LÖYDÄTKÖ SINÄKIN VOITTAVAT STRATEGIAT KATSOMALLA PINNAN ALLE?

“Syö vähemmän, liiku enemmän” -ohjeen noudattaminen on pirun vaikeaa. Varsinkin nykyaikana.

Olet monet kerrat päättänyt treenata enemmän, täyttänyt jääkaappisi terveellisellä ruoalla ja ehkä hankkinut lisenssin treenisovellukseen, eikö?

Kiireisen viikon päätteeksi olet huomannut, että treeneissä tuli käytyä vain kerran, sovellukseen et kirjautunut lainkaan ja salaatit nahistuvat jääkaapissa. Kuulostaako mikään tutulta?

Olet kokenut epäonnistumisia, ollut hämilläsi, ja mikä pahinta, olet syyttänyt itseäsi: ”Mikä minussa on vikana, miksi epäonnistun”.

ELÄMÄNMUUTOKSET TÖRMÄÄVÄT JÄÄVUORIIN

Olemme kaikki kuulleet sen lukemattomia kertoja: “Syö vähemmän, liiku enemmän.”

Se on hyvä neuvo kaikille, ketkä haluavat pudottaa painoa ja parantaa terveyttään. Mutta kuten sinä ja minä tiedämme, niin onnistuminen ei ole yksinkertaista eikä tuo yksioikoinen neuvokaan ole täydellinen.

Asioita, jotka vähentävät mahdollisuuksiasi liikuntaan:

  • Olet työelämän ammattilainen kenestä työstressi ja aikataulut imevät kaikki mehut.
  • Lasten harrastukset ovat sinulle prioriteetti, omat treenit kärsivät.
  • Polviasi on alkanut jomottamaan ja lääkärisi kielsi kaikki jalkakyykyt.
  • Sosiaalinen media lohkaisee päivästäsi sen tunnin, jolloin suunnittelit treenaavasi.

Asioita, jotka haittaavat terveellisiä ruokailuja:

  • Lastesi itku/rahahuolet/parisuhteen ongelmat valvottavat öisin, väsyneenä syöt lohturuokaa.
  • Kumppanisi tuo päivittäin kotiin noutoruokaa, etkä halua kieltäytyä herkullisista pizzoista.
  • Lääkityksesi lisää ruokahalua.
  • Rasittava pomo/työkaverit aiheuttavat stressiä ja kohennat mielialaasi sokerilla ja rasvalla.

Voit jatkaa listaa oman, yksilöllisen elämäsi jäävuorilla. Sinussa ei ole vikaa, mutta liian yksinkertaisissa neuvoissa saattaa hyvinkin olla.

ELÄMÄ 2020-LUVULLA ON HAASTAVAA

Kukin elämme ainutlaatuisten, oman elämämme haasteiden ja esteiden keskellä. Ravitsemusneuvot, kuten “syö enemmän kasviksia” tai liikuntaneuvot ”käy useammin salilla” todennäköisesti vain edesauttavat epäonnistumisia. Aiheuttavatko tuollaiset neuvot sinullekin turhautumista?

Nykyajan haasteet ja esteet ovat todellisia jäävuoria, jotka hankaloittavat omien päämäärien saavuttamista.

Iceberg
Todelliset haasteet ovat pinnan alla.

LIIAN YKSINKERTAISET NEUVOT EIVÄT OLE RATKAISU

Media on pullollaan asiantuntijoiden ohjeita, aivan kuin sinulla olisi puutetta tiedoista!

Voit olla varustettu tiedolla siitä, millainen on maailman paras jalkatreeni, mutta et tee tiedolla mitään, jos työsi uuvuttaa sinut etkä kerta kaikkiaan jaksa mennä salille. Saatoit aloittaa ketodieetin, mutta entä sitten, kun ketoflunssaksi kutsuttu sivuvaikutus väsyttää, aiheuttaa päänsärkyä ja nälkää?

Entä, jos yksinkertaiset ravitsemusneuvot ja liikuntaohjeet eivät ratkaise yhtään mitään?

TITANIC & JÄÄVUORI

Ajattele elämäsi tavoitteita laivana, kuten Titanic, joka yrittää päästä määränpäähänsä. “Syö vähemmän, liiku enemmän” on kuin suunnan asettamista, mutta todellinen haaste on pinnan alla.

