NÄMÄ KYMMENEN PIENTÄ ASIAA TEKEMÄLLÄ LAIHDUT PYSYVÄSTI

FITMILL
Petri (kuvassa vasemalla) laihdutti noin 40 kg 12 vk aikana. Kovasti häntä hymyilyttää onnistuneen projektin päätteeksi! Kuvan ottamisesta on runsas 10 vuotta aikaa, eikä Petrillä kilot ole tulleet takaisin. Hän on yhä edelleen yhtä lommoposkinen kuin kuvassa.
 
Usean tutkimuksen mukaan jokaista kahtakymmentä ihmistä kohden, ketkä onnistuvat nopeassa laihdutuksessa, yhdeksäntoista palaa entisiin mittoihin. Toisille tulee jopa enemmän kiloja takaisin, kuin mitä onnistuivat laihduttamaan. Liian moni siis epäonnistuu.
 
Mitä tunteita sinussa herättää se, että onnistuisit kuin Petri?

MITÄ PETRI TEKI?

Lähtökohdat:

 • aloituspaino: yli 120 kg
 • pituus: 175 cm
 • ei lainkaan liikunnallinen

Petri osallistui avovaimonsa kannustamana ja kanssa ryhmään, jossa kuntosalilla kisattiin siitä kuka onnistuu laihduttamaan eniten. Kokonaisuus oli perin samanlainen, kuin amerikkalaisessa Suurin pudottaja -konseptissa; liikutaan paljon ja muokataan omaa päivittäistä ruokavaliota.

Runsaasta 500:sta osallistujasta Petri onnistui laihduttamaan eniten. Tähän mennessä ryhmiin on osallistunut jo runsas 7 000 ihmistä.

Osallistumiseen kuului kehonkoostumusmittaus joka viikko. Koska kyseessä on kilpailu, jossa vain laihdutetut kilot ratkaisevat, jokaisen osallistujan punnituksen tulokset kerätään talteen viikottain. Oli paikkakunta mikä tahansa, osallistui ryhmään sitten naisia, miehiä tai vaikkapa senioreita, lopputulos on aina hämmästyttävällä tavalla samanlainen:

 • Ensimmäisenä viikkona usea onnistui laihduttamaan jopa 2-3 kg. Jokainen osallistui treeneihin.
 • Toisena viikkona kiloja tippui enää 0,5-2 kg.
 • Kolmannesta viikosta alkaen osa jäi tulematta punnituksiin ja treeneihin.
 • Neljännestä viikosta alkaen monella heistä, ketkä vielä jatkoivat, tuli 0,5-1 kiloa painoa takaisin.
 • Viikkojen kuluessa osallistujien määrä väheni.
 • Jos ryhmän koko oli aloittaessa kymmenen henkilöä, loppupunnitukseen osallistui enää kolme.
 • Niistä kolmesta henkilöstä, jotka saapuivat loppupunnitukseen (ja siis onnistuivat laihduttamaan viidestä neljäänkymmeneen kiloon), seuraavien vuosien aikana vain yksi kahdestakymmenestä pystyi pitämään kilot kurissa.

Liian moni laihdutus epäonnistuu.

Valitettavasti tilastot ovat karut aina, kun laihdutetaan nopeasti. Sillä, laihdutetaako yksinään kotona, osallistutaanko nettivalmennukseen vai ryhmässä tapahtuvaan laihdutukseen, ei ole merkitystä. Ei myöskään sillä, perustuuko laihduttajien ruokavalio ketoosiin, vähähiilihydraattiseen ruokavalioon tai johonkin muuhun malliin. 

Asiasta on tehty lukuisia tutkimuksia eri puolilla maailmaa. Eräs mielenkiintoisimmista on amerikkalaisille Biggest Loser (Suurin Pudottaja) tv-realityyn osallistuneille tehty tutkimus. Vaikka nämä laihduttajat olivat suuria julkiksia ja jatkuvasti mediassa, vain yksi tutkimukseen osallistuneista henkilöistä pystyi pitämään painon kurissa. Lue ja totea itse:

Biggest Loser / tutkimus

RUNSAAN 25 V. KOKEMUS

Miksi sitten on yhä enemmän heitä, ketkä onnistuvat? Pysyvä laihtuminen on mahdollista, sinullekin! Eikä se ole lainkaan vaikeaa.

Nimeni on Lasse Venho. Yllä olevassa kuvassa hymyilen Petrin oikealla puolella. Kokemukseni 25 v. ajalta koostuu mm. seuraavista:

 • liikuntatieteiden opiskelu
 • ravintovalmentajan tutkinto
 • lukuisten laihdutusryhmien ohjaaminen (joissa on liikuttu yhdessä ja muokattu ruokavaliota)
 • tuhannet personal training -ohjaukset
 • ollut auttamassa lukuisia ihmisiä tekemään huikeita elämänmuutoksia

Kokemus on opettanut, että:

 • Vaikka vanhat tilastot ovat karut, joka vuosi yhä useampi onnistuu!
 • Hämmästyttävästi onnistujat näyttäisivät tekevän samoja asioita.
 • Onnistuminen on ollut heille paljon helpompaa kuin uskotkaan.

Haluaisitko kuulla näkemykseni siitä, mitkä ovat ne kymmenen asiaa, johon onnistujat keskittyvät?

Syö vähemmän, liiku enemmän ei ole “se juttu”, jos se tulkitaan väärin.

Kovin usein kuulen “joo joo, kyllä mä tiedän, pitää vaan liikkua enemmän, syödä vähemmän, lisätä kasviksien määrää ja löytää riittävästi tahdonvoimaa”. Niin minäkin ajattelin ensimmäiset 20 vuotta. Ohjasin liikuntaa, opastin ravintoasioita ja ….. niin, vain aniharva onnistui.

Mitä useampi on onnistunut, onnistunut laihduttamaan hämmentävän paljon kiloja pysyvästi, sen enemmän on vahvistunut käsitykseni siitä, että “syö vähemmän, liiku enemmän” on kirjoitettu väärään muotoon ja siksi moni epäonnistuu.

KALORITEORIA TOKI PITÄÄ PAIKKANSA!

Totuus “syö vähemmän kuin kulutat, niin laihdut” ei ole muuttunut mihinkään.

Ratkaisevaa on, kuinka tulkitset tuon lauseen.

Perin usea ajattelee, että pitää nähdä nälkää, kieltäytyä asioista ja luottaa tahdonvoimaan. Ei, pysyvät tulokset eivät synny niin.

KYMMENEN ASKELEEN FITMILL-VALMENNUSPOLKU

Jokainen meistä on yksilö. Mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Niinpä en väitä, että “tee juuri näin, niin onnistut”.

Toisaalta – selvästikin eräiden asioiden tekeminen johtaa pysyvään muutokseen, pysyvään laihtumiseen. Kymmenestä esittämästäni suosituksesta sinä voit valita ne, jotka olet halukas ottamaan osaksi omaa, vähintäänkin hektistä arkeasi.

Jos tämä aihe kiinnostaa, klikkaa alla olevasta eteenpäin.

KYSY LISÄTIETOJA!