RASVAPAKETTI
Kun tutustut verikokeesi tuloksiin, tärkeää on tarkastella koko ”rasvapaketin” sisältöä:
1) LDL-kolesteroli (fP-Kol-LDL)
2) HDL-kolesteroli (fP-Kol-HDL)
3) Triglyseridit (fP-Trigly)
4) Kokonaiskolesteroli (fP-Kol)
Oikealla, sulkeissa olevat merkinnät ovat niitä, joita näet verikokeen tulosteessa. Lyhenne fP tarkoittaa ”fasting plasma” eli verikoe on otettu paaston jälkeen. Plasma tarkoittaa verinestettä. Välttämätöntä paastoaminen ei ole, mutta Suomessa verikoe otetaan lähes poikkeuksetta paaston jälkeen.
Alla olevassa taulukossa on Suomessa voimassaolevat tavoitearvot paaston jälkeisille rasva-arvoille:
LDL-kolesteroli | alle 3 mmol/L |
– diabeetikot | alle 2,5 mmol/L |
HDL-kolesteroli | yli 1 mmol/L (miehet) |
yli 1,2 mmol/L (naiset) | |
Triglyseridit | alle 1,7 mmol/L |
Kokonaiskolesteroli | alle 5 mmol/L |
Miten tulkita lukuja? Katsotaanpa.

TIETORUUTU:
liikunta laskee LDL-arvoja samalla nostaen HDL-arvoja.
Kolesteroliarvojen kannalta ei ole olemassa yhtä oikeaa liikuntamuotoa.
Tee sitä mitä rakastat!
Jos ulkona kävely on sinun juttusi, mene ja nauti raikkaasta ulkoilmasta! Mikäli ryhmäliikunnan sosiaalisuus saa aikaiseksi hyvän olon tunteen, sinne sitten! Jos pikaiset kotitreenit on parasta sinun vähintäänkin hektiseen aikatauluun, niin treenaa kotona. Vai onko uiminen ihan parasta? Eikun altaaseen! Päätät käyttää rappusia hissin sijasta, kerrassaan loistavaa!
Kaksi tapaa tulkita
Valitan, nyt joudut tekemään hieman laskutoimituksia. Tarkastellaanpa kahta mittaria:
1. fP-Kol/fP-Kol-HDL
2. fP-Trigly/fP-Kol-HDL
1. Kokonaiskolesterolin suhde HDL:ään
Tämä suhdeluku vertaa kokonaiskolesterolin suhdetta HDL-kolesteroliin. Se on hyvä mittari, koska siinä huomioidaan HDL-hiukkasten määrä. Mitä enemmän HDL-hiukkasia on verenkierrossa (suhteessa kokonaiskolesteroliin), sen pienempi on riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin (kun ambulanssi-hinausautoja on riittävästi, kolaripaikat tulee raivattua).
Miehet:
Luvun tulisi olla alle 5. Optimaalinen luku on 3,5.
Naiset:
Luvun tulisi olla alle 4,4. Optimaalinen luku on 3,4.
Huom! Naisilla HDL on keskimäärin korkeampi, kuin miehillä.
Oletetaan, että lähtötilanteessa kokonaiskolesterolisi on 5,9 ja HDL on 1. Saat tulokseksi 5,9. Tulos melko kaukana optimaalisesta.
Päätät lopettaa tupakoinnin ja 1 v kuluttua luvut ovat muuttuneet seuraavasti:
fP-Kol 5,9 => 5,2
fP-Kol-HDL 1,0 => 1,7
Nyt saat tulokseksi 3,1. Tulos on erinomainen, olit sitten nainen tai mies (6).
HDL-arvojen nostaminen
Oletko ehtinyt ajatella ”jos kerran HDL poistaa verisuonten seinämään kertynyttä plakkia, eikö sen määrää kannattaisi pyrkiä nostamaan?”. Oikein hyvä kysymys ja vastaus on: kyllä, ja varsinkin niin, että samalla LDL-arvot laskevat.
Tupakointi:
Tupakointi laskee HDL-hiukkasten määrää veressä ja tupakoinnin lopettaminen nostaa.
Kohtuudella viiniä – kyllä:
Alkoholin, esimerkiksi viinien kohtuukäyttö lisää hyödyllisen HDL-kolesterolin määrää. Tämä on yksi syistä, joka mielletään taustatekijäksi ranskalaisten alhaisiin sydän- ja verisuonikuolleisuuslukuihin, vaikka he syövätkin runsaasti mm. tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä juustoja.