Nuo piilotetut esteet, jäävuoret, ovat todellisia syyllisiä, jotka voivat upottaa matkasi menestykseen. Asiat, jotka vähentävät mahdollisuuksiasi liikuntaan ja asiat, jotka haittaavat terveellisiä ruokailuja.

MYÖSKÄÄN MOTIVAATIO EI OLE RATKAISU

Vaikka motivaatio on tärkeä osa terveyden ja hyvinvoinnin kohentamista, on tärkeää ymmärtää, että pelkkä motivaation lisääminen ei usein ole vastaus. Motivaatio voi olla vaihtelevaa, tulee ja menee kuin vuorovesi. Tutkimusmatka motivaation tuolle puolelle ja keskittyminen yksilöllisiin olosuhteisiin, voikin olla ratkaisu pysyvien muutosten aikaansaamiseksi.

Entä, jos Titanicin pelastus olisikin ollut strategia, jonka avulla törmäys jäävuoreen olisi vältetty?

VOITTAVA STRATEGIA

Titanic, vaikka sillä oli aikansa parhaat navigointityökalut, kohtasi ylitsepääsemättömän esteen, koska se ei pystynyt ohittamaan vedenalaista estettä. Kuulostaako tutulta? Voit tietää kaiken parhaista jalkaharjoituksista tai ravitsevista aterioista, mutta jos olet liian uupunut työstä tai elämän vaatimukset vievät voiton, on kuin suuntaisit täydellä höyryllä jäävuoreen. Joten kuinka voit varmistaa, että saavutat määränpääsi onnistuneesti? Saanko kertoa eräästä ajatuksesta?

Entä, jos kyse on strategiasta?

Jos Titanic olisi hyvissä ajoin hidastanut vauhtia, niin olisiko se välttänyt törmäyksen? Entä, jos sinäkin tarvitset strategiat ohittaaksesi esteet ja haasteet? Tämän blogipostauksen innostava sanoma on, että saatat hakata päätäsi seinään luottamalla motivaatioon ja itsekuriin, ja toisaalta, saatat hyvinkin löytää itsellesi voittavia strategioita, jotka auttavat sinutkin saavuttamaan päämääräsi.

Mitkä asiat työssäsi tai jokapäiväisessä elämässäsi saavat sinut tuntemaan olosi väsyneeksi tai ylikuormitukseksi? Mikä tai mitkä asiat vaikeuttavat keskittymistä hyvinvointiisi?

Motivaatio on kipinä, mutta strategia on kartta, jonka avulla navigoit elämän jäävuorten lomitse.

Lasse Venho

OMA MATKANI

Vuosina 2018-2019, suorittaessani Precision Nutrition -tutkintoa, ymmärsin että hakkaan päätäni seinään luottamalla tuohon hyvinvointimarkkinan suuresti rakastamaan ”syö vähemmän, liiku enemmän” -ohjeeseen, motivaatioon ja itsekuriin. Ne ovat ainoastaan jäävuoren huippu. Pinnan alle katsottuani, henkilökohtaisten jäävuorten tunnistaminen ja toimivat strategiat olivat game-changer.

Ensimmäistä kertaa elämässäni onnistuin laihtumaan pysyvästi, nyt jo kuudetta vuotta peräjälkeen.

Muutos on ollut yllättävän helppo.

Painoni on laskenut 2,5 kg/vuosi, nyt jo kuusi vuotta peräjälkeen. Siis yhteensä yli 15 kg.

Tiedän, että kilot eivät tule enää koskaan takaisin.

NYTKU!

Nytku kysyt itseltäsi ”millaiset jäävuoret estävät minua saavuttamasta tavoitteitani”, niin mikä voisi olla huonoin asia, joka kysymyksestä seuraa?

DISCLAIMER

Näitä postauksia voi käyttää itseopiskelumateriaalina. En suosittele kenenkään toimivan terveydenhuollon henkilöstön antamien ohjeiden vastaisesti, en lääkityksen muokkaamista, lopettamista tai millään muulla tavoin lainminlyövän sairauteensa määrättyä hoitoa. Näissä postauksissa annetut vinkit, ohjeet tai tieteellisten tutkimusten lainaukset eivät ole hoitosuosituksia.

Me olemme olemassa, koska mielestämme kaikki ansaitsevat kohentuneen hyvnvoinnin. Juuri siksi tuotamme korkealaatuisia FITMILL verkkovalmennuksia.

Alla olevassa on tietoa seuraavaksi alkavasta valmennuksesta.

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KYSY LISÄTIETOJA!