ILMAN KOLESTEROLIA EI OLISI TERVEYTTÄ

Entä, jos kolesteroli, jota usein halveksitaan, ei olekaan se arkkivihollinen, jona se halutaan usein nähdä? Mitä ajatuksia sinussa herättää se, että kolesterolin tiedetään toimivan kriittisenä rakennuspalikkana erilaisille kehon välttämättömille toiminnoille?

Vaikka yleisesti tiedetään, että liian korkeat kolesterolitasot voivat vaarantaa sydän- ja verisuonielimistön hyvinvoinnin, on yhtä tärkeää tunnustaa kolesterolin välttämätön rooli yleisen terveyden ylläpitämisessä.

Haluatko tietää lisää?

1. HORMONIT

Haluatko, että kerron sinulle salaisuuden?

Tässä se tulee: kolesteroli on välttämättömien hormonien, mukaan lukien kortisolin, estrogeenin, progesteronin ja testosteronin, valmistuksen esiaste. Näillä hormoneilla on keskeinen rooli aineenvaihdunnan, immuunijärjestelmän ja lisääntymisprosessien säätelyssä.

Jos elimistössä ei olisi lainkaan kolesterolia, keho joutuisi kamppailemaan valmistaakseen näitä hormoneita.

2. SOLUKALVOJEN RAKENNUSAINE

Kolesteroli on tärkeä rakennuspalikka elimistömme miljardeissa soluissa.

Kolesterolia esiintyy solujen pintakalvolla. Kuvittele se rakennusmateriaalina, joka antaa soluillemme rakenteen ja vakauden. Tässä biologiamme arkkitehtonisessa ihmeessä kolesteroli varmistaa solukalvojen eheyden, jolloin ne voivat toimia tehokkaasti. Solukalvo ylläpitää solunsisäisiä olosuhteita sellaisina, että elämälle välttämättömät solun biokemialliset reaktiot voivat tapahtua.

Kyse ei siis ole vain laboratoriosta saamistasi numeroista, joiden mukaan kolesterolia kutsutaan pahaksi. Kyse on kolesterolin arkkitehtonisen kyvyn arvostamisesta. Ilman kolesterolia ei olisi terveyttä.

3. SAPPIHAPPOJEN VALMISTUS

Kolesterolin kolmas tärkeä rooli kehossamme: se on kuin kulissien takana oleva sankari maksassa, joka edesauttaa sapen tuotannossa.

Sappisuolojen rooli on avustaa ruoansulatuksessa ja rasvojen imeytymisessä. Ajattele sitä kehon omana pesuaineena, joka auttaa hajottamaan rasvat pienemmiksi, imeytyviksi paloiksi. Joten kolesteroli ei ole vain jotain, josta on harmia. Kolesteroli toimii kulissien takana varmisten, että ruoansulatusohjelma sujuu kitkattomasti.

Melkoinen sankari tuo kolesteroli, eikö?

MUUTA: SYÖPÄ

Eräässä, vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin mahdollinen yhteys alhaisen kolesterolin ja syöpäriskin välillä. Tutkijat keräsivät aineistoa Framingham Heart Study:sta 18,7 vuoden ajalta henkilöistä, ketkä eivät olleet käyttäneet kolesterolia alentavia lääkkeitä. Aineistosta löytyi 201 sellaista henkilöä, ketkä sairastuivat syöpään. Kontrolliryhmässä oli 402 sellaista henkilöä, ketkä eivät sairastuneet syöpään ja osallistuivat samaan tutkimukseen.

Tutkijat tarkastelivat tietoja neljänä ajankohtana ennen syöpädiagnoosia ja havaitsivat, että jokaisessa arviontiajankohdassa syöpään sairastuneilla olivat alhaisemmat LDL-kolesteroliarvot kuin kontrolliryhmässä. Kun aineistosta poistettiin sellaiset tekijät, kuten ikä, sukupuoli, diabetes, tupakointi, verenpaine ja painoindeksi, tulokset eivät muuttuneet, vaan johdonmukaisesti koko tutkimuksen ajan LDL-kolesteroliarvot olivat syöpään sairastuneilla alhaisemmat. Linkki tutkimukseen:

Tutkimus: syöpään sairastuneilla alhainen LDL-kolesteroli

EI LAINKAAN KOLESTEROLIA?

“Take care of your body. It`s the only place you have to live”.

– Tim Rohn –

JOHTOPÄÄTÖS

Kolesteroli, joka usein ymmärretään väärin, on monitahoinen pelaaja kehomme toimintojen sinfoniassa. Sen tärkeyden tunnustaminen antaa mahdollisuuden priorisoida sydänterveyttä demonisoimatta yhdistettä, jolla on olennainen osa hyvinvoinnissamme. Kolesteroli mm..

  • Auttaa valmistamaan hormoneja.
  • On solujemme tärkeä rakennusaine.
  • Auttaa valmistamaan ssappihappoja, joita ruoansulatuksesi ehdottomasti tarvitsee.

Ruokavaliolla on valtaisa vaikutus tasapainoisiin kolesteroli- ja rasva-arvoihin.

Kolesteroliakatemia -verkkovalmennuksessa autamme ymmärtämään, mitkä ovat ne kaikkein tehokkaimmat ruokavaliovalinnat, joilla varmistat sydän- ja verisuonihuolista vapaan arjen.

Alla olevassa on tietoa seuraavaksi alkavasta valmennuksesta.

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KYSY LISÄTIETOJA!