BANAANI

10 HUIKEAA TERVEYSVAIKUTUSTA

TIESITKÖ NÄMÄ?

Banaanit ovat yksi maailman suosituimmista hedelmistä ja hyvästä syystä! Ne eivät ole ainoastaan uskomattoman edullisia ja herkullisia, vaan tarjoavat myös lukuisia terveyshyötyjä.

Tällä verkkosivulla tutkin tapoja, jotka toivottavasti auttavat sinuakin säästämään ruokalaskuissasi, helpottamaan arkeasi ja hoikistumaan.

Banaanien ravintosisällössä on niin monta asiaa kohdallaan, että niistä on helppo innostua!

Haluaisitko tietää, kuinka saada 3 kg vähemmän rasvaa tekemällä vain yhden pienen muutoksen?

Katso alla oleva video ja tiedät enemmän (tekstitetty suomeksi).

VIISAIDEN HEDELMÄ

Musa sapientum on latinalainen sana, joka tarkoittaa “viisaiden hedelmää” tai “viisaan banaania”. Sitä käytetään yleisesti viittaamaan banaanihedelmiin, joka tunnetaan tieteellisesti nimellä Musa sapientum.

Nimen Musa sapientum antoi banaanille Carl Linnaeus, ruotsalainen kasvitieteilijä, jota pidetään laajalti modernin taksonomian isänä. Hän valitsi nimen, koska uskoi, että banaani oli hedelmä, joka kasvoi Eedenin puutarhassa ja oli siksi tiedon hedelmä, jonka Aatami ja Eeva söivät.

1. SÄÄSTÄT SATASIA

Oheisen kuvan banaani maksoi vain 0,34 € eikä se ollut edes tarjouksessa! Entä kuinka säästää satasia? Kahvi-indeksi auttaa hahmottamaan asiaa.

Kolesterolikoulu
FITMILL /
kahvi-indeksi
€/kpl€/vuosi
1 kahvikupillinen2,50650,00
1 banaani0,3488,40

Kahvi-indeksin lukuohje:

Laskelmassa on huomioitu yksi ostos vuoden jokaisena arkipäivänä. Toisinsanoen – jos ostat yhden € 2,50 hintaisen kahvikupillisen jokaisena arkipäivänä (vaikkapa töihin mennessä), maksat vuodessa 650 euroa. Jos ostat kahvikupillisen sijasta yhden banaanin, maksat vuodessa 88,40 euroa. Säästöillä ostaisit vaikka huippuhienon uuden puhelimen joka vuosi!

Mitäs tuohon sanot?

2. PYSYT KYLLÄISENÄ

Yksi ainoa banaani sisältää keskimäärin 3 g kuitua. Se on noin 10 % päivän kuidun tarpeestasi. Osa banaanin kuidusta on liukoista. Lähde:

Fineli / banaani

Liukoinen kuitu sekoittuu veden kanssa ja turpoaa hyytelömäiseksi massaksi vatsalaukussasi. Tämä hidastaa ruoan kulkeutumista ja pitkittää vatsan tyhjentymistä.

Pysyt kylläisenä pidempään.

3. HOIKISTUT

Ruoan sisältämä kuitu on tutkimuksissa yhdistetty lukuisiin terveysvaikutuksiin, joita ovat muun muassa alhaisempi kehon paino ja hoikempi vyötärö. Lähde:

PubMed

Tutkimuksessa havaittiin, että heillä, ketkä söivät vähintään kolmasti päivässä runsaskuituista ruokaa, vyötärönympärys pysyi pitkällä aikavälillä hoikempana kuin heillä, ketkä söivät päivässä alle puoli annosta ravintokuitua.

4. PARANNAT AINEENVAIHDUNTAASI

Usein kuultu lause on ”mulla nyt vaan on niin hidas aineenvaihdunta”. Lauseella perustellaan huonosti sujuvaa painon hallintaa.

Tiesitkö. että ruokavalion avulla on mahdollista parantaa omaa aineenvaihduntaa? Muun muassa B6-vitamiinilla on olennainen rooli siinä, että elimistö muuttaa ruokaa energiaksi. Näin ollen on tärkeää huolehtia riittävästä B6-vitamiinin saannista.

Sadassa grammassa banaania on noin 0,4 mg B6-vitamiinia. Se on jotakuinkin neljännes päivittäisestä saantisuosituksesta!

5. YKSI BANAANI PÄIVÄSSÄ – 3 KG VÄHEMMÄN RASVAA VUODESSA

Yksi keskikokoinen banaani sisältää vain 0,5 g rasvaa. Välipalana nautittu banaani saattaa hyvinkin vähentää runsaammin rasvaa sisältävien ruokien syöntiä.

FITMILL/
välipalaindeksi
rasva/
1 kpl
rasva/
vuosi
Suklaapatukka
(Snickers 50 g)
11 g2,86 kg
Kolmioleipä
(kinku & juusto 150 g)
14 g3,64 kg
Kerroshampurilainen
(Hesburger 235 g)
41,9 g10,89 kg
Banaani0,5 g130 g

Välipalaindeksin lukuohje:

Oikeanpuoleiseen sarakkeeseen (rasva/vuosi) on laskettu yksi ostos vuoden jokaisena arkipäivänä. Toisinsanoen – jos ostat yhden 150 g kolmioleivän vuoden jokaisena arkipäivänä (vaikkapa töistä tullessa), saat yhdestä leivästä 14 g rasvaa ja vuodessa 3,64 kg.

