MITÄ KOLESTEROLI ON?

Jokaisen ihmisen elimistössä, sinunkin, on kolesterolia. Vastasyntyneenä sinulla oli kolesterolia noin 0,8 mmol/L (millimoolia litrassa), imettäminen nosti sen noin 1,5 mmol/L:aan ja sitä on elimistössä loppuelämäsi ajan.

Tiedätkö missä sinulla on eniten kolesterolia? Vastaus: aivoissasi.

Lääketiede tuntee harvinaisen mutaation, jossa elimistössä syntyy erittäin vähän tai ei ollenkaan kolesterolia. Nämä lapset saattavat jäädä vaikeasti epämuodostuneena äitinsä kohtuun tai kuolevat joidenkin kuukausien ikäisenä.

Kolesteroli on rasvan kaltainen aine, jota elimistömme, ennen kaikkea maksa, valmistaa itse. Maksan lisäksi kaikki elimistömme solut osallistuvat kolesterolin tuotantoon. Kuten tiedät, saat kolesterolia myös ruokavaliosta, mutta vain eläinperäisistä tuotteista. Kasvikunnan tuotteissa sitä ei ole.

Kolesterolia tarvitaan mm. solujemme solukalvon rakennusaineeksi, D-vitamiinin ja hormonien sekä ruoansulatukselle tärkeiden sappihappojen muodostamiseen. Ei kolesterolia veressä – ei seksihormonien tuotantoa.

Mitäs siihen sanot?

Kolesteroli on elintärkeä aine. Tarvitset sitä sopivan määrän tai olet ongelmissa. 

FITin45, FITMILL ravintovalmennus

TIETORUUTU:

kasvisruoka vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Nauti herkullisista kasvis- tai juuressosekeitoista esim. lounaaksi (lihaa sisältävän lounaan sijasta), painonhallinta helpottuu koska keitoissa on vähän kaloreita.

Huom!

Kasvit eivät sisällä kolesterolia. Mikä hienointa – kaikki kuidut ovat keitoissa tallella.

MISTÄ SAAMME KOLESTEROLIA?

Maksa

Maksasi tuottaa noin 1000 mg (1 g) kolesterolia joka päivä. Se on kuin kolesterolitehdas.

Ravinto

Jos olet sekasyöjä, saat ruoasta noin 250 mg kolesterolia päivässä eli noin 25 % siitä, mitä tehdas tuottaa. Luku on karkea arvio, joka vaihtelee paljon riippuen siitä, mitä syöt. Yhdessä kananmunan keltuaisessa on noin 300 mg kolesterolia. Ruoasta saamasi kolesteroli kulkeutuu vatsalaukun jälkeen ohutsuoleen, josta noin 20-80 % imeytyy (imeytyminen on yksilöllistä). Loppu poistuu ulosteen mukana elimistöstäsi.

Tehtaan tuotanto vaihtelee

Maksan tuotanto sopeutuu ympäristön vaihteluihin. Jos saat säännöllisesti ruoasta paljon kolesterolia, maksa vähentää tuotantoa – ja päinvastoin. Elimistösi siis säätelee omaa kolesterolin tuotantoa.

Solut

Jokainen elimistösi solu tuottaa jonkin verran kolesterolia myös. Jos verenkierrossa on paljon kolesterolia, solut lopettavat oman kolesterolituotannon.

Mitä ajatuksia yllä mainitut sinussa herättävät?

KYSY LISÄTIETOJA!