NÄIN TEET ONNISTUNEEN MUUTOKSEN!

Oikotie onneen on satu, johon on kiva uskoa”

– Lasse Venho –

TV:ssä alkoi juuri äskettäin Suurin Pudottaja -ohjelma, jossa kahdeksan julkisuudesta tuttua henkilöä kilpailee siitä, kuka laihduttaa prosentuaalisesti eniten alkuperäisestä painostaan. Alunperin amerikkalainen reality sarja näytettiin USA:ssa 17 kautta vuosina 2004-2016. Ohjelmassa ylipainoiset henkilöt kisaavat siitä, kuka laihduttaa eniten. Formaatti on erittäin suosittu oletettavasti syystä, että kisaajat saavat nopeita laihdutustuloksia ja sekös suurta yleisöä kiinnostaa. Todennäköisesti usea TV:n sohvan puoleisesta väestä haaveilee samanlaisista tuloksista.

TUTKITTUA TIETOA

Vuonna 2016 National Institute of Health (NIH) eli USA:n kansallinen terveysinstituutti teki tutkimuksen, johon kutsuttiin kaikki kaudella 2009 Suurin Pudottaja -kisaan osallistuneet 16 henkilöä. Heistä 14 lähti mukaan tutkimukseen. Lopputulos:

 • Ennen ohjelmaa osallistujien keskimääräinen paino oli 148,9 kg

 • Ohjelman (30 vk) jälkeen keskimääräinen paino oli laskenut 90,6 kg:aan

 • Toisinsanoen tutkimukseen osallistuneet laihduttivat keskimäärin 58,6 kg

 • Kuuden vuoden jälkeen tutkittavien paino oli keskimäärin 131,6 kg

 • Neljän osallistujan paino oli noussut yli alkuperäisen painon

 • Ainoastaan yhden osallistujan paino pysyi täsmälleen samana, kuin kilpailun päättyessä

Linkki tutkimukseen:(älä klikkaa, jos tutkimusteksti ei kiinnosta)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27136388

Danny Cahill

Kuukausi ennen ohjelman alkua Danny Cahill, joka oli hyväksytty mukaan kilpailuun, sanoi haastattelussa “tämä paino on varastanut elämäni ja nyt haluan elämäni takaisin”. Tuolla hetkellä Danny painoi 195 kg. Kolmekymmentä viikkoa myöhemmin Danny nojaa eteenpäin, katsoo vaakaa ja nostaa molemmat kätensä ilmaan, jolloin Biggest Loser finaalihuone täyttyy konfettisateeseen. Hän on juuri voittanut Suurin Pudottaja -kisan kaudella 2009. Danny laihdutti noin 108 kg ja voittonsa lisäksi oli koko Suurin Pudottaja -ohjelmasarjan siihenastisen historian eniten laihduttanut henkilö. Tulosten selvittyä Danny sanoi kameroille “Sain elämäni takaisin …. tarkoitan, että minusta tuntuu kuin olisin voittanut miljoonan”. Huolimatta Dannyn kovasta yrittämisestä, kuuden vuoden jälkeen hän oli lihonnut uudelleen 45 kg. Oheisella videolla haastatellaan Danny:ä:

https://www.youtube.com/watch?v=9gPiS2xsF-E

Kun tutkimus ilmestyi, entiset kilpailijat vaativat ohjelman lopettamista. Helmikuun 12. päivä 2017 Bob Harper, ohjelman toinen juontajista sai sydänkohtauksen. Hän selvisi hengissä oltuaan kaksi päivää koomassa. Ohjelman esittäminen USA:ssa lopetettiin.

NOPEAN LAIHDUTUKSEN AIKANA MENETETÄÄN LIHASTA MYÖS

Aina, kun laihdutetaan nopeasti, rasvan lisäksi menetetään lihasta. Kaikki, jotka ovat laihduttaneet nopeasti ja käyneet samaan aikaan kehonkoostumusmittauksissa, tietävät tämän. Rasvan määrä vähenee, mutta niin vähenee lihaksen määräkin.

Entä sitten? Mitä siitä, jos lihasta menetetään?

Nettivalmennus

Tutkimuksen havainto I: osallistujien lepoaineenvaihdunta oli 6 v kuluttua merkittävästi alhaisempi, kuin tutkimuksen alussa.

Osallistujien lepoaineenvaihdunta oli keskimäärin 2 600 kcal/pv ennen kilpailua. Kilpailun jälkeen RMR oli enää keskimäärin 2 000 kcal päivässä. Mikä merkittä-vintä, kuuden vuoden jälkeen RMR oli laskenut tasolle 1900 kcal …. !!!

