FITMILL

JOKO TUNNET KAFESTOLIN?

Kaikki tunnemme kofeiinin. Se on useassa kasvissa esiintyvä yhdiste, joka ruoassa tai juomassa, kuten kahvissa, nautittuna stimuloi keskushermostoa eli piristää.

Kafestoli on kahvipavuissa esiintyvä yhdiste, jonka nauttiminen johtaa LDL-kolesteroliarvojen nousuun.

Mitäs siihen sanot?

KAHVI VOI NOSTAA KOLESTEROLIARVOJA

Tutkimustieto siitä, miten kahvi vaikuttaa kolesterolitasoihin on ristiriitaista. Yksi asia on varmaa: kahvi saattaa nostaa kolesterolia. Valmistustavalla ja sillä, miten kahvisi juot, on vaikutusta. Syyllinen vaikuttaisi olevan kafestoli. Kafestoli on kahvipavuissa oleva aine, jonka määrä kahvikupissasi lisääntyy sitä mukaa, mitä kauemmin kahvia haudutetaan. Lisätietoja:

Terveyskirjasto / kafestoli

Kafestoli jää paperisuodattimeen

Kafestoli on siinä määrin suurikokoinen yhdiste, että suodatinkahvin valmistuksessa kafestoli jää lähes kokonaisuudessaan suodattimeen. Näin ollen suodatinkahvi ei nosta kolesterolia, varsinkaan jos kahvi nautitaan pian valmistuksen jälkeen. Latte, espresso ja muut erikoiskahvit valmistetaan ilman suodatusta ja kafestoli päätyy kuppiin. Jos kahvi valmistetaan vanhaan tapaan pannussa, niin siinäkin tapauksessa kafestoli jää pannuun. Kun suodattamattomaan kahviin lisätään kermaa tai kermavaahtoa, kahvijuoman kolesterolia kohottava vaikutus kasvaa entisestään.

Kahvilla on useita terveysvaikutuksia. Suodatetun kahvin kohtuukäyttö on kolesteroliarvojen näkökulmasta terveysteko, eikä satunnainen kuppi kermaista lattea ole terveydelle haitallista!

Valistus

Kaikki tiedämme, että liiallinen tyydyttyneen rasvan kulutus nostaa kolesterolia. Tätähän media ja valistus toistavat kyllästymiseen asti. Usein tikun nokkaan nostetaan rasvainen maito, vaikka maidon kulutus juomana on ollut laskussa jo pitkään. Milleniaaleista alkaen nuorilla aikuisilla, toisen asteen koulujen jälkeen, maidon juonti on erittäin vähäistä ja varsinkin rasvaisen maidon. Toisaalta – kaikkiin vähänkin suurempiin kaupunkeihin nousee muodin mukaisia kahviloita kuin sieniä sateella. Niiden suosituimmat tuotteet ovat latte ja muut (suodattamattomat) erikoiskahvit. Nämä kahvilat ovat varsinkin nuorison suosiossa. Erittäin usein kahvit nautitaan runsaan kerman kera, koska se on cool. Myös kodeissa suodattamattomien kahvien  lisääntyy vauhdilla. Joko teidän kotiinne ostettiin espresso-keitin tänä jouluna?

Voisiko olla toivottavaa, että jos valistusta tehdään, se seuraisi kulutustrendejä?

LDL-kolesteroli

LDL on kolesterolia, joka saattaa jumittua verisuonten seinämiin. Vuosia kestävän prosessin aikana verisuonten seinämiin mahdollisesti kertyy plakkia (tukoksia). Nämä tukokset ja niiden repeytymät ovat sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

KYSY LISÄTIETOJA!