Kohtuus on miehille 2 ravintola-annosta ja naisille yksi.
Ravinto & ylipaino:
Painon nousuun liittyy usein tilanne, jossa HDL on alhainen ja vastaavasti triglyseridit ja LDL ovat korkealla. Tämä ”kohtalon kolmio” on merkittävä sydänkuolleisuuden riskiä ennakoiva tekijä. Oikeilla ravitsemuksellisilla tavoilla on mahdollista saada paino pysyvästi laskuun ja kuten jo tiedätkin, se ei pelkästään nosta HDL-hiukkasten määrää, vaan korjaa koko rasvapakettia.
Harrasta liikuntaa, jota rakastat:
Jos ulkona kävely on sinun juttusi, mene ja nauti raikkaasta ulkoilmasta! Mikäli ryhmäliikunnan sosiaalisuus saa aikaiseksi hyvän olon tunteen, sinne sitten! Jos pikaiset kotitreenit on parasta sinun vähintäänkin hektiseen aikatauluun, niin treenaa kotona. Vai onko uiminen ihan parasta? Eikun altaaseen! Päätät käyttää rappusia hissin sijasta, kerrassaan loistavaa!
Liikunta laskee LDL-arvoja ja samalla nostaa HDL-arvoja.
2. Triglysereiden suhde HDL:ään
Lukuisissa viimeaikaisissa asiantuntijoiden mielipide-kirjoituksissa esitetään parhaaksi riskimittariksi triglysereiden suhdetta HDL:ään. Suomalainen bloggaaja, Christer Sundqvist, käyttää tästä nimitystä ”elintasosairauksien yleismittari”.
Luvusta ei ole olemassa kansallisia suositusarvoja, mutta kansainvälisestä kirjallisuudesta löytyy seuraavaa:
alle 1 on erinomainen
1,74 on liian korkea
2,62 on vaarallisen korkea
Siis: oletetaan, että olet saanut fP-Trigly arvoksi 2,3 ja HDL-kolesterolisi on 1,2. Tulokseksesi 1,91 on perin korkea.
Päätät ryhtyä liikkumaan päivittäin. Korjaat myös ruokavaliotasi niin, että laihdut, jonka seurauksena veren rasva-arvosi paranevat. Vuoden kuluttua uusintatestissä veriarvosi ovat muuttuneet seuraavasti:
fP-Trigly 2,3 => 1,5
fP-Kol-HDL 1,2 => 1,4
Nyt saat tulokseksi 1,1. Se on likimain erinomainen tulos!
Miksi tämä on hyvä mittari?
Tutkimukset ovat osoittaneet, että henkilöillä, joilla on korkein triglyseridi/HDL suhde, on 16-kertainen riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin heillä, joilla lukema on alhainen.
Voisiko tämä olla sinunkin tärkein riskimittari?
Korkeat triglyseridiarvot
Aiemmasta muistatkin jo, että triglyseridit ovat rasvoja, jotka kulkevat verenkierrossasi.
Luonnollisesti tyydyttyneen rasvan syöminen nostaa veren triglyseridiarvoja. Mutta mutta …. myös hiilihydraattipitoinen ruoka voi nostaa triglyseridiarvojasi. Tiedät, että jos syöt enemmän kaloreita, kuin kulutat, niin lihoat.
Toisinsanoen – jos syöt enemmän kaloreita, kuin kulutat, niin elimistö muuttaa ruoan hiilihydraatteja triglysereiksi. Mikäli triglyseridit eivät tule kulutetuksi energiaksi (vaikkapa liikunnan avulla), ne päätyvät verenkiertoon ja lopulta varastoituvat rasvaksi (ihonalainen rasva tai sisäelinrasva).
Ylipaino on tärkeä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Tilanne, jossa paino on kohonnut, triglyseridit ovat korkealla ja HDL matala, on hyvin ei-toivottavaa.
Loistavaa asiassa on se, että näihin arvoihin kykenet vaikuttamaan merkittävästi ruokavaliolla ja elintavoilla!
Käypä hoito ja kolesteroli
Suomalaisten Käypä hoito suositusten keskeinen sanoma on: valtimotautien ehkäisyn tulisi aina perustua kokonaisriskin arviointiin, ei yhteen asiaan, kuten korkeaan kolesteroliin.
Jokainen voi käydä testaamassa laskuria, joka löytyy täältä:
Laskuri huomioi verenpaineen, iän, kolesteroliarvot, sukupuolen, diabeteksen ja perintötekijöitä.