Toisinsanoen – kilpailijoiden on vähennettävä huomattavasti päivittäistä kalorinsaantia pitääkseen painonsa ennallaan. Asian voi tulkita esim. näin: jos Suurin Pudottaja -kisaan osallistunut henkilö syö päivittäin saman määrän kaloreita kuin ennen kisaa, hän lihoo kymmenessä päivässä yhden kilon (700 kcal/pv x 10 pv = 7 000 kcal eli 1,0 kg rasvaa).

Tai toisin ajateltuna: jos osallistujat haluavat välttää lihomisen, heidän tulee syödä 700 kcal vähemmän päivässä. Perinteisessä tomaatti-kurkku-paprika-salaatinlehti ateriasalaatissa on energiaa noin 15-20 kcal/100 g. Toisinsanoen: välttääkseen lihomisen, tulisi syödä 3,5-4,0 kg vähemmän salaattia päivässä….

Koska kilpailijat menettivät lihasta, laski lepoaineenvaihdunta myös. Mitä vähemmän lihasta, sen pienempi lepoaineenvaihdunta. Juuri tässä piilee nopean laihdutuksen sudenkuoppa. Milloin laihdutat nopeasti, menetät lihasta ja aineenvaihduntasi hidastuu. Jos saat kiloja takaisin, lihasmassasi ei palaudu entiselle tasolle (ilman voimaharjoittelua) ja lopputuloksena on perusaineenvaihdunnan lasku, joka siis tarkoittaa sitä, että lihot helpommin. Mitä useampia dieettejä, sen syvempi sudenkuoppa.

Tutkimuksen havainto II: leptiinin määrä elimistössä oli laskenut.

Leptiini on hormoni, joka mm. säätelee ruokahalua. Kun leptiinin määrä verenkierrossa lisääntyy, ruokahalu vähenee. Ja leptiinin määrän vähetessä syntyy nälän tunne. Suurin Pudottaja -kisaan osallistuneilla todettiin erittäin alhaiset leptiinitasot.

Lähes kuka tahansa laihduttaa kymmenen kiloa 4 vk aikana (Suomen Suurin Pudottaja) tai viisikymmentä kiloa (Biggest Loser USA) koska on televisiossa ja tietää koko kansan katsova. Se “juttu” onkin sitten kilojen pitäminen poissa.

Ravintovalmennus netissä, ravintovalmennus verkossa, Lasse Venho, Fitmill

LUOLAMIEHEN GEENIT

Länsimaisten kuluttajien lihominen alkoi 1960-luvun ja 1970-luvun taitteessa. Tuolloin katukuvaan ilmestyivät ensimmäiset hampurilaispaikat, kauppojen hyllyille virvoitusjuomat, makeiset ja ruoantuotanto lisääntyi niin, että ruoasta on nykyään ylitarjontaa. Samaan aikaan fyysisen työn määrä vähentyi ja jokaiseen talouteen ilmestyi henkilöauto tai kaksi sekä TV. Arkisen liikunnan määrä väheni.

Vuosisatojen aikana muokkaantuneet geenimme ovat sopeutuneet elämään, jossa ruokaa on niukalti saatavilla. Suuret nälkävuodet olivat Suomessa vain noin 150 vuotta sitten (1866-1868). Noin 8% väestöstä kuoli nälkään. Nii-in, kuoli nälkään.

Geenimme periytyvät luolamiehiltä. Geenimme määrittelevät mm. sen, miten herkästi reagoimme kylläisyyden tunteeseen. Saatamme tuntea tarvetta syödä, tai ainakin napostella, vaikka nälkä ei olisikaan kova. Geenimme sopeutuvat muuttuvaan elinympäristöön, mutta muutamassa vuosikymmenessä ei kummia tapahdu. Geenimme eivät ole sopeutuneet siihen, että ruokaa on tarjolla aina ja joka paikassa.

LAIHDUTA, PYSY LAIHANA, SÄILYTÄ LIHAKSET!

Miksi on olemassa onnistujia, jotka laihduttavat ja kykenevät pitämään kilot kurissa? Mikä on onnistumisen salaisuus?

Tämäkin tutkimus osoitti sen, mikä jo yleisesti tiedetään. Dieetin aikana saattaa laihtua nopeasti, mutta vain pienen pieni prosentti kykenee pitämään saavutetut kilot poissa. Hyvin usea dieetteihin osallistuneista lihoo yli alkuperäisen painon.

