KOLESTEROLISI NOUSEE KAHVIA JUOMALLA

Syyllisiä vaikuttaisivat olevan mm. kahveoli sekä kahvin valmistustapa.

Kahveoli on kahvipavuissa esiintyvä yhdiste. Sellaisen kahvin juonti, jossa kahveoli päätyy kuppiin, on todettu johtavan kolesteroliarvojen nousuun. Kohollaan oleva kolesteroli on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Lisätietoja alla olevalta videolta.

THE TROMSA STUDY

Norjalaistutkimuksessa saatiin vahvistusta sille, että kahvin juonti nostaa kolesteroliarvoja. Kahvin valmistustavalla näyttäisi tutkijoiden mukaan olevan vaikutusta siihen, kuinka paljon kolesteroliarvot nousevat kahvin juonnin seurauksena.

Espressokavit nostavat kolesterolia eniten, suodatetut kahvit vähiten.

Suodattamattomissa kahveissa kahveoli päätyy kuppiin.

Vaikutusmekanismi ei ole täysin selvillä

Tutkijat ovat jossain määrin erimielisiä siitä, miten kahveoli ja kafestoli (toinen kolesterolia kohottava yhdiste) saavat aikaiseksi kolesteroliarvojen nousun. Yksi asia on kuitenkin varmaa: suodattamattomat kahvit nostavat kolesterolin määrää verenkierrossa. Lisätietoja:

Sydänliiton faktasivut

Kolesteroliaineenvaihdunta

Kolesterolia on elimistössämme luonnostaan, koska ilman kolesterolia ei olisi terveyttä. Saamme kolesterolia mm. ruoasta ja myös maksamme tuottaa sitä jokaikinen päivä. Maksasta kolesteroli siirtyy verenkiertoon ja soluihimme. Aikanaan kolesteroli poistuu elimistöstämme suoliston kautta. Tätä kutsutaan kolesteroliaineenvaihdunnaksi.

Tutkimukset antavat viitteitä siitä, että kahveoli estää kehomme kolesteroliaineenvaihduntaa toimimasta normaalisti, estää kolesterolia poistumasta elimistöstä joka lopulta johtaa kolesteroliarvojen nousuun.

Espresso-kahvin nauttimisella oli tutkimuksessamme tilastollisesti merkitsevä yhteys kokonaiskolesterolin nousuun. Ero oli suurempi miesten kuin naisten kohdalla.”

– Tutkimuksen johtaja Åsne Lirhus Statun –

Kahveoli jää paperisuodattimeen

Kahveoli on siinä määrin suurikokoinen yhdiste, että se jää paperisuodattimeen lähes kokonaisuudessaan. Näin ollen suodatetut kahvit eivät nosta kolesterolia tai jos nostavat, vaikutus on erittäin vähäinen.

Monet erikoiskahvit, kuten espresso valmistetaan niin, että diterpeenit (kahveoli ja kafestoli) pääsevät kuppiin. Sama pätee perinteisellä tavalla valmistettuun pannukahviin.

Kohtuus tuskin on haitallista

Kahvin, maailman eniten kulutetun nautintoaineen, on lukuisissa tutkimuksissa osoitettu kohentavan terveyttä milloin kahvia nautitaan kohtuudella (1-3 kupillista päivässä).

Onkin perusteltua väittää, että kohtuudella nautittuna kahvi tuskin nostaa kolesteroliarvoja siinä määrin, että se olisi terveydelle haitallista.

Jos kahveolin päätyminen kahvikuppiisi huolettaa, voit laskea valmiin kahvin paperisen suodattimen läpi.

Kolesteroli
Kohtuudella nautittuna kahvi edistää terveyttä.

Kuinka paljon sinä nautit kahvia päivittäin? Miten kahvisi valmistat? Millaiset ovat sinun päivittäiset – kahvinjuontiin liittyvät – tapasi?

KOLESTEROLI-verkkovalmennuksessa opastamme, kuinka hallita omia kolesteroliarvoja sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä ruokavalion avulla.

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

KYSY LISÄTIETOJA!