JALKATREENI ON ÄÄRIMMÄISEN TÄRKEÄ AIVOILLE!

Verkkovalmennus netissä

Italiassa tehty tutkimus osoittaa, että jalkojen käyttö, varsinkin vastuspainoharjoittelu, lähettää aivoille signaaleja, jotka ovat tärkeitä hermosolujen terveydelle.

Uraauurtava tutkimus muuttaa perusteellisesti aivojen sekä hermoston lääketiedettä. Samalla se antaa lääketieteelle viitteitä siitä, miksi neurologisia sairauksia sairastavien potilaiden tila heikkenee nopeasti, kun heidät määrätään vuodelepoon.

MIKÄ TUTKIMUS?

Tutkimus tehtiin Universita degli Studi di Milano Yliopistossa. Se julkaistiin Frontiers in Neuroscience julkaisussa (1).

Tutkimuksessa käytettiin hiiriä, joiden takajalkojen liikkumista rajoitettiin 28 päivän ajan. Ruokaa ja juomaa hiiret saivat normaalisti eikä tutkimuksen aikana esiintynyt merkkejä niiden stressin lisääntymisestä. Kokeen alussa ja lopussa tarkasteltiin aivojen subventikulaarista aluetta. Kyseessä on aivojen osa, joka huolehtii hermosolujen terveydestä ja jossa kantasolut luovat uusia neuroneja.

Tutkijoiden hämmästykseksi liikunnan rajoittaminen vähensi kantasolujen määrää 70 prosentilla kontrolliryhmään verrattuna. Myös neuronien ja hermotukisolujen kehitys heikkeni huomattavasti.

MITÄ TARKOITTAA KÄYTÄNNÖSSÄ?

Yleinen käsitys on, että aivojen tehtävänä on lähettää käskyjä kehon eri osille (muun muassa jaloille) ja siten käskyttää niitä toimimaan. Tutkimusta johtanut tohtori Raffaella Adami sanookin ScienceDaily -julkaisun (2) haastattelussa “Tutkimuksemme tukee näkemystä, jonka mukaan ihmiset, jotka eivät voi harjoittaa lihaksiaan ja varsinkaan tehdä vastuspainoharjoituksia – kuten vuodepotilaat ja astronautit – eivät pelkästään menetä lihasmassaa, vaan myös heidän kehonsa kemia muuttuu solutasolla. Vaikutus on haitallinen jopa hermostoon. Kysymyksessä on kaksisuuntainen tie – aivojen neurologinen terveys on yhtä riippuvainen kehon suurten jalkalihasten lähettämistä signaaleista aivoille, kuin aivojen käskyistä lihaksille”.

Lääkärit ovat tienneet jo pidemmän aikaa sen, että neurologisista sairauksista kärsivien potilaiden tila yleensä heikkenee nopeasti, kun heidän liikkumisensa rajoittuu esim. vuodelevossa.

LIIKKUMATTOMUUS ON KRIITTINEN TEKIJÄ SAIRAUKSIEN ETENEMISESSÄ

Tutkimus osoitti, että jalkojen käyttö lähettää aivoille signaaleja, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä terveiden hermosolujen tuotannolle. Treenien puuttuminen vähentää kehon uusien hermosolujen tuotantoa. Tämä hermosolutuotanto on välttämätöntä aivojen terveydelle ja hermostolle. Kun rottien takimmaisten jalkojen käyttö väheni 28 päivän ajan, niiden aivoissa tapahtui samanlaisia muutoksia huonompaan, kun vuodelepoon määrättyjen, neurologisia sairauksia sairastavien ihmisten kohdalla.

KUUMA PERUNA LÄÄKETIETEESSÄ

Eri puolilla maailmaa tutkitaan paljon tätä aihetta. Tutkimusnäyttö on vahvasti on sen puolella, että neurologisia sairauksista kärsivien (mm. MS-tauti ja spinaalinen lihasatrofia) potilaiden pitäisi mennä kuntosalille jalkatreeneihin vuodelevon sijaan.

LÄHTEET:

(1)  Frontiers in Neuroscience

(2)  Science Daily

FITtastic pienryhmä personal training on personal trainerin ohjaamana tehtävää kuntosali- ja HIIT -harjoittelua.
 
Jalkatreenit kuuluvat olennaisena osana kokonaisuuteen. Kysy paikkakuntasi kuntokeskuksesta.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KYSY LISÄTIETOJA!