Miten sinä maksimoit mahdollisuutesi laihtua ja pysyä saavutetuissa mitoissa?

 1. Laihduta maltillisesti, unohda epärealistiset tavoitteet

Epärealistiset tavoitteet johtavat todella usein jojoiluun, joka luo pohjan sille, että paino nousee jokaisen dieetin jälkeen vähän korkeammalle kuin ennen dieettiä.

 1. Tiedosta, että tavat ovat tärkeämpiä kuin tavoitteet

Tahdonvoimaan perustuvat dieetit epäonnistuvat lähes aina. Tieteellä on paljon annettavaa niille, jotka haluavat oppia, kuinka pysyvä tapojen muutos toteutetaan.

 1. Muuta ympäristöäsi

Tee ympäristöstäsi pysyvää laihtumista tukeva. Poista tekijät, jotka johtavat paluun takaisin huonoihin tapoihin.

 1. Harjoita liikuntaa, joka ylläpitää lihasmassaa

Vastuspainoharjoittelu (kuntosaliliikunta) on ehdottomasti paras tapa säilyttää lihasta. Kun treenin lopussa, kuntosaliharjoittelun lopuksi, nostat sykkeen HIIT:llä, olet tehnyt päivän hyvän työn!

FITTASTIC PIENRYHMÄ PERSONAL TRAINING

FITtastic pienryhmä personal training tarkoittaa liikunta- ja hyvinvointialan ammattilaisten tuotteistama valmennus, jossa:

 1. Osallistujat harjoittelevat pienryhmässä

Parhaimmillaan pienryhmään muodostuu kannustava & motivoiva ilmapiiri ja ympäristö, jossa yhden onnistuminen lisää halua saavuttaa omat tavoitteet

 1. Valmennuksessa opetetaan pysyvän muutoksen tekemistä

Näin teet onnistuneen muutoksen!

 1. Ruokavalio laitetaan kuntoon

Valmennuksessa opetetaan, kuinka ruokavalio laitetaan kuntoon. Pysyvästi.

 1. Treenien tavoitteena on säilyttää lihasta

Kun säilytät lihakset, varmistat aineenvaihdunnan pysymisen korkealla

FITtastic valmennuksiin voit osallistua mm. Kuntokeskus Power Center:llä (Kerava). Lisätietoja klikkaamalla alla olevaa linkkiä:

FITtastic

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
FITMILL

Oletko joskus tehnyt uuden vuoden lupauksen? Yrittänyt laihduttaa? Aloittaa elämänmuutoksen? Etkä onnistunut?

Valitettavan usein nämä projektit jäävät kesken ja koittaa vanhoihin (huonoihin) tapoihin palaaminen. Laihdutus ei onnistunutkaan, vaikka ajattelit tietäväsi kuinka se tehdään ….

Olen työskennellyt hyvinvointialalla 25 vuotta. Tuona aikana valmennettavia (yksilö- ja pienryhmäohjaukset) on matkani varrella ollut varmaankin tuhat. Minulla on ollut etuoikeus valmentaa useat heistä saavuttamaan huikeita muutoksia.

Kuntosalilla työskennellessäni minulla on sellainen tapa, että pyydän uusia tuttavuuksia istumaan kanssani sohvalle ja kysyn “miksi tulit tänne?”. Naisista noin 95% on vastannut lauseella, jossa mainitaan “haluaisin laihduttaa”. Ihan jokaisella ovesta astuneella on ollut jokin tavoite.

Onnistunut laihdutus tai mikä tahansa muutos omassa elämässä lähtee siitä, että ymmärtää, kuinka pysyvä muutos tehdään. Tahdonvoimaan perustuvat laihdutukset ovat lähes poikkeuksetta tuomittuja epäonnistumaan. Ne johtavat jopa painon nousuun. Kyse ei myöskään ole siitä, onko sinulla riittävästi motivaatiota saavuttaa tavoitteesi.

KAIKILLA ON KOKEMUSTA DIEETEISTÄ

Käytännössä kaikilla, jotka vastaavat “haluaisin laihduttaa” on kokemusta dieeteistä. Lähes jokainen kertoo samaa tarinaa:

 • Noudatin ateriasuunnitelmaa, muutin omaa ruokavaliota.
 • Lisäsin liikuntaa.
 • Onnistuin laihduttamaan.
 • Pian palasin entisiin tapoihin ja kilot tulivat takaisin.
 • Nyt paino on noussut entisestään.

Kuulostaako tutulta?

