Vältä kovia rasvoja, sillä elintarvikkeiden kovan rasvan sisältämä kolesteroli tukkii verisuonet ja aiheuttaa infarkteja.
Tuskin kukaan on välttynyt rasvavalistukselta: vältä rasvoja ja varsinkin kovia rasvoja, koska elintarvikkeiden sisältämän kovan rasvan kolesteroli tukkii verisuonet ja aiheuttaa infarkteja.
Tätä kutsutaan kolesterolihypoteesiksi.
Haluaisitko sinäkin ymmärtää, kuinka tutkijat päätyivät kolesterolihypoteesiin? Mikä tai mitkä asiat ovat johtaneet siihen, että eri medioissa kirjoitetaan säännöllisesti kovien rasvojen haitallisuudesta ja siitä, että ne nostavat kolesteroliarvoja?
VERKKOVALMENNUS
Tämän verkkovalmennuksen tinkimätön tavoite on olla kiistatta paras tietolähde siinä, kuinka ruokavalion avulla hallita kolesteroliarvoja sekä pienentää sairastumisriskiä. Keskitymme tutkitusti tehokkaimpiin keinoihin. Pienet muutokset ruokavaliossa saattavatkin johtaa suuriin tuloksiin. Valmennuksemme on enemmän, kuin pelkkä lista “syö sitä, älä syö tätä” valistusta. Pyrimme näkemään sinut yksilönä, ketä tuemme kohti onnistunutta, positiivista muutosta.
KOLESTEROLIHYPOTEESI
Ennen kuin tutkijat päätyivät siihen, että kolesteroli tukki verisuonet, oli vallalla käsitys ”proteiinimyrkytyshypoteesistä”. Se perustui havaintoihin, joiden mukaan proteiinipitoisten ruokien syöminen aiheutti valtimotaudin. Venäläinen patologi Ignatowski havaitsi vuonna 1909, että syöttämällä kaniineille lihaa, maitoa ja munia, niille kehittyi ihmisten valtimotautia muistuttavia tukoksia.
Vuonna 1913 venäläinen patologi Nikolaj Anitskow päätti etsiä ruokavaliosta sellaista yksittäistä tekijää, joka riittäisi sairauden aikaansaamiseen. Pian hän päätyi kananmuniin, sitten niiden keltuaisiin ja lopulta kolesteroliin. Eräässä tutkimuksessa Anitskow jakoi kaniinit kahteen ryhmään. Toisille hän syötti auringonkukkaöljyä ja toisille samaista öljyä, johon oli liuotettu kolesterolia. Anitskow huomasi, että toden totta, öljyä & kolesterolia syöneet kaniinit saivat ihmisen valtimotautia muistuttavia muutoksia valtimoihinsa. Vertailuryhmät kaniinit eivät! Hän huomasi myös, että öljyn + kolesteroliruokinnan lopettamisen jälkeen valtimot palasivat ennalleen (1).
Tuohon aikaan valtavirran tutkijat olettivat, että valtimotauti on ikääntymiseen liittyvä rappeuma, jolle ei yksinkertaisesti voi mitään. Anitskow:n tutkimuksia kritisoitiin mm. siitä syystä, että hän käytti kaniineja, jotka ovat kasvissyöjiä eivätkä siten saa kolesterolia normaalista ravinnostaan. Eräät muut laboratoriot yrittivät toistaa Anitskowin koetta mm. rotilla eivätkä onnistuneet siinä. Niinpä Anitskow ja hänen havaintonsa eivät vielä tuolloin saaneet laajaa kannatusta.
Kuva 1. Kolesterolihypoteesi
Presidentti Eisenhower
Valtimotaudit ovat ennen kaikkea kehittyneiden maiden ongelma.
Toisen maailmansodan jälkeen USA:ssa tiedostettiin, että valtimotaudeista seuranneet kuolemat olivat kasvussa, mutta ne eivät olleet saaneet erityisen suurta huomiota, kunnes ….. syyskuun 24. päivänä 1955 silloinen Yhdysvaltojen rakastettu presidentti Dwight D. ”Ike” Eisenhower sai sydänkohtauksen. Eisenhower joutui kuudeksi viikoksi sairaalaan, sodan jälkeen kiivaasti noussut pörssi koki pahimman laskunsa vuosikausiin ja kansakunnan tärkein puheenaihe oli: miksi parhaassa työiässä olevat miehet kuolevat valtimoiden tukoksiin?
Ancel Keys
Ancel Keys oli yhdysvaltalainen ravitsemustieteilijä. Vuonna 1958 hän aloitti kuuluisaksi tulleen seitsemän maan tutkimuksen, jossa hän vertaili kansakuntien kolesterolitasoja sepelvaltimokuolleisuuteen. Hän tunsi Anitskowin tutkimukset, tarkkaili maanmiestensä ruokailutottumuksia ja vertaili niitä mm. italialaisiin (jossa oli paljon vähemmän valtimotaudeista johtuvia kuolemia). Keys:llä oli Italiassa kesänviettopaikka. Keys:n hypoteesi oli, että valtimotautien nousu johtuu amerikkalaisten sodan jälkeen lisääntyneestä lihan syönnistä. Keys:n olettaman mukaan lihan sisältämä kolesteroli tukkii verisuonet ja aiheuttaa infarktit.
Keys löysi korrelaation kolesterolitasojen sekä kuolleisuuden välillä (2). Keys:n tutkimusta on kritisoitu siitä, että todellisuudessa hän teki 22 maata käsittävän tutkimuksen, mutta poimi lopulta mukaan vain ne 7 maata, joiden tulokset sopivat hänen näkemyksiinsä. Yksi tutkimuksessa mukana olleista maista oli Suomi. Tedettä ei luonnollisesti saisi tehdä niin, että valitaan tarkasteluun vain ne havainnot, jotka tukevat omaa näkemystä.
Kaikesta huolimatta Keys:n tutkimuksen jälkeen ”pato murtui”. Yhä useampi tutkija, myös Suomessa, keskittyi sydän- ja verisuonitautien tutkimukseen kolesterolihypoteesin pohjalta. Eräs heistä oli lääketieteen tohtori Osmo Turpeinen.
…
TÄSTÄ ETEENPÄIN SISÄLTÖ VAIN VERKKOVALMENNUKSEEN OSALLISTUNEILLE
Etkö ole vielä ilmoittautunut? Alla olevasta linkistä saat lisätietoja sekä halutessasi pääset ilmoittautumaan mukaan?
seuraava valmennus: 3.5.2021
NTOM
Helppo muutos parempaan
Oletko maksanut verkkovalmennukseen osallistumisesta. Siinä tapauksessa pääset alla olevasta katsomaan materiaaleja.