KOLESTEROLIAINEENVAIHDUNTA

Elintärkeät tehtävänsä kolesteroli suorittaa elimistösi soluissa, eri puolilla kehoa. Oletko ajatellut, miten kolesteroli matkaa soluihisi?

Verenkierto

Sekä maksassa tuotettu että ravinnosta saatu kolesteroli päätyy verenkiertoon.

Olet varmaankin joskus sekoittanut oliivi- tai rypsiöljyä veteen ja havainnut, että öljy ei sekoitu veteen, vaan nousee veden pinnalle. Sama pätee kolesterolin sekoittumiseen vereen. Koska kolesteroli on rasvan kaltaista vahamaista ainetta, se ei sekoitu vereen. Siksi kolesteroli tarvitsee kantajan, joka kuljettaa sitä verenkierrossa.

Lipoproteiinit & fosfolipidit

Oletko joskus kokeillut huvipuiston tukkijokea? Jos et, niin tiedät millainen se on. Tukkijoessa virtaa runsaasti vettä. Matkustaja istuu koverretun tukin sisällä, jota virtaus vie eteenpäin.

Nyt: kuvittele tukkijokea elimistösi verisuoneksi. Aivan kuten tukki ja matkustaja etenevät tukkijoessa, kolesteroli kulkeutuu verenkierrossa eteenpäin lipoproteiinien ja fosfolipidien muodostamien hiukkasten sisällä. Katso kuva 2.

Samoissa hiukkasissa kulkeutuvat triglyseridit. Näistä lisää hieman myöhemmin.

Fitmillstudio

KUVA 2:

kolesteroli kulkee verenkierrossa LDL-hiukkasissa.

Lipoproteiinit ja fosfolipidit muodostavat hiukkasia, joiden sisällä kolesteroli on. Nämä hiukkaset kykenevät sekoittumaan vereen ja kulkeutumaan verenkierron mukana.

Huom!

LDL tulee sanoista Low Density Lipoprotein. Kuten kuvasta näet, fosfolipidejä vaikuttaisi olevan määrällisesti enemmän, mutta lipoproteiinit antavat hiukkasille nimen.

LDL

LDL-hiukkasten pääasiallinen tehtävä on kuljettaa kolesterolia solujen tarpeisiin. Näin ollen niillä on tärkeä hyviksen rooli.

Olet saattanut ihmetellä, että terveydenhoitaja on puhunut LDL:stä, vaikka sinä olit verikokeessa selvittääksesi kolesteroliarvot. Verikokeessasi on mitattu LDL-hiukkasten määrää. Siellä se kolesteroli matkustaa hiukkasten sisällä.

Reseptorit

Lopuksi LDL-hiukkasten tulee läpäistä verisuonten seinämä. Tämän tehtävän suorittavat solujen seinämässä olevat reseptorit, jotka kaappavat LDL-hiukkaset verenkierrosta.

HDL

Mikään elimistössäsi ei tuhoa tehtävänsä tehnyttä kolesterolia. Niinpä HDL-hiukkasten tehtäviin kuuluu kuljettaa solujen kolesteroli takaisin ”tehtaaseen” eli maksaan.

Tämä on erittäin tärkeää terveytesi kannalta, sillä matkallaan HDL voi poistaa verisuonien seinämiin jumittunutta kolesterolia. Katsos – tietyissä olosuhteissa kaikki LDL-hiukkaset eivät pääse soluun asti, vaan jumittuvat verisuonten seinämiin.

Osa maksaan palautuneesta kolesterolista siirtyy poistettavaksi elimistöstä ulosteen mukana, osa palaa kiertoon. HDL tulee sanoista High Density Lipoprotein ja sen tehtävää voidaan kutsua vaikka käänteiseksi kolesterolin kuljetukseksi. Rakenteeltaan HDL-hiukkaset ovat LDL-hiukkasten kaltaisia.

Kaikki rasvoista

TIETORUUTU:

triglyseridit ovat rasvoja.

Triglyseridit ovat rasvojen varastomuoto elimistössäsi. Ennen (vyötärölle tai sisäelinten ympärille) varastoitumista triglyseridit kulkevat verenkierrossasi. Triglyseridit matkaavat verenkierrossa samaisten lipoproteiinihiukkasten sisällä, kuin kolesterolikin (kuva 2). Aivan kuin kolesterolilla, tavoitteena on päästä solun sisälle, jossa triglysereillä on tärkeitä tehtäviä.

Huom!

Kuten tiedät, jos syöt enemmän kaloreita kuin kulutat, niin lihot. Kaikki ruoan sisältämä, kulutukseen nähden ylimääräinen, energia lihottaa. Saatat ajatella, että verenkierrossa kulkevat triglyseridit ovat pelkästään rasvaisesta ruoasta lähtöisin. Kuitenkin – elimistö voi myös muuttaa ruoasta saadun hiilihydraatin triglysereiksi.

Kolesterolit moottoritiellä

Lipoproteenien aineenvaihdunta saattoi olla hieman vaikeaselkoinen. Alla oleva auttaa hahmottamaan kokonaisuutta.

Ajattele kaksisuuntaista moottoritietä. LDL-hiukkaset ovat kuin autot, jotka kulkevat moottoritiellä kohti päämääräänsä. Kolesteroli ja triglyseridi ovat matkustajia autossa. Ajoittain joku autoista poistuu liittymästä. Poistumista ohjaavat liikennevalot. Kun ne ovat vihreänä, auto poistuu liittymästä. Tämä kuvastaa LDL-hiukkasten siirtymistä soluihin. Liikennevaloja ohjaavat reseptorit solujesi seinämässä. Vihreänä ollessaan ne viestivät ”nyt tämä solu tarvitsee kolesterolia”. Silloin kun kaikki sujuu hyvin (LDL-autoja ei ole moottoritiellä liikaa), liikenne moottoritiellä on soljuvaa. Solut saavat tarvitsemansa kolesterolin eikä moottoritiellä ole ruuhkaa.

HDL-hiukkasia voit verrata ambulanssi & hinausautoyhdistelmään. Jos autoja on liikenteessä liikaa, aina silloin tällöin autot törmäävät moottoritien kaiteeseen. Kaide on kuin verisuonesi seinämä. Ambulanssi-hinausautot (HDL) rientävät apuun ja vievät romuttuneen auton ja matkustajat pois moottoritieltä (takaisin maksaan).

Jos käy niin, että autoja on liikaa ja ambulansseja liian vähän, kolaripaikkoja ei ehditä raivata. Moottoritielle kertyy tukoksia, aivan kuten verisuonien seinämiin kertyy plakkia. Jotkut autot saattavat syttyä palamaan. Verisuonia tukkivan plakin kerääntymiseenkin liittyy tulehdustila.

KYSY LISÄTIETOJA!