Minulla on ollut etuoikeus olla valmentajana huikeiden onnistujien uskomattomissa elämänmuutoksissa. Useimmalla yksinään yrittävillä laihduttaminen onnistuu vain lyhyen ajan. Minulla on palava halu auttaa mahdollisimman moni onnistumaan, tekemään pysyvän muutoksen. Sinutkin! Olen vuosien saatossa käyttänyt turkasen paljon aikaa ymmärtääkseni, miksi toiset onnistuvat ja toiset eivät.

Dieettiin osallistuminen ei ole se juttu.

MIKÄ DIEETEISSÄ ON YHTEISTÄ?

Oli muutamien viikkojen tai kuukausien mittainen dieetti mikä tahansa, kaikissa niissä on yksi yhteinen piirre. Niiden aikana yritetään nopeita tuloksia muuttamalla omaa ruokavaliota radikaalisti. Useimmat laihduttajat myös lisäävät liikuntaa.

Kun muutosta yritetään tehdä liian nopeasti, siitä aiheutuu stressiä. Yksikään sohvaperuna ei ole muuttunut maratoonariksi yhdessä yössä. Onnistunut muutos ei ole helppoa eikä varsinkaan jos yrittää muuttaa liian paljon liian nopeasti. 

JA SITTEN PALASIN ENTISIIN TAPOIHIN JA KILOT TULIVAT TAKAISIN …

Tuttu lause, eikö?

Asia, jota en pitkään, pitkään aikaan ymmärtänyt oli se, että miksi onnistuneen laihdutuksen jälkeen niin moni palasi entisiin (huonoihin) tapoihin. Miksi vähentää liikuntaa ja miksi palata vanhoihin ruokailutottumuksiin, jos on onnistunut tavoitteissaan?

TAHDONVOIMAAN JA YKSIPUOLISEEN ATERIASUUNNITELMAAN PERUSTUVA LAIHDUTUS EPÄONNISTUU

Kymmeniä, jos ei satoja kirjoja sekä varsinkin tutkimuksia selatessani ymmärrykseni on lisääntynyt. Tahdonvoima on kuin lihas, joka väsyy. Jos alituiseen kieltäytyy elämän pikku nautinnoista, kuten syöminen ja satunnainen herkuttelu, niin ei sitä kukaan loputtomiin jaksa. Tahdonvoimaan perustuva laihduttaminen ei johda pysyvään laihtumiseen, koska se ei edesauta tapojen muuttamista. Tai jos johtaa, niin se onnistuu hyvin, hyvin harvalta koska huomio kiinnittyy nälän sietämiseen.

EI NE TAVOITTEET, VAAN TAVAT!

Pysyvä laihtuminen perustuu terveyttä ylläpitäville tavoille. Laihduttamisessa ei onnistuta, jos uusista, terveellisistä elämäntavoista ei tule pysyvä osa arkea.

Vasta, kun ymmärsin kuinka merkityksellisiä tavat ja niiden muuttaminen on pysyvässä laihtumisessa, aloin keskittymään siihen kuinka tapoja muutetaan niin, että muutos on helppoa ja motivoivaa. Pienet, pysyvät tapojen muutokset voivat johtaa huikeisiin lopputuloksiin. Tapojen muuttaminen voi olla hyvinkin palkitseva, opettavainen ja innostava prosessi. Ne valmennettavistani, jotka ovat opetelleet, kuinka tavat muutetaan, ovat saaneet huikean paljon parempia tuloksia!

Siitä ei ole pitkä aika, kun Tanja, joka on tehnyt innostavan elämänmuutoksen, kertoi minulle kuinka hänen oli melkein mahdotonta pysyä poissa kuntosalilta joulun pyhinä. Treenaaminen, edistyminen ja tavoitteiden saavuttaminen oli niin palkitsevaa, että siitä oli tullut tapa. Tapa, jota ilman hän ei osannut olla. Tanja kaipasi treenejä kuin alkoholisti päivittäistä humalaa. Kun muutos toteutetaan oikein, muodostuu sinullekin terveyttä ylläpitäviä tapoja, etkä vaan enää kykene palaamaan entisiin, huonoihin tapoihin. Voit unohtaa jojoilun ja kieltäytymiset.

UNOHDA OIKOTIET

Oikotie onneen on satu, johon on kiva uskoa. Jos haluat pysyviä muutoksia, opettele kuinka pysyvä muutos tehdään. Saatat yllättyä. Pysyvän muutoksen tekeminen saattaa olla helppoa. Se saattaa olla hyvinkin palkitseva ja itsetuntoa kohottava prosessi.

KYSY LISÄTIETOJA!