Motivoiva haastattelu

FITMILL

Liikunnan ammattilaiset pinnistelevät auttaakseen ihmisiä tekemään muutoksen. Tavoitteisiin he pyrkivät ensisijaisesti oikeanlaisen ruokavalion ja treenaamisen avulla. Koska valmentajilla on runsaasti tietoa, he valitsevat ensisijaiseksi keinoksi  valistamisen, varsinkin kun asiakkaat näyttävät tarvitsevan elämäntapojen remontoimista.

Motivoiva haastattelu (MI) luotiin, jotta tämän valmentajan ja valmennettavan välinen kanssakäyminen johtaisi suuremmalla todennäköisyydellä käyttäytymisen muuttumiseen.

Lähdemateriaalina on käytetty mm. vieressä näkyvää kirjaa: MOTIVATIONAL INTERVIEWING in Nutrition and Fitness. Sen ovat kirjoittaneet Dawn Clifford ja Laura Curtis. The Guilford Press, 2016. ISBN 9781462524181 (1).

ravintovalmennus netissä

HISTORIA

Motivoivan haastattelun idea esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1983 artikkelissa, joka julkaistiin aikakauslehdessä nimeltään Behavioural and Cognitive Psychotherapy. Artikkelin kirjoittajat, kliinisen psykologian tohtorit William R. Miller ja Stephen Rollnick olivat käyttäneet menetelmää luodakseen hyväksynnän, kumppanuuden ja muutospuheen ilmapiirin alkoholiongelmaisten kanssa. Myöhemmin, vasta vuonna 1992 MI sai nykyisen muotonsa, kun Miller ja Rollnick kirjoittivat kirjan “Motivational Interviewing in Health Care”. MI:n saavutettua laajempaa hyväksyntää, menetelmää on onnistuneesti käytetty muissa ympäristöissä, kuten kuntosalimaailmassa.

ME EMME SAA IHMISIÄ MUUTTUMAAN, VAIN IHMISET ITSE SAAVAT!

Muutoshaluttomuus on monisäikeinen palapeli. Muutos itsessään ei monastikaan ole niin yksinkertaista kuin haluaisimme sen olevan. Tässä valmennuksessa korostamme tätä monisäikeisyyttä alusta loppuun, jotta liikunnan ja hyvinvoinnin ammattilaiset osaavat säätää omaa lähestymistapaansa ja tekniikkoja, jotta kaikki valmennettavat saavat parempia tuloksia. Kukin valmentaja voi kehittää omia taitojaan samalla kun hän oppii, mikä tai mitkä asiat motivoivat asiakkaitaan.
 

VALMENTAJILTA VAADITAAN KYKYÄ MUUTTUA

Voi hyvinkin olla, että valmentajilta edellytettävät ajatustavan muutokset ovat varsin radikaaleja. Usein asiakas nähdään henkilönä, jolla on ongelmia. Menestyksekäs MI:n hyödyntäminen asiakastyössä edellyttää sitä, että asiakas nähdään henkilönä jolla on vahvuuksia. Jotta valmentaja pystyy ylläpitämään empaattista keskustelua, hänen tulee kyetä keskittymään asiakkaaseen, ei siihen mitä hän osaa. Eräällä tavalla koko Motivational Interviewing idea on kutsu valmentajille omaan muutosprosessiin. Samalla se voi vähentää valmenatamisesta aiheutuvaa stressiä, sillä valmentajalla ei tarvitse olla kaikkia vastauksia. Vastausten ja muutoksista päättäminen jää asiakkaalle itselleen. Tämä on kutsu uteliaisuuteen, kärsivällisyyteen ja huomaavaisuuteen, jotka kaikki palvelevat muutosta.

JOHDANTO

Katso taitoluistelua TV:stä ja huomaat, kuinka luistelijat liitävät jään pinnalla helpon näköisesti. Käännökset ja hypyt ovat vaivattomia. Heidän kykynsä luistella musiikin tahdissa saa katsojat kunnioituksen valtaan. Kaikki, ketkä ovat kertaakaan laittaneet luistimet jalkaansa ja kokeilleet itse, tietävät kuinka haasteellista pelkkä pystyssä pysyminen on. Vaikka saisit valmentajaksesi maailman parhaan luistelijan, et kykenisi muuttumaan aloittelijasta vaivattoman näköisten hyppyjen tekijäksi päivässä etkä edes viikossa.
 
Usea liikunnan ja hyvinvoinnin parissa työskentelevä on jo nuorena rakastunut terveellisiin elämäntapoihin. Äskettäin Suomen TV:ssä eräs fitness-kilpailija sanoi sanasta sanaan “Täytin kaksi vuotta sitten 18, mutta en ole kertaakaan elämässäni käynyt baarissa”. Tämä samainen tyttö tekee netin välityksellä muutosvalmennuksia ihmisille, joista monet eivät ole koskaan suuremmin nauttineet liikunnasta. Ja baarielämä on monelle hyvinkin tuttua, samoin epäterveellinen ruokailu. Moni näistä valmentajista varmaakin ajattelee “kuinka vaikeata terveellisten elämäntapojen valmentaminen nyt voi olla, kaikkihan sitä haluavat?!”. Kuitenkin – se, että sinä noudatat, ja olet aina noudattanut, terveellisiä elämäntapoja, ei tee sinusta automaattisesti asiantuntijaa.
 
