LEHTIVIHANNEKSET – RUOKAMAAILMAN SUPERTÄHDET

Haluat kohentaa terveyttäsi? Hoikistuminenkin on käynyt mielessä? Kenties olet miettinyt, mistä aloittaa. Haluaisitko kuulla ehdotukseni siitä, mikä voisi olla ensimmäinen asia, josta aloittaa ruokavalion uudistaminen?

Vihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti, lehtikaali tai vaikkapa nokkonen, ovat ruokamaailman kiistattomia supertähtiä. Ne sisältävät vain vähän kaloreita, runsaasti suojaravintoaineita, kuitua, antioksidantteja, fytokemikaaleja, jopa proteiineja. Lehtivihannekset vaikuttavat positiivisesti terveyteesi useammalla tavalla kuin mahdollisesti tiedätkään.

Lehtivihannesten nauttiminen on tutkimuksissa voitu yhdistää mm. seuraaviin:

  • alentuneet kolesteroliarvot
  • alhaisempi sydän- ja verisuonitautien määrä
  • vähemmän kakkostyypin diabetesta
  • tiettyjen syöpien ehkäisy
  • alentunut verenpaine
  • laihtuminen
  • ihon parempi vointi jne. jne.

Eräässä tutkimuksessa lisääntynyt lehtivihannesten syönti oli yhteydessä merkittävästi parempiin kognitiivisiin toimintoihin ikääntyvillä. Lehtivihanneksia syöneiden muistitoiminnot olivat samalla tasolla, kuin yksitoista vuotta nuoremmilla!

Sen lisäksi, että lehtivihannekset ovat pullollaan terveyttä, kokkaat niistä pikkurahalla maukkaita arkiruokia. Kreetalaista (Välimeren) ruokavaliota pidetään yhtenä maailman terveellisimmistä. Kreetalaisissa keittiöissä valmistetaankin runsaasti erilaisista vihreistä lehtivihanneksista valmistettua ruokaa, kuten Horta Vrasta.

Tutustaanpa tarkemmin, mitä nämä ruokavalion superstarat ovat ja kuinka valmistaa niistä helppoa ruokaa.

Mitä ovat?

Lehtivihannekset (vihreät lehtivihannekset / vihreät lehtikasvikset) ovat kasvien lehtiä, joita voidaan käyttää ravintona. Kaikenkaikkiaan tunnettuja, ravinnoksi kelpaavia lehtivihanneksia tunnetaan noin tuhat erilaista. Osaa kasvatetaan myytäväksi, toisia löydät luonnosta villivihanneksina. Vaikkakin lehtivihanneksia on hyvin erilaisia, niillä on paljon yhteistä mitä tulee ravintosisältöön ja mm. ruoaksi valmistamiseen.

Kuinka käytät?

Osa lehtivihanneksista soveltuu ravinnoksi sinällään, kypsentämättömänä. Toiset edellyttävät kypsentämistä vaikkapa keittämällä. Voit käyttää lehtivihanneksia myös vihersmoothiessasi. Terveyskauppojen valikoimista löydät jauheita, joita voit lisätä monipuolisesti päivittäisiin aterioihin tai juomiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa alla olevasta lisätietoja & maittavan lehtikaalikeiton resepti.

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KYSY LISÄTIETOJA!