IHMISKEHO EI OLE POLTTOMOOTTORI

Teollistuneissa länsimaissa, joissa lihavuudesta on tullut epidemiaan verrattava kansantauti, on ruokakin saanut korostetun “ruoka on energiaa” merkityksen. Ihmiskeho ei kuitenkaan ole polttomoottori. 

Ravintovalmennus, dieetti, laihdutus, FITtastic, MUSCLEtastic, personal trainer

Mitä ruoka on?

Lienee vähän tyhmä kysymys ja vastauskin on ilmeinen: ruoka on “juttuja”, jota tungemme suusta sisään ja joista saamme energiaa. Eikö? Näinhän me ajattelemme. Tämä on kaikkein yleisin tapa nähdä asia: ruoka sisältää energiaa. Tieteellisemmin ilmaistuna ruoka sisältää kmiallisia sidoksia, jotka ruoansulatuskanavassa pilkkoutuessaan siirtyvät soluihimme antamaan energiaa ja jos eivät tule käytetyksi, varastoituvat vararavinnoksi.

Mitä muuta ruoka on? Ruoka on vitamiineja & hivenaineita, esimerkiksi C-vitamiini (askorbiinihappo) on tärkeä antioksidantti, joka mm. edistää kalsiumin imeytymistä ja ehkäisee rasvahappojen hapettumista. Vakava C-vitamiinin puutos aiheuttaa keripukki -nimistä tautia. Ruoka sisältää myös fytokemikaaleja (vain kasveissa esiintyviä yhdisteitä). Tällainen on mm. tomaatin punainen väriaine, lykopeeni, jonka on todettu monissa tutkimuksissa suojaavan syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta. Ruoka on myös eläinperäisiä yhdisteitä (engl. zoochemicals). CLA (konjugoitu linolihappo) on mahdollisesti syövän vaaraa pienentävä maidon rasvahappo. Ruoka on myös mm. vettä ja kuitua. Kaikki nämä ovat kehomme toiminalle välttämättömiä vaikka niistä ei energiaa saisikaan.

Elävät organismit eivät ole koneita 

Kun tankkaat autoon polttoainetta, tiedät jokseenkin tarkkaan kuinka pitkälle tankillisella pääset. Jos olet yrittänyt tehdä kalorilaskentaan, tiedät kuinka haasteellista se on. Kuinka pitkälle iltaan yksi lounas riittää? Paljonkohan poltin kaloreita treeneissä? Mitäköhän siitä siirtyi rasvavarastoihin vai otinko mahdollisesti varastorasvat käyttöön? Kehomme on uskomattoman monimutkainen, itseään säätelevä, melkeinpä maaginen systeemi. Yhden tankkauksen (mm. lounas) energiasisällön ja energian riittävyyden laskeminen on melkeinpä mahdotonta, vähimmilläänkin turhauttavaa. Saatoit syödä enemmän kaloreita, kuin ajattelit, mutta kiinteydyit. Tai jätit lounaan väliin ja söit vain kevyesti ja rasvan määrä kehossa lisääntyi. Pelkistetyn “ruoka on energiaa” ajattelun mukaan tämän ei pitäisi olla mahdollista, mutta sittä tapahtuu kaiken aikaa.

Otetaanpa uudestaan: mitä ruoka ja ravitsemus on?

Ruoka on informaatiota

Kun syömme, annamme kehollemme käskyjä: vapauta insuliinia! vahvista immuunipuolustusta! sammuta tai käynnistä geenejä! varastoi energiaa! Kehomme prosessoi ziljoonia kertoja vuosittain erilaisia yhdisteitä ja mikä hämmästyttävää, lähs 100% tarkkuudella. 

Ruoka kertoo tarinaa

Kaikki tiedämme, että yhteinen ruokahetki läheisten kanssa on tärkeä osa hyvinvointiamme, inhimillistä ja ihmisyyteen kuuluvaa. Miten syömme, missä syömme, kenen kanssa syömme ja mitä syömme (tai jätämme syömättä), kertoo tarinaa meistä, tekee meistä ainutlaatuisia yksilöitä:

      • olen vastuuntuntoinen, käytän luomua ja ostan suoraan tuottajilta
      • olen sosiaalinen, tule sunnuntaina lounaalle
      • olen seikkailunhaluinen, kerran matkallani söin ….
      • olen kiireinen, jääkaappini on tyhjä, ostan jotain välipalahyllyltä
      • olen huolehtija, välitän sinusta ja siuksi kokkaan sinulle

Mitä ruoka on sinulle?

Pysähdy hetkeksi ja kirjoita vaikkapa ylös: mitä kaikkea ruoka edustaa sinulle?

Ruoka on energiatasapainoa

Tietysti hyvä ravitsemus on myös energiaa. Ilman ravinnosta saatavaa energiaa kehomme ei toimi kunnolla. Tärkeät elintoiminnot lakkaavat toimimasta. Olet varmasti tietoinen, mitä tapahtuu aivotoimoiminnalle  kun veren sokeri on liian alhaalla. Liiallinen määrä energiaa aiheuttaa myös ongelmia. Voimme tulla vastustuskykyiseksi tärkeille hormoneille, kuten insuliini ja leptiini. Verisuonet saattavat tukkeutua ja krooniset taudit alkaa. Hyvä ravitsemus kontroloi energiatasapainoa. Emme syo liian vähän emmekä liikaa. Pysymme terveinä, kiinteinä ja voimme hyvin.

Hyvä ravitsemus poistaa rajoittavia tekijöitä

Genetiikka voi vaikuttaa siihen, miten kehosi reagoi ravitsemukseen. Joillain ihmisillä voi olla geenivariaatio, joka tekee laihduttamisen vaikeaksi. Geenit eivät kuitenkaan ole kohtalo, vaan joka päivä ruokapöydässä voit vaikuttaa siihen, miten aktiivisia tai passiivisia geenisi ovat. Oikeanlaisella ravitsemuksella voit “käynnistää” terveyden kannalta hyvää tekeviä geenejä ja päinvastoin: huonolla ravitsemuksella voit “sammuttaa” geenejä, jotka ylläpitävät terveyttäsi.

Hyvä ravitsemus etsii vahvuuksia

Hyvä ravitsemus ei ole sääntöjen seuraamista tai tiukkana olemista. Hyvä ravitsemus mahdollistaa onnellisemman, terveellisemmän ja täydemmän elämän. Jokaisella meistä on osaamista ja vahvuuksia. Hyvä ravitsemus on kunkin yksilön vahvuuksien etsimistä  ja päivittäisen ruokavalion rakentamista yksilön osaamisen ja vahvuuksien varaan. Siinä kun yksi rakastaa rahkaa, niin toinen vihaa sitä. Hyvä ravitsemus on osa sinun tarinaa.

Muun muassa näitä periaatteita FITMILL ravintovalmennus noudattaa.

KYSY LISÄTIETOJA!