Kaikki tiedämme, kuinka tärkeitä kehoillemme terveellinen ruokailu ja liikunta ovat. Tiedämme myöskin, että terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen ei ole helppoa, vaikka kuinka arkemme on täynnä valistusta. Kaikesta huolimatta motivaatiomme välillä kasvaa ja välillä hiipuu.Yhtenä päivänä olemme täynnä energiaa; nousemme aikaisin, syömme terveellisen aamiaisen ja lounaan, olemme tehokkaita töissä, teemme kuntosalilla hyvän treenin ja iltapala, sekin on pullollaan vitamiineja, hivenaineita ja proteiineja varmistamaan palautuminen. Kaiken lisäksi menemme nukkumaan ajoissa. Seuraavana päivänä saatamme olla vähemmän täydellisiä, väsähdämme kesken työpäivän, kaupasta ostamme mahdollisimman helposti valmistuvaa einesruokaa, treenit jäävät tekemättä ja iltapalaksi haemme grilliltä mättöruokaa. Tunnistatko itsesi?
 
Useimmat meistä käyttäytyvät ristiriitaisesti kun tavoittelemme muutosta. Usein koemme “samankaltaista ja ristiriitaista suhtautumista tunteisiin” milloin olemme parantamassa ruokailu- ja harjoittelutottumuksia. Työssä käyvä nainen haluaa olla hyväkuntoinen, jotta jaksaa olla aktiivinen lastensa kanssa. Mutta salilla treenatessaan hän tuntee huonoa omaatuntoa, koska ajattelee sen ajan olevan pois perheen yhteisestä laatuajasta.
 
Kuinka liikunnan ja hyvinvoinnin ammattilainen motivoi tätä naista, jotta hän pystyy yhdistämään kiireisen perhe-elämän ja omasta hyvinvoinnista huolehtimisen? Antaisitko sinä tälle naiselle listan syistä, miksi hänen kannattaa pysyä uskollisena kuntosalirutiineilleen? Varoittaisitkosinä häntäsiitä, mikä tulevaisuudessa odottaa, joshän alkaa lipsumaan? Tiesitkö, että molemmat edellä mainitut tavat,tutkimusten mukaan, vähentävät todennäköisyyttäsiihen,että henkilöt tekevät pitkäaikaisen muutoksen.  
 

VALMENTAJAN KOMMUNIKOINITYYLI VAIKUTTAA

Valmennettavan motivaatio saattaa suuresti riippua siitä, millä tyylillä valmentaja kommunikoi hänelle. Ajattele,että sinä olet ylläolevan esimerkin vanhempi, jolla on ristiriitaisia tunteita säännöllisen treenaamisen suhteen. Miten sinä haluaisit trainerin lähestyvän aihetta? Valitse alla olevista vaihtoehto A) tai B) sen mukaan kumpi puhuttelee sinua enemmän?

A) Valmentaja valistaa

Kertoo mitä sinun tulee syödä ja miten treenata. Sen jälkeen hän kertoo, mitäkaikkea siitäseuraa,jos et elä terveellisesti.

B) Valmentaja kuuntelee

Kuuntelee sinun huolia ja toiveita,vastaa kysymyksiin eikä tuomitse millään tavalla jaon kunnioittava.

On olemassa suuret mahdollisuudet, että valitset valmentajan b. Yksilöinä haluamme olla vastuussa omista terveysvalinnoistamme. Tunnemme meitä arvostettavan, kun tulemme kuulluksi ja tunteemme otetaan huomioon.

KOULUTTAUDU MOTIVOIVAN HAASTATTELUN AMMATTILAISEKSI!

MOTIVOIVAN HAASTATTELUN PERUSTEET

Motivational Interviewing (MI) eli motivoiva haastattaelu on yhteistyöhön perustuva, tavoiteorientoitunut keskustelutyyli, jossa on erityinen huomio muutospuheessa.

Se onsuunniteltu voimistamaan henkilökohtaista motivaatiota ja sitoutumistatiettyyn tavoitteeseen. MI:n tavoitteena on saadaselville ja henkilön omatsyyt muutoksen taustalla ympäristössä,joka on hyväksyvä ja myötätuntoinen. Siitä,kun Miller ja Rollnick esittelivät menetelmän kirjassaan,vuonna 1992, onkulunut pian 30 vuotta. Tuona aikana MI on kehittynyt ja monipuolistunut,mutta sen perusperiaate empaattisesta kuuntelutyylistä,jokatähtääsiihen,ettäkohde vakuuttaa itselleen muutoksen olevan tarpeellinen,ei olemuuttunut mihinkään.

MI:n alkuperäinen tavoite on herättää asiakkaan mielenkiinto positiivistamuutosta kohtaan niin, että hän aloittaa uusia tapoja samalla kun hän menettää mielenkiintonsa vanhojen tapojen ylläpitämiseen. MI:ssa harjoitetaan tiettyjä konsultointitekniikoita, jotta henkilö alkaa tutkimaan omia ristiriitojaan. Samalla valmentaja auttaa valmennettavaa näekemään, kuinka muuttuneet tavat ovat linjassa hänen tulevaisuuden tavoitteiden ja arvojenkanssa. Ennen kaikkea ……

Tyypillisesti asiakkaat tietävät,mitä heidän tulisi syödäja miten liikkua,jotta he saavuttavat hyvinvointitavoitteensa.


KYSY LISÄTIETOJA!