SYÖ VÄHEMMÄN – LIIKU ENEMMÄN NIIN ONNISTUT …. HÖPÖ HÖPÖ!

Olemme kaikki kuulleet sen ennenkin: “Syö vähemmän ja liiku enemmän.” Se on ollut laihdutusohje vuosikymmeniä.

Entä jos kertoisin sinulle, että tuo mantra ei ehkä ole avain pitkän aikavälin menestykseen? Precision Nutrition -sertifioituna valmentajana, jolla on intohimona onnistumistarinat, pysyvät muutokset parempaan, olen oppinut, että tarinassa on muutakin kuin pelkkä kalorimäärän rajoittaminen ja liikunnan lisääminen.

Haluatko kuulla alastoman totuuden?

Tässä se tulee:

Usea ”syö vähemmän ja liiku enemmän” neuvoa noudattaneista on onnistunut laihduttamaan joitain kiloja, eräät jopa kymmeniä kiloja, kunnes lähes kaikille kilot ovat tulleet takaisin pyytämättä ja vaivihkaa. Niin ja, aivan liian monelle korkojen kera.

FITMILL

Ongelma:

Ei ole niin, että “syö vähemmän – liiku enemmän” on täysin väärin. Se on vain epätäydellinen. Se on laihdutusneuvo, joka hyvässä tapauksessa auttaa laihtumaan joksikin aikaa. Painonhallintaneuvona se on epäonnistunut.

Lyhytaikaisia laihtumisia, joita kukaan ei itse asiassa halua:

Hyvin toteutettuun tieteelliseen tutkimukseen osallistui 14 henkilöä, ketkä olivat osallistuneet amerikkalaiseen Biggest Loser -realityohjelmaan. Suomessa samaa ohjelmaa on näytetty Suurin Pudottaja -nimisenä. Tutkimus toteutettiin kuusi vuotta osallistumisen jälkeen.

Kuuden vuoden aikana osallistujat olivat saaneet takaisin keskimäärin 41 kg. Siis jokainen osallistuja oli lihonnut keskimäärin tuon verran! Yhteensä se tekee yli puoli tonnia eli 574 kg. Näin ollen jokainen osallistuja oli lihonnut noin 7 kg vuodessa, tuolloin kuudetta vuotta peräjälkeen.

Jo nyt, neljän henkilön paino oli suurempi, kuin ohjelman alkaessa eikä painon nousu osoittanut pysähtymisen merkkejä. Vain yksi henkilö oli kyennyt pitämään painon kurissa. Linkki tutkimukseen:

Biggest Loser / six years after:

Siis:

  • Kuuden kuukauden armoton rääkki, paino tippuu kymmeniä kiloja ja siitä seuraa hetken euforia.
  • Tämän jälkeen paino nousee 7 kg vuodessa, vuodesta toiseen.
  • Vuosikausia kestävä pettymyksen ja häpeän tunne ”mikä minussa on vikana”.

Vieläkö on olemassa yksikin ihminen tällä maapallolla, joka ei tiedä (viimeistään kaikkien näiden Suurin Pudottaja -formaattien jälkeen), että kalorien saannin rajoittaminen ja rankka treeni laihduttaa?! Kyllä, kalorivajeen luominen ruokavalion ja liikunnan avulla johtaa laihtumiseen.

Eräs osallistujista on antanut lausuntoja siitä, että hänen mielestään Biggest Loser pilaa elämiä:

Biggest Loser / Suzanne Mendonca:

ENNEN

Olen itsekin ollut tuolla tiellä 25 vuoden ajan, vain nähdäkseni painoni nousevan 105 kiloon.

Treenasin kuntosalilla & lenkkipoluilla ja söin perusterveellisen länsimaalaisen ruokavalion mukaisesti, mutta paino se vain hiipi ylöspäin, vuodesta toiseen, vastoin tahtoani. Aika ajoin treenasin vielä enemmän ja yritin syödä vielä vähemmän, mutta aina pysyvä painon lasku epäonnistui, kunnes ….

jokin muuttui vuonna 2018. Painoni alkoi laskemaan noin 2,5 kg vuodessa. Nyt tuota painon laskua on jatkunut jo kuusi vuotta eli yli 15 kg!

NYT

Painoni on alle 90 kg. Pysyvästi. Onnistuminen tuntuu ihan pirun hyvältä!

Kaikki terveysparametrini ovat parantuneet. Muutos on ollut yllättävän helppo. En oikeastaan koe laihduttaneeni. Kehonkoostumusmittauksien mukaan pudonneesta painosta lähes kaikki on rasvaa, lihasmassa on säilynyt. Viimeksi painoin näin vähän 30 vuotta sitten.

Minulla on 100 % luottamus siihen, että painoni ei enää nouse, koska hallitsen painoani. Muutos käynnistyi opiskellessani Precision Nutrition ravintovalmentajaksi. Ymmärsin hakkaavani päätä seinään, jos luotan ”syö vähemmän – liiku enemmän” mantraan.

Itsekurini on totaalisen surkea. En kestä nälän tunnetta silmänräpäystä pidempään enkä osaa elää ilman tiettyjä herkkuja. Minulle on aivan turha ojentaa ateriasuunnitelmaa, josta saa niukasti kaloreita. Tahdonvoimani ei kertakaikkiaan riitä sellaisen noudattamiseen.

Runsas 25 vuotta työskentelyä liikunnan ja hyvinvoinnin parissa on osoittanut, että hoikistumisyritykset epäonnistuvat, koska ihmisillä ei ole voimavaroja ylläpitää ”syö vähemmän, liiku enemmän” muutosta arjessaan.

Miten voi olla niin, että painonhallinnan ohje on sellainen, että ihmiset eivät pysty noudattamaan sitä pitkäjänteisesti? Sellainen ohje on huono.

Oletko sinä yrittänyt hallita painoasi, mutta epäonnistunut?

TULEVAISUUS

Vaikka äitini sanoi ”Nyt et saa laihtua yhtään enempää”, niin annan painon tulla alas vielä 2 vuoden ajan, siis yhteensä 5 kg.

Uskoakseni 82,5 – 85 kg on minulle melko ok. Saman verran painoin 25-vuotiaana.

Mikä muuttui vuonna 2018?

Kerron siitä seuraavassa blogipostauksessa. Ei, en ole aikeissa esitellä ”parasta” ruokavaliota.

NYTKU!

Nytku kysyt itseltäsi ”uskallanko ajatella painonhallintaa uudella tavalla”, niin mikä voisi olla huonoin asia, joka kysymyksestä seuraa?

DISCLAIMER

Näitä postauksia voi käyttää itseopiskelumateriaalina. En suosittele kenenkään toimivan terveydenhuollon henkilöstön antamien ohjeiden vastaisesti, en lääkityksen muokkaamista, lopettamista tai millään muulla tavoin lainminlyövän sairauteensa määrättyä hoitoa.

Antamani vinkit, ohjeet tai tieteellisten tutkimusten lainaukset eivät ole hoitosuosituksia.

Nämä sivut ovat olemassa, koska mielestämme kaikki ansaitsevat kohentuneen hyvnvoinnin & tavoittelemansa hoikkuuden, ja juuri siksi tuotamme korkealaatuisia FITMILL verkkovalmennuksia.

Alla olevassa on tietoa seuraavaksi alkavasta valmennuksesta.

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KYSY LISÄTIETOJA!