Jos ostat leivän sijasta yhden banaanin, saat vuodessa 130 g rasvaa. Siis noin 3,5 kg vähemmän.

Luonnollisesti tänään syöty 14 g rasvaa ei huomenna näy puntarissa lisääntyneenä kehon painona, mutta ….. mitä luulet, jos vuoden aikana syöt 3,5 kg enemmän rasvaa, miten käy?

Sinun kasvutarinasi?

Minkä arvoista hoikempi vyötärö on sinulle?

Haluaisitko tänään, nyt heti, kokeilla millaisia vaikutuksia huomaat lisäämällä yhden banaanin ruokavalioosi seuraavan 60 päivän ajan?

6. SAATAT KOHENTAA SYDÄNTERVEYTTÄSI

Kalium on erittäin tärkeä ravintoaine, jota monet saavat liian vähän ruokavaliostaan.

Korkea verenpaine on merkittävä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Ruokavalio, jossa on riittävästi kaliumia, auttaa alentamaan verenpainetta. Lähde:

PubMed

Yhdestä banaanista saat noin 10 % kaliumin päivittäisestä saantisuosituksesta. Lisäksi banaanit sisältävät magnesiumia, joka on sydänterveydelle tärkeä hivenaine. Lisätietoja sydänystävällisestä ruokavaliosta:

FITMILL / kolesterolikoulu

7. SAAT SYLIKAUPALLA ANTIOKSIDANTTEJA

Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, joita muodostuu elimistössä mm. hapettavien ja myrkyllisten tekijöiden vaikutuksesta. Vapaat radikaalit voivat vahingoittaa solujasi ja edistää monien sairauksien, kuten syövän, sydänsairauksien ja Alzheimerin taudin kehittymistä. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti antioksidantteja, neutralisoi vapaiden radikaalien vaikutusta.

Banaanit sisältävät mm. C-vitamiinia, joka on voimakas antioksidantti.

8. NOPEUTAT HARJOITTELUSTA PALAUTUMISTA

Banaanit sisältävät erilaisia hiilihydraatteja (mm. glukoosia ja fruktoosia). Erilaisten hiilihydraattien imeytymisnopeus on erilainen. Saat sekä hitaammin imeytyvää energiaa että nopeasti palauttavaa energiaa. Lisäksi banaaneissa on kaliumia ja magnesiumia, joita menetät hikoillessa. Tästä syystä banaanit ovat lähes täydellistä ruokaa liikuntasuorituksen jälkeen.

sydänystävällinen ruokavalio

Huomaa: yksi banaani sisältää noin 100 kcal. Tunnin liikuntasuorituksen aikana kulutat helposti 500 kcal.

9. RAVITSET AIVOJASI

Banaanit tekevät sinut onnelliseksi, kirjaimellisesti!

Banaanit sisältävät runsaasti tryptofaania, aminohappoa, joka muuttuu kehossasi serotoniiniksi. Serotoniini on hyvän olon välittäjäaine, joka saa sinut tuntemaan itsesi onnelliseksi.

Joten jos arki saa sinut ahdistumaan, nauti banaani ja hymyile!

10. ELÄMÄSI HELPOTTUU JA ILMASTO KIITTÄÄ

Banaanit eivät pelkästään ole uskomattoman terveellisiä, vaan ne helpottavat päivittäistä elämääsi.

  • Löydät niitä jokaisesta kadunkulman marketista ja useasta kioskista myös.
  • Banaanit kulkevat helposti mukana.
  • Säästät luontoa ja ilmastoa, koska banaaneja varten et tarvitse myyntipakkausta.

Mitä tulee banaanien lisäämiseen ruokavalioosi, on olemassa lukuisia herkullisia tapoja miten otat ne osaksi jokapäiväistä arkeasi.

Miksipä et antaisi banaaneille mahdollisuutta? Muistathan, pienet muutokset ruokavaliossasi voivat johtaa SUURIIN tuloksiin. Haluaisitko siis kokeilla yhden banaanin lisäämistä päivittäiseen ruokavalioosi 60 päivän ajan?

Mikä voisi olla paras asia, joka seuraa siitä, että tämän luettuasi et anna banaaneille mahdollisuutta?

Entä mikä voisi olla huonoin asia, joka seuraa siitä, että ryhdyt toimeen?

Nyt?

Oletko joskus miettinyt, miksi eräät tuntuvat pysyvän hoikkina, terveyttä uhkuvina ja toiset – kenties sinä – eivät?

Entä, jos onnistuneen muutoksen tekeminen onkin helppoa? Tiedätkö, miksi tavat ovat olemassa ja miten aloittaa uusia, terveyttä ylläpitäviä tapoja sekä kuinka päästä eroon vanhoista, huonoista tavoista niin, että muutos onkin helppoa?

Me olemme olemassa, koska mielestämme kaikki ansaitsevat kohentuneen hyvnvoinnin.

Alla olevassa on tietoa seuraavaksi alkavasta valmennuksesta.

Seuraava FITMILL verkkovalmennus:

KOLESTEROLIKOULU

Aloitus: 3.4.2023

KYSY LISÄTIETOJA!