KIRJOITTAJASTA

Ensikosketuksen terveyttä edistävään ravitsemukseen sain kuntokeskuksessa, jossa olin yrittäjänä. Olimme ensimmäisten joukossa, ketkä ottivat proteiinituotteet valikoimiinsa. Tuolloin elettiin vuotta 1994. Nykyään proteiinivalmisteita on jokaisen kaupan ja kioskin hyllyillä, mutta tuolloin niitä löytyi vain muutaman edelläkävijänä toimineen luontaistuotekaupan ja kuntosalin valikoimista.

Kiinnostuin siinä määrin ravintoasioista, että pian löysin itseni työskentelemässä Valio Biotuotteet Oy:ssä (sittemmin Viable Bioproduts Oy). Yhtiön ainoa tuote oli Bioenervi-ternimaito. Eräs vankkumaton tuotteemme käyttäjä oli Mika Myllylä ja sain kunnian olla pienen pienellä roolilla Mikan taustajoukoissa.

Been there, done that!

Nuorempana harrastin jossain määrin aktiivisesti liikuntaa. Perheen perustaminen, työ ja elämän kiirevuodet vähensivät liikunnan määrää merkittävästi.

Noin 30-vuotiaani akillesjänteeni katkesi tennistä pelatessa. Ensin kipsi, sitten kainalosauvat ja vasta päivälleen 1 v. leikkauksen jälkeen juoksulenkille. Jaksoin juosta kilometrin, olin totaalisen uuvuksissa ja kävelin kotiin. Yrittäessäni toipua ulkorappusilla, ajattelin ”tarttis varmaankin tehrä jottain”. Olin yht`äkkiä lihonnut 15 kg ….

Ruokavalion kohentaminen ja liikunnan uudelleen aloitus saivat painon pikku hiljaa laskuun. Heti aloittaessa päätin ”rakastan hyvää ruokaa ja kylläisyyttä siinä määrin, että millekään nälkäkuurille en ryhdy”. Enkä ole ryhtynyt!

Vuonna 2016 olin ollut toistamiseen yrittäjänä kolme stressaavaa vuotta. Liikunta oli taas jäänyt vähemmälle ja huomasin ”hoitavani” stressiä syömällä. Havahduin siihen, että olen kovin uupunut päivisin ja varsinkin työviikon päätteeksi. Kävin ottamassa kaikki mahdolliset verikokeet. Ne olivatkin sitten isku vasten kasvoja.

Isäni ja veljeni ovat piikittäneet jo vuosikausia insuliinia, joten minulla on geneettisesti kasvanut riski sairastua diabetekseen. Ja niinhän verikokeet osoittivat, että veren sokeriarvot olivat korkealla. Minulle määrättiin diabeteslääkitys (Metformin). Myös kolesteroliarvoni olivat korkealla.

Vasta tuo hetki havahdutti siihen, että mikään määrä treeniä ei korvaa huonoa ravitsemusta. Söin perusterveellisesti, mitä se sitten tarkoittaakaan, mutta kulutukseen nähden liikaa. Aloitin ravintovalmentajan opinnot ja ryhdyin askel askeleelta korjaamaan syömäni ruoan määrää että laatua.

Äskettäin sairaanhoitaja suositteli diabeteslääkityksen lopettamista, jotta verensokeri ei laske liian alas!

Lasse Venho, Fitmillstudio, ravintovalmennusnetissä, onlinevalmennus

Mikään määrä liikuntaa ei korvaa huonoa ruokavaliota.

Liikunta on tärkeä terveyden edistämiseksi, mutta käytämme siihen noin 5 h/vk, jos sitäkään. Sillä, mitä teemme viikkoon jäljelle jäävien 163 h aikana, voimme pilata liikunnalla saavutetut hyödyt.

Huom!

Jaan vain sellaisia ruokavalio-ohjeita, jotka olen toteuttanut pysyvästi omassa elämässäni, ja hyväksi todennut.

Rakastan yli kaiken kunnon pihviäl Siitä nautinnosta en ole luopunut enkä ole aikeissa luopua, mutta:

  • Olen lisännyt merkittävästi kasvisten syöntiä.

  • Kasaan päivittäin paljon juureksia lautaselleni.

  • Syön joka viikko vähintään yhden kerran kalaa (tiistai on kalapäiväni).

  • Huolehdin välttämättömien rasvahappojen saannista.

  • Ruokakaapissani on kuutta tai seitsemää erilaista pähkinää ja siementä. Nautin kuorallisen päivittäin esim. salaattien seassa tai naposteluun.

  • Valmistan lähes kaiken ruoan itse.

Kulinaristina en ole tinkinyt ruoan mausta. Jääkaapistani ei koskaan puutu voita ja kermaa käytän säännöllisesti. Tänä syksynä oli loistava sienivuosi, joten pakastimeen kertyi runsas 20 litraa sieniä. Sienikastikkeissa, -keitoissa ja -risotoissa käytän kermaa, kuten monessa muussa ruoassa. Lihan määrä ruokavaliossani on vähentynyt ruokavalioremontin myötä, mutta sen suuremman nautinnon saan joka kerta kermaisen pippuripihvin syödessäni. Uskon siihen, että kunhan 80 % kokonaisuudesta on kunnossa, 20 % syödystä ruoasta voi käyttää hedonistisiin nautintoihin ja silti saavuttaa terveydelliset tavoitteet. Jokainen tekemäni ruokavaliomuutos on aiheuttanut mielihyvää. En koe luopuneeni mistään.

Ruokaremonttini on kestänyt vuosien ajan. Käyn verikokeessa säännöllisin väliajoin ja vuosi vuodelta niin triglyseridi-, kolesteroli- kuin verensokeriarvot ovat parantuneet. Rasvaprosenttini on lähes sama kuin nuorena kollina sillä erotuksella, että lihasta on luiden ympärillä enemmän.

Olen valmistunut Precision Nutrition ravintovalmentajaksi.

KYSY LISÄTIETOJA!