Totuus ruoan sisältämästä kolesterolista?

Verenkierrosta mitatut erittäin korkeat kolesteroliarvot ovat sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Mutta!

Hyvin monen tutkijan mielipide on nykyään, että ruoan sisältämällä kolesterolilla on vähän tai ei lainkaan vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin useimmilla ihmisillä.

Kyllä, luit oikein.

Sillä, että syöt (runsaasti kolesterolia sisältävää) kananmunaa, on vähän tai ei lainkaan vaikutusta siihen, sairastutko sydän- ja verisuonitauteihin vai et.

Oletko sinä kokenut huolestuneisuutta korkeista kolesteroliarvoistasi? Onko sinua varoiteltu syömästä kananmunaa, koska keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia?

Haluaisitko katsoa alta löytyvän videon ja tietää enemmän? (video on tekstitetty suomeksi)

JÄRKEENKÄYPÄ PÄÄTELMÄ, MUTTA ….

Vuosikymmeniä meille on kerrottu, että ruokien sisältämä kolesteroli on yksi tärkeimmistä syistä, joka nostaa LDL-kolesterolin määrää verenkierrossa ja että se johtaa sydän- ja verisuonitauteihin.

Tuo on ollut järkeenkäypä päätelmä, joka perustui 50-vuotta vanhoihin tutkimuksiin. Kuitenkin – nykyaikaiset, paremmin toteutetut tutkimukset antavat aihetta tulkinnalle, että asia ei ole lainkaan noin yksioikoinen.

Tällä verkkosivulla tarkastelen uusimpia tutkimustuloksia sekä sitä, mitä ne sanovat ruoan sisältämän kolesterolin vaikutuksesta sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Mitä kolesteroli on?

Kolesteroli on rasvankaltainen aine, jota kehomme valmistaa itse. Lisäksi saamme sitä pieniä määriä ruoan mukana muun muassa kananmunista, lihasta ja rasvaisista maitotuotteista.

Ensimmäinen mielikuva on, että kolesteroli on haitallista. Totuus kolesterolin haitallisuudesta on, että ilman kolesterolia ei olisi terveyttä. Sitä on jokaikisessä kehomme solussa. Kolesteroli osallistuu useisiin elämää ylläpitäviin prosesseihin ja mm. hormonien tuotantoon. Toisinsanoen, ilman kolesterolia ei olisi seksihormoneja.

Mitäs siihen sanot?

Kaikki totuudet kulkevat kolmen vaiheen läpi: ensin totuudelle nauretaan, seuraavaksi sitä vastustetaan rajusti ja lopuksi sitä pidetään itsestäänselvyytenä“.

– Arthur Schopenhauer –

Vain pieni osa ruoan sisältämästä kolesterolista päätyy verenkiertoon!

Ruoan sisältämä kolesteroli ja verenkierrossa kiertävä kolesteroli ovat kaksi eri asiaa. On tietysti loogista ajatella, että mm. kananmunien sisältämä kolesteroli päätyisi sinällään verenkiertoon, mutta tuo ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Normaalisti toimiessaan kehomme säätelevät verenkierrossa kiertävän kolesterolin määrää.

Kehomme tuottavat noin 1 g kolesterolia päivässä. Se on noin nelinkertaisesti se määrä, mitä Pohjoismaissa keskimäärin saadaan ruoan mukana. Luit oikein – elimistösi tuottaa noin 4-kertaisesti sen määrän kolesterolia, jota saat ruokavaliosta.

Keskimäärin vain 40-50 % ruoan sisältämästä kolesterolista imeytyy, mutta imeytyminen vaihtelee suuresti yksilöiden välillä. Se voi olla 20 % tai vaikkapa 80 %.

Siis – useimpien ihmisten elimistö sopeutuu siihen, että ruokavaliosta saadaan suuria määriä kolesterolia. Vain osa ruoan mukana saamastasi kolesterolista imeytyy verenkiertoon. Lisäksi, vaikka ruoasta imeytyisikin kolesterolia verenkiertoosi, elimistösi vähentää omaa kolesterolin valmistusta. Voisiko alaston totuus olla, että ruoan sisältämällä kolesterolilla on korkeintaan pieni vaikutus verenkierrossa kiertävän kolesterolin määrään?

