MATALA-ASTEINEN TULEHDUS, TIESITKÖ TÄMÄN?

Fakta: krooninen matala-asteinen tulehdus on yhdistetty useisiin yleisiin terveysongelmiin, kuten liikalihavuuteen, sydänsairauksiin, diabetekseen ja jopa mielenterveysongelmiin, kuten masennukseen.

Tämän blogipostauksen innostava sanoma on, että ruokavaliota kohentamalla pystyt helposti lieventämään matala-asteista tulehdusta.

RESULTA

Otettaisiinko selvää?

MATALA-ASTEINEN TULEHDUS, SIIS MIKÄ?

Jokainen lienee saanut joskus tikun sormeen tai kämmeneen. Iho muuttuu nopeasti punertavaksi tikun ympäriltä. Kyseessä on elimistön akuutti reaktio vierasesineeseen.

Akuutti tulehdus:

  • Akuutti tulehdus on lyhytaikainen reaktio vammoihin, infektioihin tai muihin uhkiin.
  • Se ilmenee näkyvinä oireina, kuten punoitus, turvotus ja lämpö.
  • Akuutin tulehduksen tarkoituksena on poistaa uhka ja aloittaa paranemisprosessi.
  • Tämäntyyppinen tulehdus on luonnollinen ja olennainen osa kehon puolustautumisprosessia.

Kun uhka on ratkaistu, akuutti tulehdus laantuu. Tikun irrottua punoitus häviää nopeasti.

Matala-asteinen tulehdus:

  • Matala-asteinen tulehdus on jatkuva ja hienovarainen immuunivaste kehossa.
  • Toisin kuin akuutti tulehdus, matala-asteinen tulehdus jää usein huomaamatta.
  • Sille on ominaista lisääntyneet tulehdusmerkkiaineiden, kuten C-reaktiivisen proteiinin (CRP) tasot verenkierrossa.
  • Matala-asteinen tulehdus voi kestää kuukausia tai jopa vuosia.
  • Hoitamaton tulehdus on liitetty moniin sairauksiin diabeteksesta sydän- ja verisuonisairauksiin.

Matala-asteisesta tulehduksesta käytetään myös nimitystä hiljainen tai krooninen tulehdus.

MERKKI JOSTAIN, EI SAIRAUS

Ennen kuin sukellamme yksityiskohtiin, kerrataanpa nopeasti, mikä matala-asteinen tulehdus, sisällä kehossa piilevä vastustaja, on ja miksi sillä on merkitystä. On tärkeää muistaa, että matala-asteinen tulehdus ei itsessään ole sairaus. Sen sijaan ajattele sitä kehosi tapana heiluttaa punaista lippua, mikä osoittaa, että jokin ei ole aivan oikein. Se on kuin lempeä muistutus kehostasi, että taustalla on ongelmia, jotka kaipaavat huomiotasi ja hoitoasi.

Joten kun tutkimme ruokavaliovalintojen voimaa hiljaisen tulehduksen torjunnassa, muista, että et taistele sairautta vastaan. Olet aloittamassa ennakoivat toimet, jotta kehosi saa kaipaamaansa hoivaa.

MIKSI MATALA-ASTEISTA TULEHDUSTA ILMENEE?

Alla olevassa on mainittu eräitä matala-asteiseen tulehdukseen vaikuttavia tekijöitä.

Ruokavalio:

Runsaasti prosessoituja elintarvikkeita sisältävän ruokavalion nauttiminen voi johtaa krooniseen tulehdukseen. Näistä ruoista puuttuu usein välttämättömiä ravintoaineita tai bioaktiivia yhdisteitä ja ne sisältävät tulehdusta edistäviä ainesosia.

Stressi:

Krooninen stressi laukaisee stressihormonien vapautumisen, mikä voi johtaa tulehdukseen.

Liikalihavuus:

Liiallinen kehon rasva, erityisesti vatsan ympärillä, tuottaa tulehduksellisia kemikaaleja, jotka edistävät matala-asteista tulehdusta.

YKSINKERTAINEN MITATA

Sinunkin on helppo selvittää, minkä suuruinen krooninen tulehdus kehossasi jyllää tai on jylläämättä. Voit teettää verikokeen terveyskeskuksessa tai lääkäriasemalla. Verikokeella selvitetään C-reaktiivisen proteiinin tasot verenkierrossa. Tätä kutsutaan myös nimellä: herkän CRP:n tutkiminen.

Hinta vaihtelee mittauspaikan mukaan, mutta on yleensä joitain kymppejä. Omani olen viimeksi (vuonna 2023) mittauttanut yksityisellä lääkäriasemalla ja kustannus oli 30 €. Lisätietoja:

Itsehoitoapteekki / matala-asteinen tulehdus:

RUOKAVALION SUPERSANKARI: LEHTIKAALI

Jo pienillä, jopa naurettavan pieniltä tuntuvilla valinnoilla on merkitystä.

Tämän postauksen tähtemme on lehtikaali, tummanvihreä lehtivihannes. Lehtikaali on ravintotiheä kasvi, joka sisältää runsaasti antioksidantteja, C-vitamiinia, K-vitamiinia ja beetakaroteenia. Se sisältää myös ravintoaineita, jotka voivat tukea painonhallintaa, alentaa verenpainetta, tukea sydämen terveyttä ja paljon muuta.

Joko lehtikaali kuuluu sinun ruokavalioon? Lehtikaalin anti-inflammatoriset (tulehdusta laskevat) voimat voivat auttaa sinuakin terveytesi ylläpitämisessä.

Kiehtovaa, eikö?

Seuraavassa postauksessa annan sinulle esimerkin maukkaasta lounaasta, joka on edullinen, valmistat sen hetkessä ja mikä hienointa, maukas lehtikaalia sisältävä ruoka hillitsee matala-asteista tulehdusta kehossasi!

“It costs money to stay healthy, but it`s even more expensive to get sick”.

“Terveenä pysyminen maksaa jonkin verran, mutta sairaaksi tuleminen on moninverroin kalliimpaa.”

– Ashleigh Brilliant –

NYTKU!

Nytku aloitat oman onnistumistarinasi, niin mikä voisi olla huonoin asia, joka siitä seuraa? Nytku tutustut lehtikaalin supervoimiin, niin millainen voisi olla se herkullinen ruoka, jota siitä kokkaat?

Miksipä et kysyisi itseltäsi: Kuinka voin tuoda lehtikaalin huikeat terveysvaikutukset helposti osaksi päivittäisiä rutiinejani?

Näitä postauksia voi käyttää itseopiskelumateriaalina. En suosittele kenenkään toimivan terveydenhuollon henkilöstön antamien ohjeiden vastaisesti, en lääkityksen muokkaamista, lopettamista tai millään muulla tavoin lainminlyövän sairauteensa määrättyä hoitoa. Näissä postauksissa annetut vinkit, ohjeet tai tieteellisten tutkimusten lainaukset eivät ole hoitosuosituksia.

Me olemme olemassa, koska mielestämme kaikki ansaitsevat kohentuneen hyvnvoinnin. Juuri siksi tuotamme korkealaatuisia FITMILL verkkovalmennuksia.

Alla olevassa on tietoa seuraavaksi alkavasta valmennuksesta.

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KYSY LISÄTIETOJA!