Vyötärö on 30 cm kapeampi – eikä entiseen ole paluuta. 

Tanjan vyötärö on kaventunut 30 cm:llä, jaksaminen parantunut ja terveys kohentunut. Lue alla olevasta hänen onnistumistarinansa.

Nettivalmennus

Orimattilalainen Tanja on yksinhuoltaja kahdelle nuorelle, joilla molemmilla on harrastuksensa, hänen työmatkoihin kuluu 2-3 h jokaisena arkipäivänä ja kodinhoito & kokkaaminen vievät arjesta oman aikansa.

Millä keinoin Tanja on onnistunut muutoksessa? Ja jaksaa vielä hymyilläkin?

Ratkaiseva päätös

Kevääseen 2016 asti Tanjalla oli jäsenyys kuntokeskuksessa, jossa treenaaminen ei johtanut muutoksiin kehonkoostumuksessa. Sitten hän vaihtoi jäsenyyden kuntokeskukseen, jossa sai tukea muutoksen tekemiseen.

Pysyvän muutoksen vaikeus

Laihtuminen on helppoa, mutta painon pitäminen kurissa on erittäin haasteellista”.

Tutkimusten mukaan 95 % heistä, ketkä onnistuvat laihduttamaan nopeasti, palaavat 5 vuoden kuluessa entisiin mittoihinsa ja osalla painoa tulee takaisin enemmän, kuin mitä aloittaessa oli.

Jopa amerikkalaisen Suurin pudottaja (Biggest Loser) realitysarjan osallistujille käy järjestään samoin, vaikka he ovat suuria julkkiksia ja jatkuvasti esillä mediassa. Vain yksi henkilö on pysynyt saavutetussa painossa. Lisätietoja:

Tutkimus – Biggest Loser

Matkalla

Tanjan muutosmatka alkoi 4,5 vuotta sitten. Mikä on hänen salaisuutensa? Miksi hänelle eivät kilot ole tulleet takaisin ja vyötärö on kaventunut 119 cm => 89 cm? Mistä motivaatio kumpuaa? Vaikka useat kyllästyvät treenaamiseen jo muutaman kuukauden jälkeen, Tanja ei. Miksi? Miksi hän kuuluu siihen 5 %:iin, joka onnistuu? Miten se, että jonain viikkoina treenaa vain 2 kertaa tai toisina 4 krt (maksimissaan 1 h kerrallaan), voi riittää?

Erinomaisuus ei ole päämäärä, vaan matka joka ei pääty koskaan”

Edellisen 6 kk luvut (kehonkoostumusmittaus), takana 4,5 v. muutosmatkaa:

 • Rasvan määrä: -1,4 kg

 • Lihaksen määrä: +1,4 kg

 • Paino: -0,8 kg

Tulkinta:

Rasvaa on ”palanut” 1,4 kg. Sama määrä lihasta on tullut tilalle. Vyötärö on kaventunut. Kehitys on jatkunut kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Tanjan oma kommentti: ”Hieno tunne! Vanhat vaatteet mahtuvat päälle ja päivittäinen jaksaminen on parantunut”. “Motivoivaa, kun aina vaan kehonkuva kohentuu”.

Ruokavalio vs. treenit

Mikä on ruokavalion osuus muutoksessa? Entä liikunnan? Tanjan mielestä fifty-fifty eli molemmat ovat olleet onnistumisen kannalta yhtä tärkeitä.

Muita onnistumisen taustoja

 • Aikataulutus: arjen järjesteleminen niin, että liikunnalle jää aikaa.

 • Oikeat mittarit: keskittyminen asioihin, joissa näkee kehittymisen, koska onnistumiset motivoivat. Vaaka on huono mittari.

 • Virkeän olotilan muistaminen: aina välillä on ”en millään jaksaisi lähteä treeneihin” fiiliksiä. Kun muistaa, kuinka hyvä olo treeneistä tulee ja kuinka nopeasti liikkumattomuus johtaa nuutuneeseen oloon, niin lähteminen on helpompaa.

