Liikunnan ammattilaiset pinnistelevät auttaakseen ihmisiä tekemään muutoksen. Tavoitteisiin he pyrkivät ensisijaisesti oikeanlaisen ruokavalion ja treenaamisen avulla. Koska valmentajilla on runsaasti tietoa, he valitsevat ensisijaiseksi keinoksi valistamisen, varsinkin kun asiakkaat näyttävät tarvitsevan elämäntapojen remontoimista.
Motivoiva haastattelu (MI) luotiin, jotta tämän valmentajan ja valmennettavan välinen kanssakäyminen johtaisi suuremmalla todennäköisyydellä käyttäytymisen muuttumiseen.
Lähdemateriaalina on käytetty mm. vieressä näkyvää kirjaa: MOTIVATIONAL INTERVIEWING in Nutrition and Fitness. Sen ovat kirjoittaneet Dawn Clifford ja Laura Curtis. The Guilford Press, 2016. ISBN 9781462524181 (1).
HISTORIA
Motivoivan haastattelun idea esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1983 artikkelissa, joka julkaistiin aikakauslehdessä nimeltään Behavioural and Cognitive Psychotherapy. Artikkelin kirjoittajat, kliinisen psykologian tohtorit William R. Miller ja Stephen Rollnick olivat käyttäneet menetelmää luodakseen hyväksynnän, kumppanuuden ja muutospuheen ilmapiirin alkoholiongelmaisten kanssa. Myöhemmin, vasta vuonna 1992 MI sai nykyisen muotonsa, kun Miller ja Rollnick kirjoittivat kirjan “Motivational Interviewing in Health Care”. MI:n saavutettua laajempaa hyväksyntää, menetelmää on onnistuneesti käytetty muissa ympäristöissä, kuten kuntosalimaailmassa.
ME EMME SAA IHMISIÄ MUUTTUMAAN, VAIN IHMISET ITSE SAAVAT!
VALMENTAJILTA VAADITAAN KYKYÄ MUUTTUA
Voi hyvinkin olla, että valmentajilta edellytettävät ajatustavan muutokset ovat varsin radikaaleja. Usein asiakas nähdään henkilönä, jolla on ongelmia. Menestyksekäs MI:n hyödyntäminen asiakastyössä edellyttää sitä, että asiakas nähdään henkilönä jolla on vahvuuksia. Jotta valmentaja pystyy ylläpitämään empaattista keskustelua, hänen tulee kyetä keskittymään asiakkaaseen, ei siihen mitä hän osaa. Eräällä tavalla koko Motivational Interviewing idea on kutsu valmentajille omaan muutosprosessiin. Samalla se voi vähentää valmenatamisesta aiheutuvaa stressiä, sillä valmentajalla ei tarvitse olla kaikkia vastauksia. Vastausten ja muutoksista päättäminen jää asiakkaalle itselleen. Tämä on kutsu uteliaisuuteen, kärsivällisyyteen ja huomaavaisuuteen, jotka kaikki palvelevat muutosta.
JOHDANTO
VALMENTAJAN KOMMUNIKOINITYYLI VAIKUTTAA
Valmennettavan motivaatio saattaa suuresti riippua siitä, millä tyylillä valmentaja kommunikoi hänelle. Ajattele,että sinä olet ylläolevan esimerkin vanhempi, jolla on ristiriitaisia tunteita säännöllisen treenaamisen suhteen. Miten sinä haluaisit trainerin lähestyvän aihetta? Valitse alla olevista vaihtoehto A) tai B) sen mukaan kumpi puhuttelee sinua enemmän?
A) Valmentaja valistaa
Kertoo mitä sinun tulee syödä ja miten treenata. Sen jälkeen hän kertoo, mitäkaikkea siitäseuraa,jos et elä terveellisesti.
B) Valmentaja kuuntelee
On olemassa suuret mahdollisuudet, että valitset valmentajan b. Yksilöinä haluamme olla vastuussa omista terveysvalinnoistamme. Tunnemme meitä arvostettavan, kun tulemme kuulluksi ja tunteemme otetaan huomioon.
KOULUTTAUDU MOTIVOIVAN HAASTATTELUN AMMATTILAISEKSI!
MOTIVOIVAN HAASTATTELUN PERUSTEET
Motivational Interviewing (MI) eli motivoiva haastattaelu on yhteistyöhön perustuva, tavoiteorientoitunut keskustelutyyli, jossa on erityinen huomio muutospuheessa.
Se onsuunniteltu voimistamaan henkilökohtaista motivaatiota ja sitoutumistatiettyyn tavoitteeseen. MI:n tavoitteena on saadaselville ja henkilön omatsyyt muutoksen taustalla ympäristössä,joka on hyväksyvä ja myötätuntoinen. Siitä,kun Miller ja Rollnick esittelivät menetelmän kirjassaan,vuonna 1992, onkulunut pian 30 vuotta. Tuona aikana MI on kehittynyt ja monipuolistunut,mutta sen perusperiaate empaattisesta kuuntelutyylistä,jokatähtääsiihen,ettäkohde vakuuttaa itselleen muutoksen olevan tarpeellinen,ei olemuuttunut mihinkään.
MI:n alkuperäinen tavoite on herättää asiakkaan mielenkiinto positiivistamuutosta kohtaan niin, että hän aloittaa uusia tapoja samalla kun hän menettää mielenkiintonsa vanhojen tapojen ylläpitämiseen. MI:ssa harjoitetaan tiettyjä konsultointitekniikoita, jotta henkilö alkaa tutkimaan omia ristiriitojaan. Samalla valmentaja auttaa valmennettavaa näekemään, kuinka muuttuneet tavat ovat linjassa hänen tulevaisuuden tavoitteiden ja arvojenkanssa. Ennen kaikkea ……
Tyypillisesti asiakkaat tietävät,mitä heidän tulisi syödäja miten liikkua,jotta he saavuttavat hyvinvointitavoitteensa.