KUVITTELE URAAUURTAVA, KALLIS RAVITSEMUSTUTKIMUS, JOKA TEHTIIN VIIDEN VUODEN AIKANA JA JOHON OSALLISTUI TUHANSIA HENKILÖITÄ VALVOTUISSA YMPÄRISTÖISSÄ.
TAVOITTEENA OLI OSOITTAA KOLESTEROLIN JA SYDÄNSAIRAUKSIEN YHTEYS.
Nyt, näe mielessäsi tilanne, että tutkimuksen havainnot olivatkin jotain muuta mitä tutkijat odottivat ja siksi havainnot pysyivät piilossa suurelta yleisöltä.
Tervetuloa tutustumaan tarinaan Minnesota Coronary Experiment -tutkimuksesta, jonka lopputulos ravintorasvojen ja kolesterolin vaikutuksesta sydänterveyteen jätettiin julkaisematta vuosikymmenien ajaksi.
Kuulostaa mysteeriromaanin juonelta, eikö?
MINNESOTA CORONARY EXPERIMENT (MCE)
Minnesota Coronary Experiment (MCE) oli merkittävä tutkimus ravitsemustieteen ja sydänsairauksien historiassa. Seuraavassa on yleiskatsaus MCE:n historiaan.
Tutkijat ottivat 1960-luvun lopulla tehtäväkseen todistaa, että tyydyttyneiden rasvojen vaihtaminen kasviöljyihin, joissa on runsaasti tyydyttymättömiä (pehmeitä) rasvoja, vähentäisi sydänsairauksia.
Jalot ponnistelut perustuivat uskoon, että kolesterolin alentaminen oli avain sydänterveyteen. Tuo hypoteesi eli olettama, oli tuohon aikaan vielä todentamatta. Niinpä valtion mielisairaaloista ja hoitokodeista valittiin hoidossa olleita henkilöitä tämän rohkean kokeilun kohteiksi.
Näyttämö oli valmis tieteelliselle paljastukselle.
HÄMMENTÄVÄT TULOKSET
Se, mitä tutkijat löysivät – ja mitä näille löydöksille tapahtui – saattaa yllättää sinut. Tulokset eivät olleetkaan odotusten mukaiset. Kolesterolitasot laskivat, mutta sydänsairaudet ja kuolleisuusluvut eivät seuranneet perässä.
Itse asiassa tapahtui odottamaton käänne: havainnot olivat ristiriidassa sen kanssa, mitä tuolloin uskottiin. Tutkimus osoitti, että ihmisillä, jotka söivät runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävää ruokavaliota, ei ollut enempää sydänsairauksia kuin niillä, jotka noudattivat ruokavaliota, jossa oli runsaasti monityydyttymättömiä ”sydänterveellisiä” rasvoja kasviöljyistä.
Tutkijat eivät julkaiseet havaintojaan, vaan aineisto jäi kellariin pölyttymään. Koko kallis tutkimus unohdettiin vuosikymmeniksi.
Miksiköhän nämä hämmästyttävät tulokset jätettiin julkaisematta?
TUTKIMUKSEN TOTEUTUS
Minnesota Coronary Experiment toteutettiin vuosina 1968–1973. Sen tarkoituksena oli testata hypoteesia, jonka mukaan tyydyttyneiden (kovien) rasvojen korvaaminen kasviöljyillä, joissa on runsaasti linolihappoa (eräs monityydyttymättömistä rasvoista, niinsanottu pehmeä rasva) alentaisi kolesterolitasoja ja siten vähentäisi sepelvaltimotaudin riskiä.
Tutkimusasetelma
Tutkimukseen osallistui 9 423 henkilöä valtion mielisairaaloista ja hoitokodeista Minnesotan kaupungissa. Tämä mahdollisti kontrolloidun ruokavalion seurannan, sillä osallistujien ruoat valmistettiin heille. Heidät jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään:
- Toinen ryhmä noudatti ruokavaliota, jossa tyydyttyneet rasvat korvattiin maissiöljyllä (runsaasti linolihappoa).
- Kontrolliryhmä jatkoi tavanomaista ruokavaliotaan, jossa tyydyttyneiden rasvojen pitoisuus oli korkeampi.
Tutkimus kesti useita vuosia, joten se on yksi aikansa pisimmistä ravitsemuskokeista.
TULOSTEN VIIVÄSTYNYT JULKAISU
Tutkimuksen tulokset julkaistiin kokonaisuudessaan vuosikymmeniä myöhemmin, vasta vuonna 2016. Julkaisijana oli tohtori Christopher E. Ramsden yhdessä tutkijakollegoiden kanssa.
Ramsden kuuli MCE-tutkimuksesta, joka suoritettiin onnistuneesti vuosikymmeniä aiemmin, mutta sen tuloksia ei 1970-luvulla julkaistu. Innostuneena hän otti yhteyttä Minnesotan yliopistoon toivoen voivansa tarkistaa julkaisemattomat tiedot.
TÄRKEIMMÄT HAVAINNOT
Saatuaan lopulta, mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen, käyttöönsä alkuperäiset tulokset, Ramsden hämmästyi siitä, mitä hän löysi.
