HIDAS VAI NOPEA AINEENVAIHDUNTA?

KUMMALLA MENNÄÄN?

”Mulla nyt vaan on niin hidas aineenvaihdunta” on lause, jota muun muassa personal trainerit kuulevat perin usein.

Monasti sillä perustellaan huonosti onnistuneita hoikistumisyrityksiä.

Tällä verkkosivulla tutkin tapoja, joiden avulla vältät aineenvaihdunnan hidastumisen ja ylläpidät normaalia aineenvaihduntaa.

Yhä kasvava joukko ihmisiä huolehtii aineenvaihdunnastaan, koska bonuksena saattaa hyvinkin olla iloiset onnistumiset ja hoikempi vyötärö. Rohkaiseva totuus on, että kuka tahansa perusterve henkilö kykenee vaikuttamaan omaan terveyteensä.

Kumman sinä valitset – hitaan vai nopean?

BIGGEST LOSER PILAA ELÄMIÄ …

Danny nosti kätensä voiton merkiksi. Hän oli juuri voittanut Biggest Loser -kilpailun kaudella kahdeksan (vuonna 2009). Samalla hänestä tuli tämän reality-TV show:n eniten painoaan pudottanut henkilö.

Biggest Loser tunnetaan Suomessa nimellä Suurin Pudottaja. Ohjelmasta on tehty Suomessakin useita tuotantokausia.

Kilpailun aikana (30 viikkoa) Danny Cahill pudotti painoaan 195 kg:sta 87 kg:aan. Konfettisateessa Danny sanoi kameroille ”Minusta tuntuu, kuin olisin voittanut miljoonan! Sain elämäni takaisin.”

Nopea laihduttaminen vaikuttaisin olevan palkitsevaa. Voit katsoa Dannyn tunnelmia oheiselta videolta:

Danny Cahill / Winner of the Biggest Loser

Kuusi vuotta sen jälkeen, kun kamerat olivat sammuneet, Danny oli lihonnut 45 kg.

Alla olevalla videolla Suzanne Mendonca, Biggest Loser -osallistuja hänkin, väittää että ”Biggest Loser ruins lives” eli ”Suurin pudottaja pilaa elämiä.” Suzannen mielestä osallistuminen oli hänen elämänsä suurin virhe.

Mistä tässä ristiriidassa on kysymys?

NOPEA LAIHDUTUS VOI HIDASTAA AINEENVAIHDUNTAA

Biggest Loser -ohjelmaan osallistuneista suurin osa on vuosien kuluessa palannut entisiin kiloihin. Eräät osallistujista ovat jopa onnistuneet kerryttämään enemmän kiloja, kuin ennen ohjelmaan osallistumista. Videolla Suzanne mainitsee, että osallistujien aineenvaihdunta on kilpailun jälkeen ”out of whack”. Sanonta tarkoittaa: aineenvaihdunta on sekaisin, ei toimi kunnolla.

Mitä Biggest Loser -kilpailijoiden elimistölle tapahtui?

SUURIN PUDOTTAJA -TUTKIMUS

Vuonna 2016 julkaistiin tutkimus, johon osallistui Danny Cahillin ohella kauden 2009 Biggest Loser -kilpailijat. Aineenvaihduntaa tutkittiin 6 vuotta kisan jälkeen. Lähde:.

Biggest Loser -tutkimus: 6 vuotta jälkeen

Kameroiden sammuttua osallistujat olivat lihonneet kuuden vuoden aikana keskimäärin 41 kg kukin. Jokaisen kilpailijan paino siis nousi keskimäärin 7 kiloa vuodessa, kuusi vuotta peräjälkeen, kunnes osallistuivat tutkimukseen. Yhteensä nämä 14 tutkittavaa olivat lisänneet painoa 574 kg ….

Tutkimuksessa mitattiin heidän perusaineenvaihduntansa, ja se oli alhaisemmalla tasolla, kuin samanikäisten ja -kokoisten henkilöiden, ketkä eivät ole laihduttaneet. Tutkijoiden mittausten mukaan osallistujien metabolic adaptation eli aineenvaihdunnan hidastuminen oli 499 kcal päivässä.

Huomaa:

Osallistumisesta oli kulunut kuusi vuotta, mutta yhä edelleen heidän aineenvaihduntansa kävi hitaalla.

