RASVASOTA VAI RASVARAUHA?

Kolesteroli on ollut kiivaiden kiistelyiden keskipisteessä, jopa rasvasodasta on puhuttu. Eräät ovat julistaneet kananmunan pannaan ja toiset ovat vapauttaneet sen.

Kaikki tiedämme, että vallalla on kaksi koulukuntaa. Virallisen ”totuuden” mielestä tyydyttyneen eläinperäisen rasvan sisältämä kolesteroli kohottaa verenkierrossa olevan kolesterolin määrää, se aiheuttaa verisuonitukoksia ja siksi lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin (rasvateoria). Toisten mielestä teoriassa on selkeitä puutteita; tyydyttyneen rasvan käytön ja sydänkuolemien välillä ei olisikaan suoraa yhteyttä. Toisinajattelijoiden mielestä ihmisten harhaanjohtaminen on saanut jatkua ennenkaikkea siksi, että lääketeollisuus kerää lääkkeillä huikeat voitot.

Julistettaisiinko kolesterolikiistat päättyneeksi ja voimaan rasvarauha? Omasta mielestäni vastakkainasettelu, varsinkin jos jämähdetään omiin poteroihin, ei johda voittoihin, ei ainakaan terveydestään huolissaan olevan ihmisen.

Uskon jokaisen ihmisen kykyyn tehdä loogisia ratkaisuja sekä oikeuteen päättää omasta elämästään. Mielestäni jalustalle on nostettava kiihkoton suhtautuminen, molempien osapuolten avoin ja utelias mieli ja ”vastustajan” argumenttien kuuleminen. Kaikki tiedämme, että oikeassa olemalla saattaa voittaa taistelun, mutta hävitä sodan.

Niinpä minä tuon puolueettomasti esille molempien argumentteja. Minulla ei ole sidonnaisuuksia puoleen eikä toiseen, vain vilpitön halu auttaa.

Sinä olet oman elämäsi ohjaimissa

Mistä sinä voit tietää, kuka asiantuntijoista on oikeassa?

Faktaa on se, että rasvateoria sisältää asioita, jotka on osoitettu aukottomaksi totuudeksi. Mutta se, onko rasvateoria kokonaisuutena aukoton, siitä ollaan montaa mieltä.

Viisautta on olla valveutunut kuluttaja, etsiä tietoa, kuunnella perusteluita, pohtia asiantuntijan osaamista ja vaikutteita. Näin sinulle syntyy näkemys siitä mihin ja kenen sanomaan haluat luottaa. Jo se, että luet tätä tekstiä kertoo siitä, että olet kiinnostunut omasta terveydestäsi. Arvostan sitä.

Sodissa valitaan puolet, olet joko minun puolella tai minua vastaan. Uskon, että sinua kiinnostaa ennen kaikkea se, miten voit pysyvästi lisätä terveyttäsi ja elinvoimaisia vuosia. Keskityttäisiinkö siihen?

Ilmainen ravintovalmennus

KUVA 1:

tyypillinen englantilainen aamiainen

Sisältää runsaasti kolesterolia; kananmunaa (keltuainen on varsinainen kolesterolipommi), pekonia (paljon tyydyttynyttä rasvaa) ja voita paistamiseen. Vaaleassa leivässä ei ole kuituja. Kasviksia on minimaalisen vähän.

Huom!

Englannissa kuolleisuusluvut (sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet) ovat alhaisemmat kuin esim. Suomessa. Lisätietoja:

Eurostat / kuolleisuustilastot

Sinä olet yksilö

Viimeisten vuosikymmenien aikana olen tutustunut jos jonkinlaiseen dieettiin ja ruokavaliomalliin. Suosittuja ovat olleet mm. Zone, Atkinsin dieetti, Paleo, VHH, Välimeren ruokavalio, vähärasvainen, Xtravaganza, DASH jne. Tällä hetkellä suurimman hypen on aikaansaanut ketogeeninen ruokavalio. Jos ehdit ajatella, että ketoilu on erityisen suosittua, niin aivan samalla tavalla kaikki muutkin dieetit ovat saaneet hypen aikaiseksi.

Muistatko Xtravaganzan? Suomeen syntyi useita Xtravaganza-keskuksia, joissa järjestettiin laihduttajille yhteisiä tapaamisia. Miksi otan tässä yhteydessä dieetit esille? Joku on onnistunut laihduttamaan VHH:n avulla, toinen pussikeittojen & jauheiden, kolmas Atkinsin dieetin avulla. Olemme yksilöitä. Ei ole olemassa yhtä oikeaa dieettiä tai ruokavaliomallia. Me ihmiset olemme yksilöitä ja mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Sama pätee kolesteroliin.

Myöhemmin tässä kirjassa opit, että:

  1. Kreetan saarella Kreikassa asukkaiden kolesteroliarvot ovat jossain määrin korkeat, mutta kuolleisuus sydän- ja versisuonitauteihin erittäin vähäistä. Kreetan naapurissa, Korfun saarella, ihmisten kolesteroliarvot ovat samalla tasolla, mutta kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin moninkertainen. Miksi?
  2. Joillakin kananmunan keltuainen nostaa kolesterolitasoja enemmän kuin toisella. Kolesterolin imeytyminen ruoansulatuskanavasta verenkiertoon on yksilöllistä.
  3. Sinulla saattaa olla korkeat kolesteroliarvot, mutta elät pitkään ja elinvoimaisena. Joku toinen saattaa omata alhaisemmat arvot, mutta saa työikäisenä sydäninfarktin. Perimä vaikuttaa lopputulokseen.

Voisiko viisautta olla etsiä omaa totuutta avoimin mielin, kuunnella kaikkia asiantuntijoita, löytää vaikka vain pienen pieniä asioita, joilla kohentaa omaa terveyttä? Sellaisia, jotka soveltuvat omaan yksilölliseen arkeesi ja joiden noudattaminen on palkitsevaa?

KYSY LISÄTIETOJA!