Jo yksi pieni muutos toimii!

Pienen pienet, jopa naurettavan pieniltä tuntuvat tavat saattavat hyvinkin olla takuuvarmin tie merkittävään sydänterveyden kohenemiseen.

Tämänhetkinen terveydentilasi on sairauksien, vammojen, geenien ja elinTAPOJESI lopputulema.

Englanninkielisissä maissa kuulee sanottavan ”Old habits die hard” eli vapaasti suomennettuna ”Vanhat tavat ne vaan istuvat pirun tiukassa”. Jos tiedostat elämäntavoissasi olevan korjattavaa ja ajattelet asiaa negatiivisesti, puhut itsellesi ”mulla nyt vaan on niin hirmuinen karkkihimo, en kertakaikkiaan pääse irti tottumuksestani herkutella karkeilla iltaisin. Tuo paha tapa pilaa kaikki laihdutusyritykseni”.

Mikäli haluat ajatella asiaa positiivisesti, saattaisit puhua itsellesi vaikkapa seuraavaan tapaan: ”Jos opin ymmärtämään, kuinka tavat muodostuvat ja kuinka pysyviä tapoja luodaan, pääsen eroon karkkien napostelusta enkä sen jälkeen koskaan enää palaa vanhaan, huonoon tapaan”.

Ruokailutottumuksia on mahdollista muuttaa, radikaalistikin! Eikä sen tarvitse olla lainkaan vaikeaa.

Katso alla oleva video ja tiedät enemmän.

Asteittainen ruokaremontti saattaakin olla matka, johon jäät koukkuun. Mikäli käyt vuosittain laboratoriokokeissa (verikokeissa) ja huomaat kolesteroliarvojesi kohentuvan parempien ruokailutottumusten myötä, voi se olla hyvinkin motivoivaa. Onnistuaksesi sinun ei välttämättä tarvitse tehdä muuta, kuin pienen pieniä muutoksia, jopa niin pieniä, että ne tuntuvat naurettavan pieniltä. Pienen määrittelet sinä itse, toisinsanoen aloittamasi uuden tavan tulisi olla sellainen joka sopii osaksi sinun kiireistä arkeasi ja johon sinulla on voimavarat olemassa.

Pienestä on mahdollista tulla pysyvää. Sinähän peset hampaat päivittäin, eikö? Ajattelepa, kuinka paljon tuo yksi pieni päivittäinen tapa kohentaa hammasterveyttäsi. Vaatiiko tuo tapa tahdonvoimaa? Itsekuria? Onko sen noudattaminen työlästä?

Mikäli teet yhden pysyvän muutoksen ruokavalioosi (yhtä lailla helpon noudattaa, kuten hampaiden pesu) joka kuukausi, vuoden kuluttua olet luonut 12 uutta tapaa, jotka varmuudella näkyvät jaksamisessa, terveydentilassa, kolesteroliarvoissa ja mahdollisesti jopa painossa.

“Olemme sitä, mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siten ole teko, vaan tapa.”

– Aristoteles –

Tee vain muutoksia, joihin tiedät jaksamisesi riittävän

Jokainen, kuka on yrittänyt laittaa usean ruokailutottumuksen uusiksi kerrallaan, tietää kuinka paljon voimavaroja se vie. Jos yrität liikaa, pian jatkuva suorittaminen alkaa maistumaan puulta, lopetat kesken ja palaat entiseen. Näin ollen nopeaan muutokseen tähtäävät kuurit ovat tuomittuja epäonnistumaan lähes aina.

Kun keskityt tekemään yhden muutoksen kerrallaan, sellaisen johon sinulla on voimavaroja, muutoksesta tulee pysyvä toistettuasi uutta tapaa riittävän useasti. Tapa menee autopilotille (kuten hampaiden pesu), makuaistisi muokkautuu eikä uuden tavan noudattaminen vaadi ponnisteluja. Voit siirtyä harjoittelemaan seuraavaa uutta tottumusta.

Oman muutosprosessini aloitin siitä, että yhden kuukauden ajan opettelin ottamaan aamuisin D-vitamiinin. Kyllä, vain tuohon yhteen uuteen tapaan minulla oli voimavarat.

RUOKAVALIO ON HÄMMÄSTYTTÄVÄN TEHOKAS KOLESTEROLIN ALENTAJA

Kun tehdyt muutokset keskittyvät parempiin ruokavalintoihin, ajan myötä jaksaminen parantuu ja terveydentila kohenee ”kuin itsestään.”

Olemme koostaneet verkkovalmennuksen, johon sinunkin on helppo osallistua, vaikka omalla älypuhelimellasi.

Valmennuksessa opastamme, kuinka sinäkin kykenet alentamaan kolesterolia ja edistämään sydänterveyttäsi ruokavalion avulla.

Elintarvikkeita, joilla on suotuisia vaikutuksia kolesteroliarvoihin, on tutkimuksissa löydetty niin paljon, että jokaisen on mahdollista löytää omat suosikkinsa. Jo yhden pienen muutoksen tekeminen voi pienentää sairastumisriskiä jopa 10 prosenttia.

On suorastaan hämmentävää, kuinka vain muutamat pienet ruokavaliomuutokset – tutkimusten mukaan – voivat kohentaa sydänterveyttä lyhyessäkin ajassa. Lue lisää:

Onko ruokavalio tehokkain kolesterolin alentaja?

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

KYSY LISÄTIETOJA!