KAHVI JA KOLESTEROLI

Tiesitkö, että kahvi voi nostaa kolesteroliavoja, vaikka kahvi ei kolesterolia sisälläkään?

Tässä postauksessa kerromme kaiken, mitä sinun on hyvä tietää kahvista ja kolesterolista.

Mediassa on toistuvasti artikkeleja, joissa valistetaan kolesterolia sisältävien elintarvikkeiden (rasvainen liha, voi, rasvainen maito, kananmuna jne.) kohottavan kolesterolin määrää verenkierrossa. Säännöllisesti toistuvan, samansisältöisen valistuksen johdosta usea ajattelee, että vain kolesterolia sisältävät elintarvikkeet kohottavat verenkierron kolesteroliarvoja. Näinhän asia ei ole.

Jos kuulut siihen joukkoon suomalaisia, ketkä ovat kolesterolilääkityksellä tai lääkärisi on huomauttanut korkeasta kolesterolista, olet todennäköisesti tietoinen ruoka-aineiden vaikutuksesta kolesteroliarvoihisi. Mahdollisesti pyrit välttämään toisia elintarvikkeita, toisia taas lisäämään, jotta kolesteroliarvosi pysyvät kurissa.

Sillä, mitä suuhusi laitat (tai jätät laittamatta), on melkoinen vaikutus terveyteesi.

Rasvateoria

Tuskin kukaan on välttynyt rasvavalistukselta; vältä rasvoja ja varsinkin tyydyttyneitä rasvoja, koska elintarvikkeiden sisältämän tyydyttyneen rasvan kolesteroli tukkii verisuonet ja aiheuttaa infarkteja.

Tätä kutsutaan rasvateoriaksi.

Mitä ajattelet väitteestäni, että kahvi joka ei sisällä kolesterolia, nostaa silti kolesteroliarvoja verenkierrossa?

Jo 1980-luvulla suomalaiset (Aro A.et al) ja 1990-luvulla hollantilaiset tutkijat (Urgert R. et al) ovat todenneet, että kahvi nostaa sekä kokonaiskolesterolia, että haitallista LDL-kolesterolia.

Kafestoli – siis mikä?

Vaikuttaisi siltä, että kahvin kolesterolia nostavasta vaikutuksesta voidaan syyttää kafestolia.

Kaikki tiedämme kofeiinin, aineen joka piristää. Tiedämme, että kofeiini on yhdiste, jota on muun muassa kahvipavuissa. Kahvipavut sisältävät monta muutakin yhdistettä, kuten kafestolia.

Kafestoli on kaikissa kahvipavuissa esiintyvä suurimolekyylinen yhdiste.

Kahvi

Kafestolin vaikutusmekanismi

Tutkimukset antavat viitteitä siitä, että kafestoli estää kehomme kolesteroliaineenvaihduntaa toimimasta kunnolla, josta syystä kolesteroliarvot kohoavat.

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KYSY LISÄTIETOJA!