KANANMUNAT JA UUDET POHJOISMAISET RAVINTOSUOSITUKSET

Tänään nostamme valokeilaan yhden luonnon uskomattomista luomuksista – kananmunan.

Monen asiantuntijan toimesta on varoiteltu syömästä runsaasti kananmunia, koska kananmunien keltuainen sisältää paljon kolesterolia.

Niin kutsutulla kolesterolihypoteesillä on ollut merkittävä vaikutus meidän, sinun ja minun, kulutustottumuksiin jo vuosikymmenien ajan. Teorian mukaan LDL-kolesterolitason nousu johtaa suurempaan sydänsairauksien riskiin.

Liity kanssani tutkimaan sitä, mitä uusimmat pohjoismaiset ravitsemussuositukset kananmunista ohjeistavat.

RAVINTOSISÄLTÖ

Kananmunat ovat ravitsemuksellisia voimalaitoksia, jotka ovat täynnä tärkeitä, terveyttä edistäviä ravintoaineita. Alla olevassa on erittely eräistä munien tärkeimmistä komponenteista:

Korkealaatuiset proteiinit

Kananmunat ovat erinomainen laadukkaiden proteiinien lähde. Itse asiassa ne toimivat proteiinin laadun kultastadardina optimaalisen aminohappokoostumuksen ansiosta.

Vitamiinit ja mineraalit

Munat sisältävät runsaasti tärkeitä vitamiineja sekä hivenaineita, joita tarvitaan terveyden ylläpitämiseen. Näitä ovat mm.:

B12-vitamiini:

tärkeä hermotoiminnalle, punasolujen tuotannolle ja varsinkin jos noudatat kasvisruokavaliota. Yhdestä kananmunasta saat jopa 60 % päivittäisestä B12-vitamiinin tarpeesta.

D-vitamiini:

vaikuttaa muun muassa luuston terveyteen ja immuunijärjestelmän toimintaan.

Seleeni:

antioksidanttimineraali, joka tukee immuunijärjestelmää ja kilpirauhasen terveyttä.

Rasvat

Kananmunat sisältävät rasvoja, mukaan lukien kerta- ja monityydyttymättömät rasvat, jotka kohtuudella käytettynä edistävät terveyttä.

POHJOISMAISET RAVINTOSUOSITUKSET, KANANMUNIEN TERVEYSHYÖDYT

Uusissa, sisällöltään erinomaisissa, Pohjoismaisissa ravintosuosituksissa on omat osiot tietyille ruokaryhmille. Myös kananmunat ovat saaneet oman osionsa. Suosituksissa mainitaan:

Kananmunat ovat laadukkaan proteiinin lähde, ne sisältävät kaikkia välttämättömiä vitamiineja (paitsi C-vitamiini), kaikkia kivennäisaineita ja useita bioaktiivisia yhdisteitä, kuten karotenoidit”.

KÄYTTÖSUOSITUS

Uusi ohjeistus:

Kananmunat voivat olla osa terveellistä ruokavaliota nykyisellä kulutustasolla Pohjoismaissa ja Baltiassa, vaikka näyttöä useamman kuin yhden munan päivittäisen nauttimisen terveysvaikutuksista on vähän. Jopa yhden munan nauttiminen päivässä voi olla osa terveellistä ruokavaliota”. Linkki suosituksiin:

Pohjoismaiset ravintosuositukset 2023

Aiemmin, menneinä vuosikymmeninä kananmunien nauttimista on suositeltu rajoitettavaksi, koska kananmunat sisältävät runsaasti kolesterolia.

Oletko ajatellut, miksi nykytietämys on vapauttamassa kananmunat pannasta? Eikö ruoan sisältämä kolesteroli olekaan enää haitallista?

HAITALLISET VAIKUTUKSET, ONKO NIITÄ?

Uudet pohjoismaiset ravintosuositukset jatkavat:

Kananmunat voivat lisätä plasman kolesterolia ja LDL/HDL-suhdetta, mutta havaintotutkimukset eivät osoita haitallisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiin, T2D-tautiin tai syöpään syömällä enintään yksi muna päivässä”.

Tuo jossain määrin vaikeaselkoinen teksti tarkoittaa: jos syöt säännöllisesti kananmunan päivässä (tai vähemmän), riskisi sairastua sydän- tai verisuonitautiin, kakkostyypin diabetekseen tai syöpään ei tutkimusten mukaan kasva. Tämä siitä huolimatta, vaikka kananmunat voivat nostaa kolesterolin määrää verenkierrossasi.

Kolesteroli siis nousee, mutta sydän- ja versisuonitautien riski ei.

verkkovalmennus

RUOKIEN SISÄLTÄMÄ KOLESTEROLI?

Pohdittavaksesi:

Uusimmat Pohjoismaiset Ravintosuositukset on laadittu viimeisten vuosikymmenien aikana tehtyjen laajojen systemaattisten tutkimusten pohjalta sekä meta-analyysejä hyödyntäen. Taustamateriaaleissa mainitaan lähteet, joihin viitataan.

Kananmunien keltuaiset sisältävät runsaasti kolesterolia. Ne ovat mahdollisesti se elintarvike, josta saamme eniten kolesterolia. Munankeltuaisten lisäksi kolesterolia on mm. rasvaisissa maitotuotteissa, kuten voissa tai kermassa, maksassa, katkaravuissa ja lihassa.

Onko siis niin, että muidenkaan elintarvikkeiden sisältämällä kolesterolilla ei ole haitallista vaikutusta sydän- ja verisuonitautien ilmaantuvuuteen?

Kananmunat voivat lisätä plasman kolesterolia ja LDL/HDL-suhdetta, mutta havaintotutkimukset eivät osoita haitallisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautiin, kakkostyypin diabetekseen tai syöpään syömällä enintään yksi muna päivässä”.

– Pohjoismaiset ravintosuositukset 2023 –

Katso alla oleva video ja tiedät enemmän (tekstitetty suomeksi).

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KYSY LISÄTIETOJA!