Lite bättre

Liian suuret tavoitteet tappavat motivaation. Kun tavoittelee sitä, että seuraavassa kehonkoostumusmittauksessa (1 kk välein) on hieman paremmat tulokset kuin edellisessä, niin motivaatio pysyy yllä. Ennen pitkää liikunnasta ja uusista ruokailutottumuksista tulee tapoja, joita ilman ei osaa olla. Yhä vielä, 4,5 vuotta aloittamisen jälkeen Tanja aloittaa uusia pienen pieniä ruokavaliomuutoksia, jotka kohentavat terveyttä. Treeniohjelmat vaihtuvat säännöllisin väliajoin, kyllästymistä ei pääse tulemaan.

Neuvot & vinkit

Alla olevassa Tanjan neuvoja & vinkkejä:

 • Lähde treeneihin piakkoin kotiin tultuasi. Jos jäät sohvalle liian pitkäksi aikaa, niin siihenpä sitten jämähdätkin.

 • Sijoita treenit niin, että ne sopivat aikatauluusi, esim. heti kun olet hakenut lapset omista harrastuksistaan.

 • Älä yritä tehdä liian suuria ruokavaliomuutoksia kerralla.

 • Jos repsahduksia tulee, niin älä välitä. Laita kalenteriin seuraava treeniaika, jatka matkaa.

 • Vaikka välillä tulee taukoja (esim. kesä), niin ne kuuluvat elämään.

Ennen:

 • Ylipainoa

 • Tyytymättömyyttä kehonkuvaan

 • Jaksamisen puutetta arjessa

 • Tiedon puutetta siinä, kuinka pysyvä muutos tehdään

Lasse Venho, Fitmillstudio, ravintovalmennusnetissä, onlinevalmennus

Olen etuoikeutettu,

koska saan työskennellä Tanjan kanssa. Muistan hyvin, kun tapasimme 4,5 vuotta sitten ja istuimme juttelemassa kuntokeskuksen sohvalla. Tapaamisen jälkeen ajattelin “Saas nähdä …. Tanja ei vaikuttanut erityisen motivoituneelta”.

Tanjan kaltaiset ihmiset antavat tarkoituksen työlleni. Hänen onnistumisensa on osoitus siitä, että kuka tahansa voi onnistua, sinäkin. Riittää, kun olet valmis tekemään pienen pieniä muutoksia arjessa. Jopa niin pieniä, että ne saattavat tuntua naurettavan pieniltä.

Valitettavasti suuria katsojalukuja tavoitteleva media antaa hyvin vääristyneen kuvan siitä, kuinka pysyvä muutos omassa elämässä tehdään. Liikuntaa ei tarvitse harrastaa hullun kiilto silmissä eikä ruokakaapin sisältöä uusia kokonaan. Vähempikin riittää. Paljon vähempi. Erittäin harvoin, jos koskaan, pysyvä muutos perustuu tahdonvoimaan.

Tuhansia yksilöohjauksia, laihdutus- ja pienryhmävalmennuksia, paljon opiskelua ja runsas 25 vuotta työskentelyä hyvinvointia tavoittelevien ihmisten kanssa. Vuosi vuodelta olen oppinut lisää. Olen erikoistunut auttamaan pysyvän muutoksen tekemisessä.

Tanjan tytär haluaa omasta tahdostaan tulla mukaan useimpiin treeneihimme. Mikä sen hienompaa vanhempana, kuin olla hyvänä esimerkkinä omille lapsilleen.

Seuraavat 3 kk

Seuraavien 3 kk aikana Tanjan tavoitteena on syödä enemmän, kuin tähän asti. Kyllä – noin 250-500 kcal/pv enemmän! Jos tavoitteena on polttaa rasvaa ja saada lihasta tilalle, välillä on perusteltua lisätä kalorien saantia. Mikä sen parempi ajankohta, kuin joulu. Hyvällä omallatunnolla kinkkua, laatikoita ja joulutorttuja.

KYSY LISÄTIETOJA!