JOKO TUNNET KAFESTOLIN?

Kaikki tiedämme kofeiinin. Se on useassa kasvissa – myös kahvipavuissa – esiintyvä yhdiste, jolla on piristävä vaikutus.

Kahvipavut sisältävät – kofeiinin lisäksi – monta muutakin yhdistettä, kuten kafestolia.

Kafestolin nauttiminen johtaa LDL-kolesteroliarvojen nousuun. Kohollaan oleva LDL-kolesteroli on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Lisätietoja alla olevalta videolta.

VAIKUTUSMEKANISMI EI OLE TÄYSIN TIEDOSSA

Tutkimustieto siitä, miten kahvi vaikuttaa kolesterolitasoihin on ristiriitaista. Yksi asia on kuitenkin varmaa: kahvi saattaa nostaa kolesterolia. Syyllinen vaikuttaisi olevan kafestoli.

Kafestolin määrä kahvikupissasi lisääntyy sitä mukaa, mitä kauemmin kahvia haudutetaan ja miten se valmistetaan. Lisätietoja:

Terveyskirjasto / kafestoli

Suodattamattomassa kahvissa on kafestolia.

Kolesteroliaineenvaihdunta

Kolesterolia on luonnostaan jokaisen ihmisen elimistössä. Jo vastasyntyneellä on kehossaan kolesterolia. Äidinmaidon nauttiminen lisää sen määrää. Koska ilman kolesterolia ei olisi terveyttä, kolesteroli kulkee kanssamme kohdusta hautaan.

Suurin osan elimistössäsi kiertävästä kolesterolista valmistuu maksassa. Maksasi tuottaa sitä – jokaikinen päivä – noin 1g. Vähäisempiä määriä saat ruoan mukana.

Maksasta kolesteroli siirtyy verenkiertoon ja soluihisi. Täytettyään tehtävänsä kolesteroli poistuu elimistöstäsi suoliston kautta.

Tätä kutsutaan kolesteroliaineenvaihdunnaksi.

Tutkimukset antavat viitteitä siitä, että kafestoli estää kehomme kolesteroliaineenvaihduntaa toimimasta kunnolla. Tämä johtaa kolesteroliarvojen kohoamiseen.

“Kafestoli on ruokavalioomme kuuluva yhdiste, joka mahdollisesti nostaa kaikkein voimakkaimmin kolesterolia.”

– S. T. J. van Crutchen –

Kafestoli jää paperisuodattimeen

Kafestoli on siinä määrin suurikokoinen yhdiste, että se jää paperisuodattimeen lähes kokonaisuudessaan. Näin ollen suodatinkahvi ei nosta kolesterolia, varsinkaan jos kahvi nautitaan pian valmistuksen jälkeen.

Monet erikoiskahvit, kuten latte ja espresso valmistetaan ilman suodatusta. Niissä kafestoli päätyy kuppiin. Sama pätee perinteisellä tavalla valmistettuun pannukahviin. Kolesteroliarvojen kannalta haitallisimpia ovat siis:

  • perinteinen pannukahvi
  • espresso
  • latte ja cappucino (mikäli valmistetaan ilman suodatinta)
  • kahvikapseleista valmistetut kahvit

Lähde: Nautintoaineet kahvissa

Kaikkiin vähänkin suurempiin kaupunkeihin on noussut muodin mukaisia kahviloita kuin sieniä sateella. Niiden suosituimmat tuotteet ovat moninaiset suodattamattomat erikoiskahvit. Nämä kahvilat ovat varsinkin nuorison suosiossa. Myös kodeissa suodattamattomien kahvien nauttiminen on lisääntynyt vauhdilla. Joko teidän kotiinne ostettiin espresso-keitin tänä jouluna?

Kohtuus tuskin on haitallista

Kahvin, maailman eniten kulutetun nautintoaineen, on lukuisissa tutkimuksissa osoitettu kohentavan terveyttä milloin kahvia nautitaan kohtuudella (1-3 kupillista päivässä).

Jos nautit kahvia enemmän, sydän- ja verisuonitautien riskisi saattaa kasvaa. Riski liittyy suodattamattomien kahvien juontiin.

Eräässä vuonna 2007 toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että neljän viikon aikana nautittu 5 kupillista French press -kahvia päivässä (pressopannulla valmistettu), nosti kolesterolia 6-8 prosenttia.

Kafestoli
Pressopannulla valmistettua kahvia.

Miten sinä kahvisi nautit?

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

KYSY LISÄTIETOJA!