KOLESTEROLILLA ON LUKUISIA TEHTÄVIÄ

Sinunkin elimistössä!

Kolesteroli on ihmisen kudosten toiminnalle välttämätön aine, jota esiintyy runsaasti varsinkin äidinmaidossa, aivoissa, hermoissa, maksassa ja munuaisissa.

Kolesteroli toimii muun muassa solukalvojen rakennusaineena, sukupuolihormoneiden sekä muiden steroidien valmistuksessa, vaurioituneiden kudosten korjausaineena ja sappihappojen esiasteena.

Melkoinen sankari tuo kolesteroli, eikö?

Cholesterol

MITEN KOLESTEROLIA PÄÄTYY KEHOOSI?

Kolesterolia päätyy kehoosi kahta kautta:

  • Vähäisiä määriä saat syömästäsi ruoasta.
  • Kehosi tuottaa kolesterolia itse.

Valmistus omassa elimistössä:

Maksasi tuottaa kolesterolia noin 1 g päivässä, kellon ympäri. Myös muut elimistömme kudokset osallistuvat kolesterolin tuotantoon. Tämä siksi, että kolesterolia riittäisi kaikkiin edellä mainittuihin tärkeisiin ja terveydelle välttämättömiin toimintoihin.

Ruoka:

Saamme pieniä määriä kolesterolia myös ruoan mukana. Tyypillisesti tuo määrä on 0,2 – 0,3 grammaa päivässä eli murto-osa siitä, minkä määrän keho itse tuottaa.

TARKKAAN SÄÄDELTY PROSESSI

Terveillä ihmisillä keho säätelee tarkkaan kolesterolin valmistusta.

Ruoan mukana tulevasta kolesterolista vain noin 20-80 % imeytyy verenkiertoon. Loppu poistuu ulosteen mukana. Jos saat ruoasta runsaasti kolesterolia, kehosi vähentää omaa tuotantoa. Toisinsanoen, jos syöt päivän aikana useita kananmunia, joiden keltuaisessa on runsaasti kolesterolia, kolesteroliarvosi eivät ammu katosta läpi. Syynä tähän on se, että valmistus maksassa vähenee. Lisätietoja:

Wikipedia / kolesteroli

EI LAINKAAN KOLESTEROLIA

Saatat kuulla kuiskauksia, jotka viittaavat siihen, että kolesteroliton elämä merkitsee optimaalista terveyttä. Tämä käsitys yksinkertaistaa kuitenkin liikaa kolesterolin roolia kehossamme. Kolesterolin poistaminen kokonaan ei ole mahdollista eikä varsinkaan toivottavaa, koska se vaarantaisi useita niistä toiminnoista, joiden ansiosta olet terve.

YSTÄVÄ VAI VIHOLLINEN?

Jos olit ajatellut, että kolesteroli on suuren luokan pahis, josta pitää päästä kokonaan eroon, niin haluaisitko ajatella uudelleen? Onko siis tavoitteenasi laskea kolesterolia kaikin mahdollisin keinoin, vai kenties saavuttaa terveellinen tasapaino, joka tukee yleistä hyvinvointia ja samalla vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä?

“Pidä huolta kehostasi. Se on ainoa paikka, jossa sinun täytyy asua.”

– Tim Rohn –

YHTEENVETO

Ilman kolesterolia ei olisi terveyttä.

Kolesterolia oli elimistössäsi jo kohdussa, koska sait sitä istukan välityksellä. Vastasyntyneenä kehosi osasikin jo valmistaa kolesterolia itse. Tämän lisäksi sait sitä äidinmaidon mukana. Maksasi ja lähes jokainen elimistösi solu valmistaa kolesterolia joka päivä, koska elimistösi ehdottomasti tarvitsee sitä.

Toki on myös niin, että liiallinen määrä rasvoja kuljettavia lipoproteiineja sekä kolesterolia kasvattaa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Olemme koostaneet KOLESTEROLIAKATEMIA -verkkovalmennuksen, johon sinunkin on helppo osallistua, vaikka omalla älypuhelimellasi.

Valmennuksessa opastamme, kuinka sinäkin kykenet alentamaan kolesterolia ja edistämään sydänterveyttäsi ruokavalion avulla.

Elintarvikkeita, joilla on suotuisia vaikutuksia kolesteroliarvoihin, on tutkimuksissa löydetty niin paljon, että jokaisen on mahdollista löytää omat suosikkinsa. Jo yhden pienen muutoksen tekeminen voi pienentää sairastumisriskiä jopa 10 prosenttia.

On suorastaan hämmentävää, kuinka vain muutamat pienet ruokavaliomuutokset – tutkimusten mukaan – voivat kohentaa sydänterveyttä lyhyessäkin ajassa.

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

KYSY LISÄTIETOJA!