tietäen, että samalla hellit sydäntäsi.
Kyse on ilon ja tasapainon löytämisestä arjen ruokavalioon. Sinun mieltymyksiin ja arjen kiireisiin soveltuvan tasapainon.
NYTKU!
Entä, jos tulevaisuudessa kolesteroliarvojen mittaaminen ei herätä huolta, vaan onnistumisen iloa? Tiedät tehneesi pysyviä muutoksia, joiden ansiosta sekä kolesteroliarvot ovat parantuneet että sydänterveys on kohentunut.
Mikä voisi olla huonoin asia, joka tuosta seuraa?
Kaiken lisäksi ruokavaliosi on muuttunut paitsi terveellisemmän myös maukkaammaksi.
Nytku osallistut Kolesteroliakatemiaan, saat vastauksia kysymyksiin, jotka huolestuttavat. Lisäksi saat paljon eväitä kolesteroliarvojesi hallintaan.
”Kolesteroliakatemiassa luotamme siihen, että pienet, omaan elämään soveltuvat muutokset johtavat SUURIN ja pysyviin tuloksiin. Paranna sydänterveyttäsi ja alenna kolesterolia ensisijaisesti lisäämällä maukkaita ja ravitsevia ruokia lautasellesi. Nauti resepteistä vailla huolta siitä, että ohjeet keskittyisivät suosikkiruokiesi poistamiseen lautaselta.”
– Precision Nutrition sertifioitu ravinto- ja muutosvalmentaja Lasse –
Seuraava FITMILL verkkovalmennus:
KOLESTEROLIKOULU
Aloitus: 3.4.2023