Kolesterolitasot
Tutkimuksessa havaittiin, että kasvisöljyä sisältävää ruokavaliota noudattavien osallistujien kolesterolitasot alenivat merkittävästi verrattuna normaaliin ruokavalioon.
Kuolleisuus
Vastoin odotuksia kolesterolitasojen lasku ei johtanut sepelvaltimo- tai kokonaiskuolleisuuden laskuun. Pehmeitä rasvoja sisältävää ruokavaliota nauttivien ryhmässä ei ollut nähtävissä edes trendiä kohti alhaisempaa kuolleisuutta. Linkki julkaisuun:
The Minnesota Coronary Experiment
Lainaus Ramsden ym. kirjoittamasta tekstistä: “Satunnaistetuista kontrolloiduista kokeista saatu näyttö osoittaa, että tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen ruokavaliossa linolihapolla alentaa tehokkaasti seerumin kolesterolia, mutta ei tue olettamaa, jonka mukaan tämä pienentäisi kuolemanriskiä sepelvaltimotaudista tai muista syistä johtuen.”
Lisätietoja:
MCE:N PERINTÖ
Minnesota Coronary Experiment mainitaan usein keskusteluissa, jotka koskevat ravintorasvoja sekä niiden vaikutusta terveyteen. Näissä keskusteluissa korostuu se, että pelkkä kolesterolin alentaminen ei välttämättä vähennä sydänsairauksien riskiä tai pienennä kuolleisuutta.
Yhteenvetona voidaan todeta, että Minnesota Coronary Experiment on erittäin merkittävä tutkimus, jolla oli ratkaiseva rooli ymmärryksemme muovaamisessa ravintorasvoista ja sydänterveydestä.
THE SYDNEY DIET HEART STUDY
Mielenkiintoinen fakta on, että Australiassa toteutettiin samoihin aikoihin vastaavanlainen tutkimus, jossa tyydyttyneet rasvat korvattiin tyydyttymättömillä. Se on nimeltään The Sydney Diet Heart Study ja tulokset olivat, yllätys yllätys, varsin samansuuntaiset Minnesota Coronary Experiment:n kanssa.
Tyydyttyneiden rasvojen vaihtaminen kasvisrasvoihin, jotka sisälsivät tyydyttymättömiä (pehmeitä) rasvoja, laski kyllä kolesterolia, mutta lisäsi kuolleisuutta. Lisäsi merkittävästi kuolleisuutta.
Jos MCE:n julkaisu vasta vuosikymmeniä myöhemmin on kiehtova tarina, niin The Sydney Diet Heart Study:n tarina on mielenkiintoisuudessaan potenssin kaksi. Myös tämän tutkimuksen tulokset jäivät aikanaan julkaisematta. Vasta 2000-luvulla siitä kiinnostuttiin ja lopulta tutkimuksen aineisto löytyi autotallista hautautuneena kaikenlaisen rojun keskelle …..
Lisätietoja The Sydney Diet Heart Study:n hyvin mielenkiintoisesta historiasta ja hämmentävistä tuloksista Kolesteroliakatemia -verkkovalmennuksessa.
Mitä ajatuksia sinussa herättää se, että kaksi merkittävää tutkimusta jäivät aikanaan julkaisematta? Yhä nykyään kolesterolivalistajat on kehottavat vähentämään tyydyttynyttä (kovaa) rasvaa ja korvaamaan sen tyydyttymättömillä (pehmeillä) rasvoilla. Onko se oikein? Haluaisitko kenties ymmärtää sydänterveellisten rasvojen valinnasta enemmän? Tehdä valistuneita, tieteeseen perustuvia ratkaisuja arjessa levitteiden ja paistorasvojen suhteen?
NYTKU!
Yllätyitkö siitä, että alhaisempi kolesteroli ei olekaan aina parempi? Että alhaisempi kolesteroli voikin tarkoittaa enemmän sydänsairauksia. Syystäkin.
Entä, jos sydänterveyttä voi kohentaa merkittävästi, vaikka kolesteroliarvot eivät laske? Kyllä! Kolesteroliakatemia -verkkovalmennuksessa esittelemme lukuisia, nykytieteen todentamia tapoja pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä ruokavalion avulla, vaikka kolesterolitasot eivät laskisikaan.
Kolesteroliakatemia -verkkovalmmennuksessa autamme sinuakin sisäistämään, mistä sydänterveyden kohentamisessa on kysymys. Paneudumme mm. viimeaikaisiin, erittäin suuriin ja hyvin toteutettuihin tutkimuksiin, jotka osoittavat mitkä ovat ne kaikkein parhaimmat keinot parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä.
Sinäkin onnistut!
Nyt, jos rohkeasti kokeilet valmennuksiamme vaikka vain kuukauden ajan, niin mikä voisi olla huonoin asia, joka tuosta seuraa?
© Precision Nutrition -sertifioitu ravinto- ja muutosvalmentaja Lasse
Seuraava FITMILL verkkovalmennus:
KOLESTEROLIKOULU
Aloitus: 3.4.2023