Verrataanpa kahta kuvitteellista henkilöä:

Henkilö 1: perusterve, kevyttä toimistotyötä tekevä 70-kiloinen naishenkilö.

Ei ole koskaan osallistunut dieettin tai laihdutuskuuriin. Perusaineenvaihdunta on hänelle tyypillisellä tasolla eli 1400 kcal päivässä.

Henkilö 2: perusterve, kevyttä toimistotyötä tekevä naishenkilö. On painanut aikaisemmin 95 kg, mutta osallistumalla Suurin Pudottaja -kilpailuun pudotti painonsa 70 kg:aan. Laihtui vähentämällä päivittäisen energiansaannin 900 kcal:iin päivässä viiden kuukauden ajaksi.

Viisi kuukautta kestäneen niukan energiansaannin vuoksi perusaineenvaihdunta sopeutui 400 kcal/pv ja siksi on enää 1000 kcal päivässä.

Ruoka ja juoma:

Henkilöt 1 ja 2 saavat päivittäin saman verran energiaa. Toisinsanoen he noudattavat päivittäin suurin piirtein samanlaista ruokavaliota.

Päivittäinen kokonaisenergiankulutus:

Henkilö 1 tekee kevyttä toimistotyötä, harrastaa kävelylenkkeilyä muutaman kerran viikossa ja paino on pysynyt suurinpiirtein samana vuosien ajan. Energian kokonaiskulutus on noin 2100 kcal päivässä.

Henkilö 2 tekee kevyttä toimistotyötä, harrastaa saman verran kävelylenkkeilyä kuin henkilö 1, mutta painoa tulee joka vuosi lisää. Koska hänen perusaineenvaihduntansa on sopeutunut alhaisemmalle tasolle, hänen energian kokonaiskulutuksensa on 1700 kcal päivässä.

Henkilön 2 on tehtävä joka päivä 1,5 h mittainen reipastahtinen kävely, jotta hän kuluttaisi saman määrän energiaa (2100 kcal/pv) kuin henkilö 1.

Toisinsanoen – koska henkilön 2 perusaineenvaihdunta on sopeutunut alhaisemmalle tasolle, hänen on päivittäin kulutettava, esimerkiksi liikuntaa harrastamalla, 400 kcal enemmän kuin henkilön 1.

LEPTIINIEFEKTI

Edellä mainitussa Biggest Loser -tutkimuksessa selvisi myös se, että osallistujien leptiini -hormonin tasot olivat normaalia alhaisemmat.

Leptiini on kylläisyyshormoni, joka viestii aivoille: nyt olet kylläinen, riittää jo ruokailut! Alhaiset leptiinitasot tarkoittavat, että henkilö tuntee päivittäin itsensä nälkäisemmäksi kuin henkilöt, joiden leptiinit ovat normaalilla tasolla.

Summa summarum: Suurin Pudottaja osallistujien aineenvaihdunta näyttäisi sopeutuneen alhaisemalle tasolle ja nälän tunne on voimakkaampaa.

Mitenköhän onnistuu pudotetun painon ylläpitäminen? Pitää liikkua enemmän, paljon enemmän kuin ei-laihduttaneet henkilöt ja nälkäkin on suurempi. Ettei vaan kävisi niin, että kilot hiipivät takaisin eikä tahdonvoima riitä?

AINEENVAIHDUNTA ON YKSILÖLLISTÄ

Yksilöiden välillä on eroja. Elämän arpajaisissa toiset saivat nopeamman aineenvaihdunnan kuin toiset.

Geenit siis vaikuttavat, mutta alaston totuus on, että asioilla, joita päivittäin teemme, on paljon suurempi vaikutus kuin geeneillämme.

Kun seuraavan kerran otat 7 tunnin torkut, herätessäsi voit onnitella itseäsi. Perusaineenvaihdunnan johdosta taivaan tuuliin on haihtunut 245-490 kilokaloria. Osa siitä on vyötärörasvaa.

Geenit vaikuttavat jonkin verran siihen, kulutatko 245 vai 490 kilokaloria. Olennaisinta on elintapasi.

