POLTA ENEMMÄN KALOREITA, JOPA NUKKUESSASI!

Yön pimeydessä, nukkuessasi syvää unta, biljoonissa soluissasi on täysi tohina päällä.

Solujesi mitokondriossa ”poltetaan” kaloreita vuorokauden jokaikisenä tuntina, kellon ympäri. Kyllä, rasvaa ”palaa ihan itsekseen” vaikka sinä nukut Ruususen unta.

Unen aikana tapahtuva energiankulutus on keskimäärin 35-70 kilokaloria tunnissa. Toisinsanoen, kun seuraavan kerran otat 7 tunnin torkut, herätessäsi voit onnitella itseäsi. Taivaan tuuliin on haihtunut noin 245-490 kilokaloria.

Osa siitä on vyötärörasvaa.

Tämän blogitekstin innostava sanoma on, että sinä voit vaikuttaa siihen, kuinka tehokkaasti aineenvaihduntasi toimii.

PERUSAINEENVAIHDUNTA, SIIS MIKÄ?

Yhden tunnin reipas kävely kuluttaa noin 250-350 kcal.

”Jaa että seitsemän tunnin yöunien aikana kuluu mahdollisesti enemmän kaloreita, kuin tunnin kävelylenkillä?! Ja kalorit palavat tekemättä yhtään mitään muuta kuin katselemalla unia, niinkö?”.

Kyllä, juuri niin!

Nukkuessasi sydän pumppaa verta, keuhkot liikuttavat happea sisään sekä lämpöä ulos, maksasi purkaa rasvoja verenkiertoon jne.

Kaikki tuo kuluttaa energiaa ja sitä kutsutaan perusaineenvaihdunnaksi (BMR). Perusaineenvaihdunnalla tarkoitetaan siis kaikkea sitä energiaa, jonka elimistömme tarvitsevat elämän ylläpitoon.

Kaikesta päivän aikana kulutetusta energiasta perusaineenvaihdunta voi olla jopa 75 %.

Haluaisitko tietää paljonko on sinun päivittäinen aineenvaihdunta? Malta hetki, pian se selviää.

LIHASKUDOS KULUTTAA ENEMMÄN ENERGIAA, KUIN RASVA

Perusaineenvaihdunnan tasoon vaikuttavat monet asiat, kuten sukupuoli, ikä, paino, mutta myös kehon koostumus.

Mitä enemmän lihasta olet onnistunut hankkimaan, sen suurempi on energiankulutuksesi, myös nukkuessa.

Vaikka lihasten energiankulutus unen aikana on alhaisempi kuin aerobic-tunneilla, tarvitaan silti tietty määrä energiaa kehon perustoimintojen, mukaan lukien myös lihastoiminnan, ylläpitämiseen. Lisätietoja (klikkaa):

Tärkeimpiä elintoimintoja ylläpitää perusaineenvaihdunta.

Nettivalmennus
Tanja Pietarila-Juntunen

PALJONKO SINÄ KULUTAT KALOREITA, SOHVALLA MAATEN?

Vapaapäivä, et jaksaisi tehdä yhtään mitään. Makaat koko päivän sohvalla ja katsot TV:tä. Päätit heti herätessäsi, että tänään ei sitten salille eikä kävelylenkille. Et myöskään syö mitään, joten paastoat koko päivän. Paljonko kaloreita kuluu tuon sohvailupäivän aikana? Saat käsityksen asiasta, kun teet helpohkon laskutoimituksen. Ota avuksesi Katch–McArdlen laskukaava:

BMR = 370 + (21,6 x kehon rasvaton paino kiloina)

Esimerkki 1: 70-kiloinen nainen, rasvaprosentti on 30

Perusaineenvaihdunta = 370 + (21,6 x 49) = 1400 kcal

Esimerkki 2: 100-kiloinen mies, rasvaprosentti on 25

Perusaineenvaihdunta= 370 + (21,6 x 75) = 1990 kcal

Luvut ovat luonnollisesti suuntaa-antavia. Yksilöiden välillä on eroja.

“Vuorokautisesta kokonaisenergiankulutuksesta 65–75 prosenttia on perusaineenvaihduntaa.”

– Wikipedia –

ENNÄTYSTÄ PUKKAA

Yeeeeeees!

Tanja huudahti kovaäänisesti kuntosalilla onnistumisen merkiksi. Kymmenen viikon harjoitusrupeaman päätteeksi hän oli juuri tehnyt ennätyksensä penkkipunnerruksessa ja hymyili leveästi.

Tanjan ensisijaiset treenitavoitteet ovat hoikistuminen ja terveyden kohentuminen. Saatat ajatella, että onko penkkipunnerruksen tuloksella yhtään mitään merkitystä tavoitteen kannalta.

Onpa hyvinkin.

Kuten yllä olevasta kaavasta huomasit, perusaineenvaihdunnan tasoon vaikuttaa kehon rasvaton paino. Uusi ennätys penkkipunnerruksessa onnistui vain oikeanlaisen treenin ansiosta. Rautaa nousee enemmän, koska Tanjalla on harjoittelun ansiosta nyt hieman enemmän lihasta painojen liikutteluun.

Koska Tanjan paino on pysynyt samana, lopputuloksena on siis pienempi rasvaprosentti ja vähän enemmän lihasta. Kehon rasvaton paino on suurempi. Arkikielellä joku sanoisi, että hän on kiinteytynyt. Tästä eteenpäin myös Tanjan perusaineenvaihdunta on rahtusen suurempi. Hän kuluttaa enemmän kaloreita, jopa nukkuessaan.

JOPA 75 %

Kevyehköä toimistotyötä tekevän 70-kiloisen naishenkilön kokonaisenergian kulutus on keskimäärin noin 2100 kcal päivässä.

Perin moni ajattelee, että vain uuvuttavaa liikuntaa harrastamalla painoa putoaa. Mitä ajatuksia sinussa herättää se, että perusaineenvaihdunta saattaa muodostaa jopa 75 prosenttia päivittäisestä kokonaisaineenvaihdunnasta?

Tiesitkö, että poikkeuksetta erilaiset ruokamäärän rajoittamiseen perustuvat dieetit ja kuurit pienentävät rasvakudosta mutta samalla myös lihaskudosta?

Ja samalla hidastavat aineenvaihduntaa, jopa vuosien ajaksi ….

Nyt olet tietoinen, mitä on perusaineenvaihdunta ja kuinka se lasketaan. Jos haluat tietää, mitä on kokonaisaineenvaihdunta ja kuinka se lasketaan, klikkaa alla olevaa linkkiä.

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KYSY LISÄTIETOJA!