ELINTAPOJEN KOHENTAMINEN JA KOLESTEROLIARVOJEN PARANTAMINEN SAATTAA OLLA HELPOMPAA KUIN USKOTKAAN!

Olemme sitä, mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei siten ole teko, vaan tapa”.

– Aristoteles –

KOHENTUNEET ELINTAVAT KOHENTAVAT ELÄMÄNLAATUA

Tämänhetkinen terveydentilasi on sairauksien, vammojen, geenien ja elintapojesi lopputulema.

Ruokailutottumuksia on mahdollista muuttaa, radikaalistikin! Asteittainen ruokaremontti saattaa hyvinkin olla matka, johon jäät koukkuun, koska onnistuneen muutoksen tekeminen onkin helppoa ja inspiroivaa. Mikäli käyt vuosittain laboratoriokokeissa (verikokeissa) ja huomaat vuodesta toiseen kolesteroliarvojen kohentuneen parempien ruokailutottumusten myötä, parantaa se mielialaa, elämänlaatua ja jopa seksielämää.

Onnistuaksesi sinun ei tarvitse tehdä muuta, kuin pienen pieniä muutoksia, jopa niin pieniä, että ne tuntuvat naurettavan pieniltä. Pienen määrittelet sinä itse, toisinsanoen aloittamasi uuden tavan tulisi olla sellainen joka sopii osaksi sinun kiireistä arkeasi ja johon sinulla on voimavarat olemassa.

Englanninkielisissä maissa kuulee sanottavan ”Old habits die hard” eli vapaasti suomennettuna ”Vanhat tavat ne vaan istuvat pirun tiukassa”. Jos tiedostat elämäntavoissasi olevan korjattavaa ja ajattelet asiaa negatiivisesti, päädyt sanomaan ”mulla nyt vaan on niin hirmuinen karkkihimo, en kertakaikkiaan pääse irti tottumuksestani herkutella karkeilla iltaisin. Tuo paha tapa pilaa kaikki laihdutusyritykseni”.

Mikäli haluat ajatella asiaa positiivisesti, saattaisit puhua itsellesi vaikkapa seuraavaan tapaan: ”Jos opin ymmärtämään, kuinka tavat muodostuvat ja kuinka pysyviä tapoja luodaan, pääsen eroon karkkien napostelusta enkä sen jälkeen koskaan enää palaa vanhaan, huonoon tapaan”.

Pienestä on mahdollista tulla pysyvää. Sinähän peset hampaat päivittäin, eikö? Ajattelepa, kuinka paljon tuo yksi pieni päivittäinen tapa kohentaa hammasterveyttäsi. Vaatiiko tuo tapa tahdonvoimaa? Itsekuria? Onko sen noudattaminen työlästä?

Mikäli teet yhden pysyvän muutoksen ruokavalioosi (yhtä lailla helpon noudattaa, kuten hampaiden pesu) joka kuukausi, vuoden kuluttua olet luonut 12 uutta tapaa, jotka varmuudella näkyvät jaksamisessa, terveydentilassa, kolesteroliarvoissa ja mahdollisesti jopa painossa. Onnistuaksesi tee vain sellaisia muutoksia, joihin tiedät jaksamisesi riittävän.

Unohda jo vanhat – ja väärät – uskomukset siitä, että onnistunut muutos vaatii tahdonvoimaa ja itsekuria! Jokainen, kuka on yrittänyt laittaa usean ruokailutottumuksen uusiksi kerrallaan, tietää kuinka paljon voimavaroja se vie. Jos yrität liikaa, pian jatkuva suorittaminen alkaa maistumaan puulta, lopetat kesken ja palaat entiseen. Näin ollen nopeaan muutokseen tähtäävät kuurit ovat tuomittuja epäonnistumaan lähes aina. Nopeasti lisääntyvä kansainvälinen tutkimustieto osoittaa, kuinka tärkeää on ymmärtää tapojen muodostumisen tiedettä jos tavoitteena on kohentunut hyvinvointi.

Kun keskityt tekemään yhden muutoksen kerrallaan, sellaisen johon sinulla on voimavaroja, muutoksesta tulee pysyvä toistettuasi uutta tapaa riittävän useasti. Tapa menee autopilotille (kuten hampaiden pesu), makuaistisi muokkautuu eikä uuden tavan noudattaminen vaadi ponnisteluja. Voit siirtyä harjoittelemaan seuraavaa uutta tottumusta.

Muutosprosessi voi alkaa vaikka siitä, että yhden kuukauden ajan opettelet ottamaan aamuisin D-vitamiinin. Kyllä, vain tuo yksi uusi tapa riittää alkuun pääsemiseen. Kun tehdyt muutokset keskittyvät parempiin ruokavalintoihin, ajan myötä jaksaminen parantuu ja terveydentila kohenee ”kuin itsestään”.

Kuinka terveeksi haluat itsesi tuntevan?

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

KYSY LISÄTIETOJA!