TÄYDELLINEN VERENPAINE?

No, sehän oli oikeastaan täydellinen lukema”.

Nuo olivat sanat, jotka kuulin terveydenhoitajaltani. Hän oli juuri mitannut verenpaineeni.

Edellisten 30 vuoden aikana minulle on toistuvasti kerrottu, kuinka verenpaineeni on koholla. Monasti minua on myös valistettu siitä, että korkea verenpaine on useiden sairauksien riskitekijä:

”Kyllä sinun kannattaisi tuota verenpainetta yrittää laskea”, ovat terveydenhoitajat toistaneet.

Osaatko kuvitella, miltä tuntui kuulla, että nyt lukemat olivat täydelliset?

No, sehän tuntui oikeastaan pirun hyvältä.

KOHONNEEN VERENPAINEEN HOITO

Kirjallisuuden mukaan verenpaineen saa kontrolliin, kun huolehtii seuraavista asioista:

Laita ruokavalio kuntoon:

Verenpainetta on mahdollista alentaa hämmentävän monella asialla ruokavaliossa. Vähemmän suolaa (natriumkloridia) tai vaikkapa lisäämällä kaliumpitoisia ruokia lautaselle. Edullisia, runsaasti kaliumia sisältäviä elintarvikkeita, jotka tekevät ruokavaliostasi maukkaamman, on runsaasti.

Kaliumilla on verisuonia laajentava vaikutus, mikä tarkoittaa, että kalium rentouttaa ja siten laajentaa verisuonia. Tämä vähentää vastustusta veren virtaukselle, mikä alentaa verenpainetta.

Vuonna 2023 ilmestyneen systemaattisen katsauksen (julkaistu European Journal of Nutrition -lehdessä) tehneet tutkijat kirjoittivat: ”Kaliumin saannin lisääminen, erityisesti väestöissä, joissa kaliumia on vähän ja suolaa käytetään runsaasti, on noussut tärkeäksi väestötason toimenpiteeksi sydän- ja verisuonitapahtumien vähentämiseksi”.

Nykyisissä ravintosuosituksissa, kuten äskettäin julkaistuissa Pohjoismaisissa ravintosuosituksissa, kaliumin saanniksi suositellaan yli 3,5 g/vrk.

Systemaattisessa katsauksessaan (yhteensä 104 tutkimusta, 52 maata, yli 1,6 miljoonaa henkilöä) tutkijat totesivat, että hyvin yleisesti kaliumin saanti jää suositusten alle. Vain 14 % tutkituista henkilöistä sai kaliumia yli suositusten. Linkki:

Systemaattinen katsaus / kaliumin saanti:

Liiku säännöllisesti

Fyysisellä aktiivisuudella on kiistaton positiivinen vaikutus verenpaineeseen.

Hallitse stressiä:

Kaikkihan tämän tietävät: stressi lisää verenpainetta.

Nuku riittävästi:

Huolehdi, että saat 7–8 tuntia laadukasta unta joka yö.

Perin yksinkertaista, eikö?

Miksiköhän silti lähes kahdella miljoonalla suomalaisella on korkea verenpaine?

Käypä hoito / verenpaine:

ONNISTUMISTARINANI

Viimeisen viiden-kuuden vuoden aikana olen tehnyt pieniä, jopa naurettavan pieniltä tuntuvia parannuksia ruokavaliooni.

Kun nälkä yllättää, kuinka helppoa onkaan ostaa lähimmästä kaupasta tai ärrältä suklaapatukka? Olen tehnyt tietoisen päätöksen: kun nälkä yllättää, etsin käsiini banaanin suklaapatukan sijasta. Banaani on halvempi, sisältää kaliumia ja vie makean himon lähes yhtä tehokkaasti. Verenpaineeni kiittää ja säästän satasia vuodessa.

Banaania makean nälkään:

Perin yksinkertaista, eikö?

Pienen pienissä ruokavaliomuutoksissa on eräs loistava piirre. Niistä muodostuu perin helposti tapoja, pysyviä tapoja. Oletan niin, että pysyvät ruokavaliomuutokset ovat ensisijaisesti verenpaineeni laskun taustalla.

ONNISTUNUT MUUTOS ON MAHDOLLISTA!

Kuten oma onnistumisenikin osoittaa, muutos parempaan on mahdollinen. Korkea verenpaine on merkittävä terveysongelma, mutta se on myös asia, jota voidaan hallita ja jopa palauttaa arvot ”täydellisiksi”.

Mikä voisi olla sinun ruokavaliossasi asia, jolla hoidat verenpainetta ja samalla lisäät ruokailujesi tuottamaa mielihyvää?

SINUN ONNISTUMISTARINASI?

Haluaisitko ottaa ensimmäiset askeleet, olivatpa ne kuinka pieniä tahansa? Tehdä ruokavaliostasi sekä maukkaammaan että terveellisemmän? Mikä voisi olla huonoin asia, joka siitä seuraa?

Verkkovalmennuksissamme saat ajantasaista, käytännönläheistä ja tieteeseen pohjautuvaa tietoa siitä, kuinka laskea verenpainetta ravitsemuksen avulla.

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
KYSY LISÄTIETOJA!