Sydän- ja verisuonitautien riski sekä ruoan kolesteroli

Muun muassa USA:n virallisissa ravitsemussuosituksissa annettiin (alkaen 1970-luvulta) päivittäiset saantisuositukset ruoasta saadulle kolesterolille. Määrä, jota ei suositeltu ylitettävän, oli 300 mg päivässä. Nyttemmin nämä suositukset ovat poistuneet.

Meta-analyysi on tutkimusten tutkimus eli yhteenveto, joka tarkastelee useiden aikaisempien tutkimusten päätelmiä. Vuonna 2015 julkaistussa meta-analyysissa Samantha Berger ja muut tutkijat koostivat yhteen 40 aiempaa tutkimusta ruoan kolesterolista ja valtimotautien riskistä. Lopputulos: ruokavalion kolesteroli ei liittynyt tilastollisesti merkitsevästi yhteenkään valtimotaudeista. Lähde:

PubMed / Berger et al. 2015

Entä sitten kananmunat? Kananmunan keltuaisessa on noin 250 mg (0,25 g) kolesterolia. Niinpä vanhoissa ravintosuosituksissa runsas kananmunien syönti ”asetettiin pannaan” tai annettiin kaikenlaisia suosituksia kananmunien syönnin rajoittamiseksi.

Vuonna 2013 julkaistuun meta-analyysiin hyväksyttiin mukaan kaikenkaikkiaan 16 tutkimusta, joissa osallistujien määrät vaihtelivat 1600:sta 90 375 tutkittavaan. Kussakin tutkimuksessa selvitettiin kananmunien syömisen vaikutusta sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tulos: kananmunien syöminen ei ole yhteydessä lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien tai sydänkuolleisuuden riskiin. Lähde:

PubMed / Jang Yel Shin al. 2013

Huomionarvoista on, että tutkimukset on tehty kohtuullisilla käyttömäärillä eli noin 1 kananmuna / päivä.

Sinä – sinun kasvutarinasi?

Kiistatonta on, että ruoasta saatu kolesteroli nostaa jonkin verran kolesterolin määrää verenkierrossa.

Toisaalta – lukuisissa laajoissa tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä että heillä, ketkä syövät yhden kananmunan päivässä ei ole suurempaa valtimotautien riskiä verrattuna heihin, ketkä syövät vain kananmunan viikossa tai eivät syö kananmunia lainkaan. Jos jossain tutkimuksissa onkin saatu esille jonkin verran suurentunut riski, on aina kyseessä ollut pieni riskin lisääntyminen.

Sydänterveyttä on mahdollista kohentaa huomattavan paljon ruokavalion avulla. Entä, jos ruoan sisältämän kolesterolin määrään tuijottaminen onkin toissijaista sydänterveyden kannalta?

Mikä voisi olla huonoin asia, joka seuraa siitä, että ryhdyt asteittain kohentamaan ruokavaliosi sydänterveyttä LISÄÄMÄLLÄ asiota lautaselle?

Voiko sydänterveyden kohentaminen olla kiehtovaa?

Kuinka tärkeää sydänterveys on sinulle?

Entä jos uuden oppiminen onkin kiehtovaa? Koukuttavaa?

Millainen voisi olla sinun kasvutarinasi?

Olemme koostaneet verkkovalmennuksen, johon sinunkin on helppo osallistua, vaikka omalla älypuhelimellasi.

Valmennuksessa opastamme, kuinka sinäkin voit edistää omaa sydänterveyttä ruokavalion avulla.

Elintarvikkeita, joilla on suotuisia vaikutuksia kolesteroliarvoihin, on tutkimuksissa löydetty niin paljon, että jokaisen on mahdollista löytää omat suosikkinsa. Tiesitkö, että jo yhden pienen muutoksen tekeminen voi pienentää sairastumisriskiä jopa 10 prosenttia?

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

KYSY LISÄTIETOJA!