FITMILL

Oletko joskus tehnyt uuden vuoden lupauksen? Yrittänyt laihduttaa? Aloittaa elämänmuutoksen? Etkä onnistunut?

Valitettavan usein nämä projektit jäävät kesken ja koittaa vanhoihin (huonoihin) tapoihin palaaminen. Laihdutus ei onnistunutkaan, vaikka ajattelit tietäväsi kuinka se tehdään ….

Olen työskennellyt hyvinvointialalla 25 vuotta. Tuona aikana valmennettavia (yksilö- ja pienryhmäohjaukset) on matkani varrella ollut varmaankin tuhat. Minulla on ollut etuoikeus valmentaa useat heistä saavuttamaan huikeita muutoksia.

Kuntosalilla työskennellessäni minulla on sellainen tapa, että pyydän uusia tuttavuuksia istumaan kanssani sohvalle ja kysyn “miksi tulit tänne?”. Naisista noin 95% on vastannut lauseella, jossa mainitaan “haluaisin laihduttaa”. Ihan jokaisella ovesta astuneella on ollut jokin tavoite.

Onnistunut laihdutus tai mikä tahansa muutos omassa elämässä lähtee siitä, että ymmärtää, kuinka pysyvä muutos tehdään. Tahdonvoimaan perustuvat laihdutukset ovat lähes poikkeuksetta tuomittuja epäonnistumaan. Ne johtavat jopa painon nousuun. Kyse ei myöskään ole siitä, onko sinulla riittävästi motivaatiota saavuttaa tavoitteesi.

KAIKILLA ON KOKEMUSTA DIEETEISTÄ

Käytännössä kaikilla, jotka vastaavat “haluaisin laihduttaa” on kokemusta dieeteistä. Lähes jokainen kertoo samaa tarinaa:

  • Noudatin ateriasuunnitelmaa, muutin omaa ruokavaliota.
  • Lisäsin liikuntaa.
  • Onnistuin laihduttamaan.
  • Pian palasin entisiin tapoihin ja kilot tulivat takaisin.
  • Nyt paino on noussut entisestään.

Kuulostaako tutulta?

Minulla on ollut etuoikeus olla valmentajana huikeiden onnistujien uskomattomissa elämänmuutoksissa. Useimmalla yksinään yrittävillä laihduttaminen onnistuu vain lyhyen ajan. Minulla on palava halu auttaa mahdollisimman moni onnistumaan, tekemään pysyvän muutoksen. Sinutkin! Olen vuosien saatossa käyttänyt turkasen paljon aikaa ymmärtääkseni, miksi toiset onnistuvat ja toiset eivät.

Dieettiin osallistuminen ei ole se juttu.

MIKÄ DIEETEISSÄ ON YHTEISTÄ?

Oli muutamien viikkojen tai kuukausien mittainen dieetti mikä tahansa, kaikissa niissä on yksi yhteinen piirre. Niiden aikana yritetään nopeita tuloksia muuttamalla omaa ruokavaliota radikaalisti. Useimmat laihduttajat myös lisäävät liikuntaa.

Kun muutosta yritetään tehdä liian nopeasti, siitä aiheutuu stressiä. Yksikään sohvaperuna ei ole muuttunut maratoonariksi yhdessä yössä. Onnistunut muutos ei ole helppoa eikä varsinkaan jos yrittää muuttaa liian paljon liian nopeasti. 

JA SITTEN PALASIN ENTISIIN TAPOIHIN JA KILOT TULIVAT TAKAISIN …

Tuttu lause, eikö?

Asia, jota en pitkään, pitkään aikaan ymmärtänyt oli se, että miksi onnistuneen laihdutuksen jälkeen niin moni palasi entisiin (huonoihin) tapoihin. Miksi vähentää liikuntaa ja miksi palata vanhoihin ruokailutottumuksiin, jos on onnistunut tavoitteissaan?

TAHDONVOIMAAN JA YKSIPUOLISEEN ATERIASUUNNITELMAAN PERUSTUVA LAIHDUTUS EPÄONNISTUU

Kymmeniä, jos ei satoja kirjoja sekä varsinkin tutkimuksia selatessani ymmärrykseni on lisääntynyt. Tahdonvoima on kuin lihas, joka väsyy. Jos alituiseen kieltäytyy elämän pikku nautinnoista, kuten syöminen ja satunnainen herkuttelu, niin ei sitä kukaan loputtomiin jaksa. Tahdonvoimaan perustuva laihduttaminen ei johda pysyvään laihtumiseen, koska se ei edesauta tapojen muuttamista. Tai jos johtaa, niin se onnistuu hyvin, hyvin harvalta koska huomio kiinnittyy nälän sietämiseen.

EI NE TAVOITTEET, VAAN TAVAT!

Pysyvä laihtuminen perustuu terveyttä ylläpitäville tavoille. Laihduttamisessa ei onnistuta, jos uusista, terveellisistä elämäntavoista ei tule pysyvä osa arkea.

Vasta, kun ymmärsin kuinka merkityksellisiä tavat ja niiden muuttaminen on pysyvässä laihtumisessa, aloin keskittymään siihen kuinka tapoja muutetaan niin, että muutos on helppoa ja motivoivaa. Pienet, pysyvät tapojen muutokset voivat johtaa huikeisiin lopputuloksiin. Tapojen muuttaminen voi olla hyvinkin palkitseva, opettavainen ja innostava prosessi. Ne valmennettavistani, jotka ovat opetelleet, kuinka tavat muutetaan, ovat saaneet huikean paljon parempia tuloksia!

Siitä ei ole pitkä aika, kun Tanja, joka on tehnyt innostavan elämänmuutoksen, kertoi minulle kuinka hänen oli melkein mahdotonta pysyä poissa kuntosalilta joulun pyhinä. Treenaaminen, edistyminen ja tavoitteiden saavuttaminen oli niin palkitsevaa, että siitä oli tullut tapa. Tapa, jota ilman hän ei osannut olla. Tanja kaipasi treenejä kuin alkoholisti päivittäistä humalaa. Kun muutos toteutetaan oikein, muodostuu sinullekin terveyttä ylläpitäviä tapoja, etkä vaan enää kykene palaamaan entisiin, huonoihin tapoihin. Voit unohtaa jojoilun ja kieltäytymiset.

UNOHDA OIKOTIET

Oikotie onneen on satu, johon on kiva uskoa. Jos haluat pysyviä muutoksia, opettele kuinka pysyvä muutos tehdään. Saatat yllättyä. Pysyvän muutoksen tekeminen saattaa olla helppoa. Se saattaa olla hyvinkin palkitseva ja itsetuntoa kohottava prosessi.

KYSY LISÄTIETOJA!