– Ravintovalm. Lasse Venho –

AINEENVAIHDUNTAA VOIDAAN MITATA

Sinunkin henkilökohtaisen aineenvaihdunnan nopeutta voidaan mitata. Toki siihen tarvitaan kallis laitteisto.

Olennaista laitteissa on suun eteen laitettava suppilo, joka kerää kaikki hengityskaasut.

Ai miksikö hengityskaasut? Tiedätkö vastauksen siihen, miksi hengityskaasujen mittaaminen on olennaista?

AINEENVAIHDUNNAN NOPEUTTAMINEN

Mikäli haluat ymmärtää, kuinka aineenvaihduntaa nopeutetaan pysyvästi, katso alla oleva video.

Katso myös: Polta enemmän rasvaa, jopa nukkuessasi!

YHTEENVETO

  • Perusaineenvaihdunnan tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa. Se voi olla jopa 75 % kaikesta päivittäin kuluttamastasi energiasta.
  • Viikkoja tai kuukausia kestävät dieetit tai kuuriit, joissa merkittävästi rajoitetaan nautittujen kaloreiden määrää, vaikuttaisivat tutkimusten mukaan hidastavan aineenvaihduntaa. Jopa vuosien ajaksi. Arkikielessä tätä kutsutaan säästöliekiksi.
  • Ruokavalion ja vastuspainoharjoittelun avulla on mahdollista kasvattaa lihasvoimia. Tämä nopeuttaa perusaineenvaihduntaa, nopeuttaa sitä pysyvästi.

Mitä tulee lihasvoiman hankkimiseen, oikeita asioita tekemällä kuka tahansa onnistuu. Ja saattaapa jopa rakastua toistuviin onnistumisiin.

Näistä lisää verkkovalmennuksissamme.

Miksipä et antaisi kuntosaliliikunnalle mahdollisuutta? Muistathan, pienen pienet muutokset päivittäisissä tavoissasi voivat johtaa SUURIIN tuloksiin. Haluaisitko kokeilla valmennuksiamme 60 päivän ajan?

Tyypilliset terveyden kohentamiseen tähtäävät valmennukset ovat dieettejä, kuureja tai haasteita: “Hanki Six Pack kuudessa viikossa, saavuta kesäkunto kahdeksassa, korjaa ruokavaliosi kymmenessä.”

Mitä tuntemuksia nuo sinussa herättävät? Koetko ehkä, että nopean dieetin tai kuurin jälkeen koittaa paluu entiseen? Että ne kilot tulevat kuitenkin takaisin?

Voisiko olla niin, että terveyttä kohentava, pysyvä muutos, saavutetaan tekemällä sellaisia edistysaskelia, joihin sinulla on voimavarat? Kuten uusimmat tutkimukset osoittavat, pysyvä muutos saavutetaan pieniä askelia ottamalla. Sellaisia, joista on mahdollista muodostua uusi elämäntapa. Entä, jos muutos parempaa ei vaadikaan koko ruokavalion uusimista ja uuvuttavia treenejä?

Entä, jos onnistuneen muutoksen tekeminen onkin helppoa? Entä, jos sen sijaan että lihot joka vuosi painosi alkaakin tippumaan joka vuosi?

Joko tiedät, kuinka pudottaa painoa ilman, että aineenvaihdunta hidastuu?

FITMILL valmennukset kutsuvat sinutkin tutustumaan siihen, mistä viimeaikaisen tutkimustiedon valossa terveyden parantamisessa ja vyötärön hoikistumisessa on kysymys. Autamme sinuakin parantamaan elämääsi ruokavalion ja/tai liikunnan avulla.

Mikä voisi olla paras asia, joka seuraa siitä, että sallit aineenvaihduntasi rapautua? Entä mikä lienee huonoin asia, joka seuraa siitä, että pääset pois säästöliekiltä?

Valmennuksemme eivät sisällä asioita, joita sinun täytyy tehdä. Kun havahdut siihen, kuinka monipuoliset ovat keinot, joilla terveys paranee, saatat hyvinkin löytää omaan elämäntilanteeseesi soveltuvat asiat, jotka haluat tehdä.

Me olemme olemassa, koska mielestämme kaikki ansaitsevat kohentuneen hyvinvoinnin.

Alla olevassa on tietoa seuraavaksi alkavasta valmennuksesta.

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

KYSY LISÄTIETOJA!